Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (45),歡迎問NOP/新手請睇下#1-3

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
但睇各位巴打講,11代cpu係文書機,而我睇文書機都好少有gtx嘅配置,大部分都係乜乜pro先有,out晒budget
因為嗰部係Intel工程機
MSI Prestige 14 / Summit 14
冇用過amazon買
見佢快遞係用dhl,我有冇得同佢地request送貨時間
更新返你先,11代CPU係有H系CPU(aka Gaming CPU),只不過未出咁解,啱啱出嘅係U系CPU

U系CPU配GTX graphic 有Zenbook 15 / prestige 15 / Prestige 14呢啲相對平民嘅機

其實你唔打機/少打機,用U系綽綽有餘
其實單Gaming有啲難排,因為Ryzen 最盡上得2060

如果要排,同樣16GB Ram + RTX2060,只睇fps(唔睇散熱、發熱 etc)

i7-10875H > Ryzen 9 4900H > i7-10750H > Ryzen 7 4800H (vs10750H ~2fps) > Ryzen 5 4600H > i5-10300H
大家可唔可以比個建議我,依家落訂但11月先拎到機
抑或是唔訂等之後腦場會唔會有機岩我?我借左學校部notebook最遲年尾要還...
等腦場出11代CPU囉,10月尾腦場應該有
但睇各位巴打講,11代cpu係文書機,而我睇文書機都好少有gtx嘅配置,大部分都係乜乜pro先有,out晒budget
更正返你先,11代CPU係有H系CPU(aka Gaming CPU),只不過未出咁解,啱啱出嘅係U系CPU

U系CPU配GTX graphic 有Zenbook 15 / prestige 15 / Prestige 14呢啲相對平民嘅機

其實你唔打機/少打機,用U系綽綽有餘

去dhl網頁入返張單嘅編號就可以揀時間

乜撚野事,有冇巴打都係咁
巴打比amazon cut單?
佢dhl寫到amazon乜乜部之後過左陣就話cut..咩原因都未知,問緊
好撚鳩,amazon問左輪淨係話dhl果邊退件唔知reason
話幫我refund,叫我reorder

我打去dhl問,佢話我個運單根本未收貨

另一位轉左快遞既巴打可唔可以update下
叫你reorder但個優惠唔係完左la咩
冇貨姐,cancel完我件貨出返黎
我買返自己件貨
我估會唔會係揀快遞果到出左事,因為佢要係確實既期到比貨你,佢件貨可能未係amazon,佢出唔切
我試多次快遞又唔得就轉普通
之鬼巴
我amazon部15g到左
想問下個插頭要點樣換
求其用個萬能插定要買過隻牛/線
巴打你幾時買,同用普通運定快運
我條bar就出貨 未updated 到運唔運到比你sor
只需要出深水埗配過條三腳插嘅線,插返落原裝火牛到
火牛唔好換!只換線!

驚買錯可以拎埋火牛落去配
我6日前買的
普通運
本身尋日就送到
求其搵間電腦鋪搵下先
唔該哂你
咁我都轉返普通算,on撚9收完錢貨都未出cut我單
純文書youtube

有冇ching熟dell lineup

latitude 5000系come唔come用
普通家用買inspiron 5000 series就ok
襟用程度一樣,個殼其實一樣
普通算啦,用順豐係慢幾日唧
想買部輕+ 續航力高+ mon 靚 + 有獨顯既notebook , 主要文書用,間中打下輕量game 例如Fall guys 咁, 綜合左巴打意見同自己搵既資料有以下幾款,邊款最符合要求?另外提議都ok budget 約13K 上下都會考慮

1. ASUS Zenbook 14 U433/434FQ

2. Samsung Galaxy book S/Ion

3. LG Gram

4. Toshiba dynabook portege x30l-g screen

5. Dell inspiron series
睇黎intel 11代慳電U都幾勁
igpu仲勁過amd 4000 series, 同埋唔插電都有一樣效能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞