Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (45),歡迎問NOP/新手請睇下#1-3

1001 回覆
9 Like 0 Dislike

萬二蚊
但係newegg
個差別會係喺邊方面?
依家真心對部15好有興趣,但對佢平過啲14吋機有啲不安
我日常主要都係擺部機喺屋睇片聽歌用excel做功課,希望可以用到5年up
你嘅需求Vivobook 15已經夠用

其實兩者用料等等冇乜分別,係純粹定位同定價唔同咋
https://www.dell.com/zh-hk/shop/dell-%E7%AD%86%E8%A8%98%E5%9E%8B%E9%9B%BB%E8%85%A6/inspiron-13-5300/spd/inspiron-13-5300-laptop/ins5300-d1520#features_section

哩部抵唔抵買 有人想買部平平地既文書機 其實最多都係煲下劇
同埋係咪有搵dell sales 拎quotation有平既秘技
太抵..美森買左AORUS 15
8代u
想搵啲 usb type c 充電 gtx1650 以上 1.7kg 以下 notebook 有無介紹? 我靜係見到razer blade stealth 做到
eluktronics係中國貼牌貨 啲機全部都係同方同埋藍天機 前一排買咗 rp17
G14 1.7kg
其實仲有XPS / MBP 16做到

G14係PD,但只係supporting,PD叉冇得full power + 會lock GPU

真Type C/PD叉,又1650以上得好少好少機有
買ipad好過啦咁
都唔好話仲要<1.7kg
佢話想要notebook ma 如果買哩部點
最後一次

有興趣nop原價$12998要我部全新未取nop m15既tg我,到時一齊去現場拎check埋機,即場轉數快比錢我最快今星期五收工可拎
https://t.me/miioh

fyi https://www.moss.com.hk/s/store/M_HKU2020_AS/generic/zh_TW/itf/prod.detail?seq=21612係依部
[/member]

sor 整返走個會員限定先
想要啲4-5000蚊或以下嘅文書機仔
最好就輕同薄
有無推介
之鬼巴,想請教多一個問題
最終都係決定想買Dell 7501, 但NOP要10月尾先有貨, 揀XPS15 NOP就即有,如果我揀7501加ram +memory 預10k, XPS 15 15k, 呢5k值唔值得比?
台灣設計但係絕大部份嘅銷售都係中國 台灣都買唔到 咁同中國牌子有幾大分別
之前樓主推介gf75,如果加多個1T hdd,換埋32gb ram,其實通常要加幾多$?定係直接睇GL/GP仲好
Ok嘅,Inspiron唔會話伏

差唔多價i5咪睇埋Zenbook / Swift
4/5000樓下要輕薄得支那機

5500有部Vivobook S14 R5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞