Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (45),歡迎問NOP/新手請睇下#1-3

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
AMD 腦場都冇貨,比個價你參考下
Vivobook S14 (R7-16) ~$6500
MSI Modern 14 B4M (R7-16) ~$6400

仲有
Zenbook 14 UM425 (R5-8) ~7200
如果冇貸就由得佢 因為都就來開學intel都要照殺
不過notebook ownership部部$6000機都得8GB 怕唔夠用
不過就咁睇好似折得唔多?個價同腦場應該都係差100-200蚊左有
好似腦場選擇多好多
Intel 本身貴啲,NOP價咪抵屌同平過腦場

6000幾要16GB Ram 一係AMD,一係買啲厚機有slot嗰啲
其實M15粒i7勁啲定G14粒R7/9?
清有無咩介紹 貴啲都ok嘅 只係番工文書用
Overall: Ryzen 9 4900H > i7 10875H > Ryzen 7 4800H > Ryzen 5 4600H > i7 10750H > i5 10300H

注意係overall,個排名唔係單Gaming
原來係咁 唔該哂巴打
咁都係NOP算 有部$7000 zenbook 13 i5-8 好似幾抵屌

題外話
佢寫Latest Generation Intel Core i5 係咪如無意外係11代?
但見到好似仲未出
輕+靚Mon+MX250 for PS

Acer SWIFT 5 (i5-8GB-MX250) + Touch mon&TB3 ~$7300

NOP: Zenbook 14 (i5-8-MX350)
~$7000
Inspiron 7391 (i5-8-MX250)
~$7000
Yes, 11Gen tiger lake

到你訂咗詅到機起碼萬聖節
是的之鬼巴
之鬼巴解唔解意畀啲意見小弟
我當畀盡一條8gb ram$500呢部加完都below $6,000
想問喺mon,ssd都係s15較好嘅情況下點解s14會貴過s15
s15 係犠牲咗邊一方面先有呢個價
文書家用機15吋
Xps 15 / latitude 9510
呢兩部邊部更值得買?
XPS
兩部你都係用Amazon價?
同CPU?
定你用15係amazon,14係腦場價?
Check mon有冇死點
機身有冇崩有冇爛
入Window對Spec
鉸位有冇爆
Port位有冇對齊個殼
9510吹到好勁 又有ai
請問點入windows對spec?
s14我搵唔到美國賣幾錢
不過我睇其他地方都要700幾usd,當然每個地方稅項唔同無得直接比,但現時睇落s14好似真係唔係平太多
正常staff 會入埋去比你睇,所以放心
Window setting / 裝置管理員
睇你點睇啦,始終Vivobook 同 Vivobook S定位唔同,S再高啲啲,所以貴啲啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞