[選擇困難症]買唔買Kindle好(9)暨交流區

1001 回覆
24 Like 3 Dislike
岩岩試埋如果唔想聽佢講Double tap for more options 之類既廢話
每次放2隻手指係中間就可以禁停佢講野
thanks
仲有樣唔係好識
例如一句
He is the man,你想佢讀man
好多時單點個man字,會直接讀Double tap for more options ,
而唔係讀個man字先
要單點其他字再拉向man到先會發聲
有無得單點man字發聲?
仲有請問邊度有教學睇?我發覺連美國amazon網都無教L手勢係繼續讀
佢機入面個說明書都唔覺有

將發聲功能同字典一齊用,自己暫時用得好唔順
double tap再hold 勁煩,之後字典解釋長啲要拉落去睇又係煩
kobo d書冇drm保護?
有呀
咪de-drm
有冇咩方法無痛拆drm,係google買左本拆
drm,拆左冇圖排版又錯哂
google book我都搞唔掂
拆咗個pdf開出嚟全白
kobo容易好多 set好拉入calibre就搞掂
巴打,你用pdf轉?
除左kobo你有冇用過BookWalker買書轉?
本書本身係固定格式
我用adobe digital edition同calibre
轉出嚟係pdf
無呀我主要喺amazon同kobo買書
bookwalker 唔係未有得拆咩?
只可以用pdf轉,甘咪轉唔到排版?
我慣左睇橫排
每本書唔同
要睇作者或出版商放咩版本出嚟
通常有得預先睇下本ebook係咪固定排版
有冇得預先睇到有冇得換橫排or咩版本可以下載?我見佢新會員有首本30蚊折,想買本試拆drm,睇下效果理唔理想
kobo:
本書顯示有「立即預覽」就代表彈性排版
如果只有「儲存預覽」就代表固定排版

google:
「原始頁面」=固定排版
「文字重排」=彈性排版(有錯請指正)
唔該哂巴打指教,我想問埋除左拆pdf你有冇試過拆epub?我睇反我想果本書只提供EPUB 3 (Adobe DRM)下載
拆 DRM 個步驟應該無分別,
只係出黎既 file extension 係 PDF 定 EPUB…
樓上深紫巴打講得啱
我個source file都係
只不過拆出嚟係pdf
彈性或固定排版都可以係epub 3 (adobe drm)

我拆過兩本固定排版
兩本都錯晒format
問題係我拆過google既epub,冇圖排版錯,我有d驚kobo都係甘
epub 呢樣野就好衰既,
個 extension 一樣,
但入面既野可以 embed 好多唔同既野。

輕小說係正常 epub format (HTML)
漫畫係 JPG
雜誌好似係 PDF

所以只有實際 preview 先知道開邊一瓣。
因為你嗰本應該係固定排版嘅epub
係唔係epub唔關事的

總之你睇下kobo有無「立即預覽」
有=彈性排版=好大機會順利拆到
無=固定排版=唔建議你買嚟拆

有咩事最多咪搵客服退款
我試過kobo成功退到 客服好nice
不如你放個 screen capture 上黎望下先啦。

排版既野好少會錯,最多唔靚仔,
分行分到好奇怪啫。

如果固定排版就更加唔會錯,
只會睇唔晒或者鬆郁蒙。
另外仲有一個情況有 d 似既,
就係 dedem 失敗,
個 output 係全白一片,
同有時加 d 亂碼。

但如果你睇到正確內容而只係排版錯誤,
就應該唔關事。
del左,巴打係咪用DeDRM拆?今晚返屋企再試下
咁你 output 出黎既野,
唔計排版錯誤,
入面 d content 啱唔啱架?
唔一定
我拆過一個固定排版
一半字唔知飛晒去邊
完全unreadable
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞