Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (45),歡迎問NOP/新手請睇下#1-3

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
一兩個字搞掂啦

因為我搵price.com見a15乜柒機都有
仲心諗黃金啲腦場坤我
Whatapps啲鋪頭先發現真係冇⋯⋯
咁我再去腦場Helios 300啦
定係等10月左右返貨
8月中訂都拎左
想請問 主要睇劇 +文書 + 極少量執相
唔打機唔剪片 但希望mon 唔好太細 (用緊15.6”)
Budget 6k-8k (追咗少少post 見到6K以下都有 不過afford 到多少少就想買好dd)
行intel 定amd冇乜所謂

睇緊美馬asus s513 好似幾抵玩但又冇貨
又見到有巴打推dell 部inspiron 但得14” mon
(有15.6就想睇15.6先 冇得揀的話都可能go for 14”)
本身部機個display 癲咗所以都想盡快買新機
等s513唔知要等到幾時
唔知有冇機可以推薦下?
MSI Bravo 15/MSI GF65/Acer Nitro 5
呢三款散熱功能如何、同埋邊款會比較襟用啲
等下個月吧,有新U嘅機出
宜家好多都係清貨尾
10K樓下就都係講唔好太高期望㗎喇

3部其實都係差唔多,表演就。。。
Bravo 15 > Nitro 5 > GF63/65
唔過萬都可以接受
其實我會玩既game當中最demanding就係HOI4,要求唔算好高
https://www.google.com.hk/amp/s/www.systemrequirementslab.com/cyri/requirements/hearts-of-iron-iv/12834/amp
一定唔過萬就
MSI Bravo 15
https://shop.hornington.com/products/msi-bravo-15-a4ddr-gaming-notebook-nb-b15a4d1-amd-ryzen-7-4800h-radeon-rx5500m

ASUS A15
R5/1650

揀無可揀就MSI GF65
MSI Bravo 15/MSI GF65/Acer Nitro 5
呢三款散熱功能如何、同埋邊款會比較襟用啲
10K樓下就都係講唔好太高期望㗎喇

3部其實都係差唔多,表現就。。。
Bravo 15 > Nitro 5 > GF63/65
M15打機熱係咪正常?
玩path of exile
風扇開到極速部機都係熱熱地
啲風吹出黎好似熱風筒咁
冇check過實際幾度
想問下Nop Asus zenbook 14 i7個部係咩型號?
見大家講唔急用就等11代u 咁Nop入面又有部zenbook 13寫Latest Generation Intel Core i7,呢部又點睇?

唔急用 但nop有三年國際保養幾吸引
有冇巴打可以教下我15G點undervolt
搵左好耐
想問下翻新機應唔應該買半成一半價錢
想用嚟出3D render圖 但係平時都會用mac機多 同埋第時未必做個行 所以唔想買投資咁多落win機
暫時睇到幾啱用嘅有acer swift 5 同 nitro 5

Swift 5:
i7 1065G7
onboard graphics(驚唔夠力
16gb ram 512gb ssd

https://online.acer.com.au/acer/store/refurbished/notebooks/acer-swift-5-intel-core-i7-16gb-512gb-ssd-touch-screen-refurbished

Nitro 5:
r7 3750H
graphics rx 560X
16gb ram 512gb ssd

https://online.acer.com.au/acer/store/refurbished/gaming/nitro-5-amd-ryzen-7-16gb-ram-512gb-ssd-rx-560xrefurbished

唔係好熟電腦 請各位大佬指教指教
Intel 11既notebook 會唔會話好貴?
定係買Vivobook S14 R5 想求其平平地買部文書機,得閒玩下lol 最多玩下r6 budget唔過6500,定直接等intel 11
麻煩巴打解答咩都唔識
平左50蚊
鬼巴,想問下雖然呢間鋪似搵水魚買呢部
但本身呢間鋪會唔會係黑店?
因為咁啱我又見到佢賣Helios 300
又真係加多1000就有,所以想請教下意見。
唔該哂!!
細舖仔,專搵貨尾番黎清貨
睇page就黃店
見佢早兩日出po賣牙石router, 個價比ssp貴10%左右

呢部制唔制得過
144hz mon做乜9
呢部好d定nitro 5?
aorus 15g依家是咪BLOCK左UNDERVOLT
唔止M15喎⋯⋯
全部Gaming 機都係咁

你轉Turbo Mode唔止風扇極速,系統會自動OC CPU+GPU,
打機開Performance mode就夠
NOP Letest.......... i7 係11 Gen i7
NOP部Zenbook 13係UX325/335,Zenbook 14係 UX434
S14 R5個Vega 6你想點打R6? 開1080p最低 先可能得30fps

打R6就買Gaming機
正正常常出腦場買啦,貪會中伏咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞