Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (45),歡迎問NOP/新手請睇下#1-3

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
老母部用左多年既notebook終於收皮
想出部上網睇片同文書用機
比較想出部asus既機
budget大概5,6千蚊
有無好推介
今日又send email黎 2部都9月25日
Aero 15 oled 款打機算唔算ok?
佢官網無咩點講係打機既方面
cs->contact us,果到打完咩問題佢會email覆你
OLED就唔會打機啦,Mobile GPU都推唔到4K gaming
呢部嘅話等R7返貨

香港買就得Vivobook S14(Ryzen 7/16GB),腦場$6500到
咁你部機發左貨未
未 我今晚cancel左用另一張visa唔課金加速入貨先問cs, 巴打發左?
你岩佢另一款144hz就打機
未呀
而家果部laptop開著部機就已經用左一半記憶體都要換過部
上來徵求各路巴打意見的

用途:
要能夠同時開著10+個幾十頁既純文字pdf+word+excel+spss都順暢
會打下LOL,偶爾會玩小品steam game例如fall guys, hollow knight之類
重量都唔算緊要,但係最緊要係唔好太熱,好怕D電腦太熱,當然唔係要求透心涼啦,畢竟手提電腦
心水型號/牌子:完全無,純粹就係想行性價比路線就ok,睇desktop果邊聽聞AMD性價比會高過intel?呢邊係唔係都一樣?
筆直:8000-10000有無可能解決?如果有平D/貴D,但係性價比好既選擇,都請各路巴打指點一下
15g再度出貨,希望今次咪撚又再彈回頭
想問下開機有以下畫面係咩事?

15號訂 依咖都未扣數唔知佢想點
用開macbookpro
想剪片,文書,出街用
MacBook Pro 又加價
放棄OS X , <8000
睇過有dell inspiron 同zen book
點揀好
上左helix 拎貨少人到 根本無機派比人
記得以前排哂隊要等好耐
IdeaPad Gaming 3 (R7, 15.6") 呢部機點睇呀
巴打我都係咁個MON仲有水氣,未得閒拎去保養
好撚驚又cut單
叫你插電,自動更新bios吖
琴日問個gigabytes sales fake我話冇
唔介意mon廢咪AMD,R7+16GB冇問題
Intel 就等10月出新U嘅機
唔好意思巴打,唔太熟呢方面,mon廢既意思係點?
即係fps低?定係細?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞