[自資學位]做過指南針大學,你問我答

699 回覆
139 Like 5 Dislike
大家唔好咁啦~中大前身新亞書院都係係唐樓授課
其實做呢行係咪真係會發達?
我朋友做緊
書都唔讀
佢話公司可以比佢做到董事,
佢上司月薪仲有十幾萬

咁多水魚
佢地既老闆咪就係果堆水魚囉.

完全唔明點發達
我朋友做緊
書都唔讀
佢上司月薪仲有十幾萬

咁多水魚

完全唔明點發達

我朋友做緊
書都唔讀
佢上司月薪仲有十幾萬

咁多水魚

完全唔明點發達

咁都係老闆發姐
員工點發
有個friend係依間讀完升埋上新特蘭但到依加都搵唔到工
基本上做酒店都係要由低做起 與其讀呢D學店 不如一畢業就去搵酒店工 或者去讀IVE 唔好晒錢晒時間係學店度
有個friend係依間讀完升埋上新特蘭但到依加都搵唔到工

啲HR唔係冇料到,通常一睇就知道面試者有冇料到,你話你讀Sunderland ,一睇你啲英文就知你係香港讀
上年臨放榜個frd收到呢啲電話 仲心郁郁想讀 但成件事好古怪 有sales當你係「朋友」咁同你whatsapp傾計 又會打電話傾計
好彩上網check一check
呢間野個課程只係資歷架構第三級 即係同中學畢業考完dse一樣
連asso hd都稱唔上
hkue同指大係咪都係同一樣呃人既野

一樣
我朋友做緊
書都唔讀
佢上司月薪仲有十幾萬

咁多水魚

完全唔明點發達

咁都係老闆發姐
員工點發

啲training就係洗員工腦,幫你創造一個好好嘅未來嘅想像,令到你為佢搏命咁R學生
仲有就係令你相信自己係幫緊啲學生唔係害緊佢地
上年臨放榜個frd收到呢啲電話 仲心郁郁想讀 但成件事好古怪 有sales當你係「朋友」咁同你whatsapp傾計 又會打電話傾計
呢間野個課程只係資歷架構第三級 即係同中學畢業考完dse一樣

咁又唔係,之後係可以升hd同degree

傾計就手段嚟,想睇下你個frd「狀態」好唔好,跟實啲,一有狀況(動搖,唔想讀)即刻諗辦法拆

傾計就手段嚟,想睇下你個frd「狀態」好唔好,跟實啲,一有狀況(動搖,唔想讀)即刻諗辦法拆

咁呢間野啲課程即係資歷架構第幾級?
樓主想懺悔吓既不如開過個post叫人唔好填問卷同埋淨係報八大+ive既課程,其他校名都未聽過既就唔好理啦

我考果陣起門口排隊等入試場果陣見條隊大部份人都有填 有時真係分唔到佢係做功課問卷定係啲仆街sell課程所以我一律唔理

但DSE係咪已經考完
爆下嘢
程序上會點sell學生,上面有中過伏嘅巴打講咗
我講下係點捉心理,應該可以解釋到點解年年咁多dse雞中伏

為方便解說,先將dse雞分為以下幾類
Predict自己會攞:
1. 0-9分
2. 10-17分
3. 18-22分
4. 23分或以上

1. 0-9分
依類學生通常係無比心機讀書,會上嚟嘅好多時係反正得閒所以望下咁。我地會先睇下佢有幾想繼續讀書,傾計,搵下佢要讀書嘅誘因出嚟。例如有學生家境清貧,讀書又頹,我地會話你有無為過屋企人諗呀,之類。有米嘅,問佢係咪想成世做二世祖?從而令到佢再思考讀書依回事。依家有個機會,你要唔要?要就努力爭取?如果搵啱位,當下令佢激動,甚至喊,就多數得咗第一步: 佢會交錢留位。

2. 10-17分
高不成低不就,我地最主要嘅目標客群。通常依類都有少少在意成績,都諗住入asso hd. sell嘅時候說服佢地依家咁嘅成績同能力入到asso hd絕對唔夠人抽,尤其中中學生。從而話依個課程點樣唔同,點樣屌打一般asso hd,點樣令到你有機會升返大學。

3. 18-22分
依類學生通常都係想讀大學,但差少少,力有不逮或者對自己無信心嘅。但佢地會覺得自己比10分入asso嗰啲叻少少。依度再分兩種
a)覺得自己就算入asso都可以輕鬆升U
b) 覺得自己可以靠jupas排位碌到入大學
3a依種,同2一樣,兇佢話好難,大把人20幾分都讀asso,只衰中文,你點同佢地爭?
3b就話防患於未然,有無聽過自己predict嘅分要打折?一個唔小心入唔到嗰時,你就同啲10分嘅人一齊讀asso,你甘心?

4. 23分或以上
依類學生就比較唔係我地嘅目標,所以通常無睇得咁實,但都唔係無得做。依類普遍對讀書有一定程度上心,所以會為自己搵後備plan。咁我地喺確認佢地屬於依類之後(有啲人吹水㗎嘛)就會話你可以將依個當後備,touchwood講句,入唔到都有多個選擇俾自己。你都想揸定個offer㗎?依類人就會乖乖擺低幾百至過千蚊留位同面試。當然重點又係踩下八大屬下啲asso hd有幾cheap,話佢知依個課程就唔同,等依類學生覺得自己做咗個聰明嘅選擇。搏佢Dse 真係衰嘅時候,唔會考慮其他大專院校。

咁呢間野啲課程即係資歷架構第幾級?

指大本身3
讀完讀嘅Hd 4
Sunxxxland (degree) 5

就算有同學夠分直接讀4,班友會係咪都推你讀埋3,可以賺多啲佣
大家唔好咁啦~中大前身新亞書院都係係唐樓授課

首先師資
早十年自資未大爆發時,就算太空學院都可以有正正常常真心教人的老師,當年李偉才坐陣更加係有心幫學生搵出路

依家無論邊間都濫曬,連樹仁都不如前,最近似新亞反而係民間書院 - 不過只係知識傳授而非升學
我朋友做緊
書都唔讀
佢上司月薪仲有十幾萬

咁多水魚

完全唔明點發達

咁都係老闆發姐
員工點發

啲training就係洗員工腦,幫你創造一個好好嘅未來嘅想像,令到你為佢搏命咁R學生

咁姐係所有野都唔係真?
要唔要救佢出苦海好?
我朋友做緊
書都唔讀
佢上司月薪仲有十幾萬

咁多水魚

完全唔明點發達

咁都係老闆發姐
員工點發

咁姐係所有野都唔係真?
要唔要救佢出苦海好?

都唔係你想救就救到
因為用commission請人嚟呃學生係一件好恐怖嘅嘢嚟,佢個出糧制度都會令你好難抽身
如果你朋友喺公司撈得ok,而本身讀書唔多,咁一時之間又真係好難有另一份正常工可以令佢有今日嘅人工嘅
我都係良心發現先走,未收曬commission都赤赤地㗎 當豪比狗囉
想入去玩下
食女扑野

唔好害人
我朋友做緊
書都唔讀
佢上司月薪仲有十幾萬

咁多水魚

完全唔明點發達

咁都係老闆發姐
員工點發

咁姐係所有野都唔係真?
要唔要救佢出苦海好?

都唔係你想救就救到
因為用commission請人嚟呃學生係一件好恐怖嘅嘢嚟,佢個出糧制度都會令你好難抽身
如果你朋友喺公司撈得ok,而本身讀書唔多,咁一時之間又真係好難有另一份正常工可以令佢有今日嘅人工嘅
我都係良心發現先走,未收曬commission都赤赤地㗎 當豪比狗囉

佢做到連書都唔好好地讀
話公司啲人推薦佢去外國大學讀

完全唔明點發達

咁都係老闆發姐
員工點發

咁姐係所有野都唔係真?
要唔要救佢出苦海好?

都唔係你想救就救到

佢做到連書都唔好好地讀
話公司啲人推薦佢去外國大學

係咪自己公司課程有佣收

唔好加密啦巴打
DSE學生好多係cd-rom
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞