Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (45),歡迎問NOP/新手請睇下#1-3

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
15G 118XX
首先送個傳送門比你
[Mac撚] 用家/買機集中討論(48) 九月十五event等出大野
https://lih.kg/gbtAsT
#4 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
有關macbook 既問題可以去上link 爬文

mac os 同window 係兩個唔同os 黎,你要了解自已有咩需要先知邊個os 啱你用。見你話用黎做文書都應該係用Microsoft office 多,其實window 同mac 都應該唔大分別。
我個人覺得文書機應該要睇下keyboard 好唔好打為主,你話幾多ram 粒cpu 幾快,係睇你有無需要多開software/browser tab 同要咩效能。
你又會帶埋部機返學的話,睇下mon 大細,重量,外形同擴充性邊樣啱你多啲。
所以你睇完啲window laptop /macbook 基本資料應該大約有答案,如果window laptop 選擇問題可以係度問,macbook 問題就去返macbook 帖度問啦。
重有1部
Thank you 巴打
對於os 文書來講應該不大分別
但係對於有選擇困難症嘅我真係唔知點揀
因為唔知以後我會唔會發神經攞嚟打機定睇av睇做咩
所以想買部全能啲用足四年 又要輕啲 又要mon同聲靚啲又要耐用長命
Windows laptop睇咗幾部

Surface laptop 3 - 用過laptop 1 真係幾正 不過幾chur 電

Xps 13同15 NOP 都睇過幾正 but 13要等到下年2 月先送

Asus 有諗住買 Duo mon 果部 但好似好撚大部

巴打有冇邊部推介
好似仲要mechanic keyboard
diu
平左 粒U好左
呢部保養煩唔煩?
佢有1年國際保
都冇乜特別嘅
更新完呢一次之後,之後如果有更新,唔好第一時間更新就ok
5000 內嘅文書機好少選擇
加3年保就ok,意外有冇都可以
用 office
pos software
見客用 only
加多500 Vivobook S14 Ryzen 5
m15已訂 唯有過多5年先算
15g太電競味濃
就係唔想加多少少系列
公司問題
M15都係
I see

Inspiron 5300,$5300但得i3,再問Dell HK CS有冇得平

或者去腦場睇下仲有冇Inspiron 5493,i5,4000尾

公司機買Dell都ok,5000樓下冇乜伏
過大專個邊賣左佢要買
今晚 search 下 有咩分別先
呢部保養煩唔煩?
佢有1年國際保
m15已訂 唯有過多5年先算
過大專個邊賣左佢
得g14唔似
上網見
Acer Aspire 7 A715-75G-57BN 15.6" $6500左右
處理器 Intel® Core™ i5-9300H
固態硬碟容量 512GB PCIe NVMe SSD
記憶體 8GB DDR4
屏幕呎吋 IPS 15.6" FHD
顯示屏幕像素(dpi) 1920X1080
顯示卡 NVIDIA® GeForce GTX™ 1650 4GB
網絡介面 Intel® WiFi 6 AX200
外置連接埠 1 x HDMI / 1 x USB 3.1 Type-C | 2 x USB 3.0 | 1 x USB 2.0
音效 Acer TrueHarmony technology
藍牙 Bluetooth® 5.0
前置鏡頭 HD webcam
電池 (備用時間) 3 Cell Li-ion, 48Wh
維修保養 兩年本地保養
重量 (千克/克) 2.15kg
Nop dell gaming g3 同樣$6500左右
處理器 10th Generation Intel Core i5-10300H Processor (4 Cores, 8MB Cache, up to 4.5GHz)
儲存設備 512GB M.2 PCIe NVMe SSD
記憶體 2 x 4GB DDR4 2933MHz / 0 Free Slot
作業系統 Windows 10 Home (64bit) English, Simplified Chinese, Traditonal Chinese
熒幕 15.6" FHD (1920 x 1080) Anti-Glare WVA Display
顯示卡 NVIDIA GeForce GTX 1650 with 4GB GDDR6
光碟機 No Optical Drive
連接 1x SuperSpeed USB 3.2 Gen 1 / 2x SuperSpeed USB 2.0 / 1x RJ-45 / 1x SD Card Reader / 1x HDMI / 1x Headset Audio Jack / 1x Power / 1x Wedge Lock Slot
802.11ac + Bluetooth
鏡頭 HD Camera
電池 Integrated Battery / 51 Whr, up to 7 hours
重量 Approx. 2.34 kg
尺寸 (闊 x 深 x 高) 365.5 (W) x 254 (D) x 21.6 (H) (mm)
保養 3-years international on-site / 1-year warranty for battery
想問買呢2部其中一部好無想要部唔電競樣可以反學,但又可以打到機o既機。見到呢2部價ok又有GTX1650好吸引
budget $7000
15G係咪最近減價
之前比較nop M15都係屌打其他同價機

不過我都係鍾意M15多 因為薄d同keyboard冇右邊嗰埋數字鍵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞