[自資學位]做過指南針大學,你問我答

699 回覆
139 Like 5 Dislike
讀緊year2差一個sem畢業
打算grad完都係出黎做嘢
真心係到想同啲有心入大學既人講聲三思而後行
你想轉翻自己想要既major基本係由0開始
我當年係貪佢唔洗讀翻中學啲嘢+夠hea先衝左去報(利申dse分唔夠讀hd)
想食女個啲發下夢/拜下神先,入面9成女都係本身有仔 剩低個啲都被helper溝左
打住咁多先 有興趣再問

真心問,升學前途如何?

入酒店呢行既,全部都會喺又最低下階層做起(housekeep/waiter/reception睇英文國語能力/bellboy)
但只會喺比起中六畢業有少少優勢 講起剩喺升職機會性
唔做酒店既 就等於呢2年10幾萬學費白費 全部又低做起
如果係講繼續讀上去既 聽講係新特蘭或者本地top up
不過呢啲都係參考翻升過上去既巴打
唔好意思好少覆嘢有啲一舊舊
指大係咪即係香港科專?

蔣公係咪準備追擊

屌你個名
識唔識一個叫咩褲浪既人 好似做左好撚耐

呢條友仲要係耶撚,做耶撚都做到呃學生錢,不過佢可能得到佢個神赦免佢既罪,所以可以繼續做厹繼續呃9人
讀緊year2差一個sem畢業
打算grad完都係出黎做嘢
真心係到想同啲有心入大學既人講聲三思而後行
你想轉翻自己想要既major基本係由0開始
我當年係貪佢唔洗讀翻中學啲嘢+夠hea先衝左去報(利申dse分唔夠讀hd)
想食女個啲發下夢/拜下神先,入面9成女都係本身有仔 剩低個啲都被helper溝左
打住咁多先 有興趣再問

學費夾埋比左幾多
有冇申請政府資助
點解唔早D係覺得唔對路既情況下QUIT左佢
上堂環境係點
功課多唔多

4200一個學期 到目前大約六位數 仲要計埋嗰啲19 ielts不過而家冇讀
冇申請資助
嗰陣時少留意forum啲消息 又冇問過中學老師 自己覺得有書讀就叫正常
上堂好hea 每堂一個15分鐘break 但通常一去冇回頭都得
就算上緊堂都係好似放break咁 有訓教有打機有傾計有食嘢
功課只會有一份group project
試過冇聽過成課書鳩做都可以合格
得year1嗰陣有一科限死要英文present 其他全中文
就算所謂堂課你唔做既話 佢都照俾答案你 肯等就有
lm

唔好加密喇
同樓主你做同行,但我唔係sales
已辭職 做依啲細院校覺得自己都好仆街
好似呃人讀咁 好後悔入左依行
可能八大仲好,但細院校完全見到所謂既教育人士根本唔係做教育,係做生意
為左賺錢做乜都得 專呃前途茫茫既小朋友
甚至呃果啲為左慳一萬幾千既大人黎讀書
依啲院校真係有錢乜都得真係
致DSE學生, 低分唔緊要,去各大CC讀啦
Sorry 唔加密講多次

6 7年前就話呢間野既負評基乎係零,因為果陣仲新,好難判斷伏唔伏。但咁多年後點解仲咁多人中招 仲要睇住佢由一間校舍,變兩間,又裝修乜柒柒咁 (咪又係補習社格局,收皮啦 )

宜家仲有d乜dansoc乜soc物soc,d學生仲要懶開心覺得自己係真正大學生先陰公

呢間野真係係垃撚圾,唔好再有人中呢d學店伏得唔得 宜家d人可唔可以做多d research先俾錢讀書

利申: 應該係算早期中伏既白老鼠,我係果到玩左一年左右就走左
我都做過1星期 之後覺得唔對路就辭左職
開頭幾日仲要返19 training 無錢收
仲拖左1年先出糧
幾時有講座
Sem break 去聽下
上年俾個電話sales傾到上左去科左五百蚊"留位費" 後尾諗諗下果科都係唔啱讀 打電話叫退錢又竟然退到後尾先知伏野黎 上到去個高級啲既講到要點努力點努力讀佢個課程咁 後尾夠分放榜日in ive
屌岩岩去一去個page,見到班老屎忽sales仲繼續係到做緊不特止,發現宜家原來已經去到8x班 我仲係1x班既年代

再次奉獻一句,唔好俾佢個page d門面野呃到,d所謂瑞士交流團一睇就知係9流團
幾時有講座

點解要咁睇唔開呢
其實做呢行係咪真係會發達?
我朋友做緊
書都唔讀
佢話公司可以比佢做到董事,
佢上司月薪仲有十幾萬
屌岩岩去一去個page,見到班老屎忽sales仲繼續係到做緊不特止,發現宜家原來已經去到8x班 我仲係1x班既年代

再次奉獻一句,唔好俾佢個page d門面野呃到,d所謂瑞士交流團一睇就知係9流團

幾時有講座

點解要咁睇唔開呢

無錯
其實做呢行係咪真係會發達?
我朋友做緊
書都唔讀
佢話公司可以比佢做到董事,
佢上司月薪仲有十幾萬

咁多水魚
佢地既老闆咪就係果堆水魚囉.
屌 上年又係比人拉左去 交左個唔知乜費 我問sell我條友讀乜 佢話自己hku 心諗 一啲説服力都冇 之後我個fd先on9信到十足咁 之後又拉埋我再上去 焗住坐 我話我唔報 個sales閪矖我面 又話打比我家長 屌 個時一個中學雞 真係驚 之後我話翻去同屋企人傾下 但我係一定唔會報 之後又wtsapp係咁煩撚住矖 我仲記得我當初話 下 完全冇聽過呢間嘢 佢仲串鳩我話你自己社交圈子細就唔好話未聽過 我屌你老母啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞