Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (45),歡迎問NOP/新手請睇下#1-3

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
唔似 因為係美馬特價
15G 前排Amazon減價,埋單12000左右

但宜家冇晒喇
要文書樣,買NOP嘅Inspiron 15 7501(i5)會好啲
岩先重有1部比人買埋
幫你推推搵之鬼巴解答

利申:我都唔熟買機都係度問人
有諗過,不過爬過文,好似巴打都唔太鐘意7501個散熱,呢幾部相比7501會唔會散熱好啲?
姐係你跌到爛曬唔係用意外原因咩?
或者你撞到凹曬 佢會唔會話唔授保?
冇睇一排減左咁多
Oh....... 收到
想問下文書機係咪完全打唔到機
6k價位既機拎黎打minecraft唔開光影果啲係咪問題
我條女想買部文書機 佢淨係會用word excel
但係又話想玩minecraft
係咪冇問題*
MBP個Spec廢好多喎⋯⋯

用到Window 就XPS 15吧⋯⋯
其實你上面兩部散熱都唔係好好
分分鐘仲衰過7501
但你有幾可會撞到凹晒,佢個危險保障係有好多條款限制,「平」機通常都唔建議加呢啲

但埋單都係一共貴多1000,想穩陣「少少」咪可以加
6K買部AMD Ryzen7機都玩到下Minecraft嘅

Vivobook S14 (R7/16)
Modern 14 B4M (R7/16)
想入7501

散熱個問題係咪好嚴重? 有冇解決方法
咁都係 星期日帶佢去腦場望下先
你唔會日日都100%Full load 部機 / 日日燒CPU+GPU 㗎嘛?

想散熱好就買>13K以上嘅機
始終7501係定位High performance 文書機,要主Gaming就買Gaming機,但7501個價位嘅gaming機散熱又話係好好多、粒電仲細過7501、個樣又電莖,唔似7501文書look

7501買到返黎咪Undervolt粒CPU
腦場10代CPU嘅機應該開始減價
日馬 G14 4800 1650ti,又減幾百
HKD11300,但依然好貴

HP Envy x360 Review

https://youtu.be/-Qh6vThwzHQ
明白,我比較少gaming
我會成日BT 同睇片多
我本身由2010年開始係mac用家(mini+ mbp),最近買左XPS15(iGPU,舊電會細D),用途同你差不多,文書+code。

對比mbp(13,16)硬件真係不相伯仲,大家都mon靚輕身做工好,係xps15 speaker差DD(but still great)

不過XPS15有一點好好多:可以自己加ram同SSD,呢一點對我係決定性

BTW美國dell官網買水貨,平2-3成,本身xps又包國際保養,+HKD$30買條火牛線同行貨冇分別
用緊xps 15 路過
主力文書其實ok
keyboard 好打過 mbp 13 (2015 ver)
trackpad 夠大唔使mouse 都夠做大部分野

但你本身有ipad 應該用mbp
airdrop sidecar 依d功能windows 機做到但support 一定無mbp 咁好
11代都準備出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞