[自資學位]做過指南針大學,你問我答

699 回覆
139 Like 5 Dislike
我平時都好少回連登post。但是呢次真係忍唔住,真心唔想一班DsE 學生中伏。
我是一個曾經dse失敗的學生,讀中中。個時我記得自己好似處於18-22分的range 度。
咁公開試衰咗就好容易迷惘。就無啦啦有個人打過黎。男人黎,自稱自己是香港酒店旅遊學園的職員。
佢首先會問你公開試幾多分,然後就住我嗰分就會用一招'同病相憐'的方式話自己以前都是喺呢個range度俳回。然後就會開始喺電話度sell 自己個課程點易升u, 點樣話外國嘅大學勁過八大......。 又講到可以讀住酒店,之後升番上外國大學之後可以轉major, 話俾你聽興趣可以慢慢追求,最緊要攞番個degree先。 其他HD asso? 佢會講到幾廢幾廢, 競爭幾大等等。
佢之後就會叫你上去聽talk。 一上到去個刻其實傻嘅都知是伏黎, 屌講到幾勁幾神, 但是個度其實是一間補習社咁嘅地方(唔是一個hall 但是叫做聽talk )
特別如果見你喺巴打同埋個樣毒毒哋就會叫條囡去sell 你,條囡仲會挨喺你度, 又有其他特意的身體接觸去減低你嘅警戒心。
其他都好似巴打咁講,佢哋專是會恰你哋迷惘, 然後就食住個勢哄你。
我會話就算間嘢幾伏幾伏,但是人生經驗咁淺的中學生遇到呢啲誘惑, 威脅, 缺乏安全感 都會慢慢比人由堅持哄到心軟。
最記得就喺面試(是即場面試,講到如果無咗呢個面大試機會你想入u都入唔到)個度,佢哋真心為咗錢,喺呃你! 佢哋會要你準備一份英文自我介紹的講稿(但是最後個interview唔用英文溝通,仲話是HD Asso)。 而個啲sales 會扮到好想幫你。
最後我就比佢哋呃咗500蚊留位費(其實如果留意一下,其他院校嘅留位費頂多150 蚊。 點解佢哋要$500? 因為想喺你哋之後唔L中伏之前呃鳩你一鑊。

各位完咗Dse 嘅莘莘學子, 希望你哋睇完上面我打嘅個段字,知佢哋點呃你,咁你下次遇到呢啲情況都可以有所警戒。其實以下仲有幾招去防止比人呃:
1: 唔好填問卷
唔撚好扮好人。就是因為你哋的好心,以為佢哋想做統計,所以先比佢拎到電話,繼而比佢哋有機會hard sell。
2:問老師/學友社
其實我覺得自己個陣都幾識諗嘢,至少會上網search 下呢間嘢伏唔伏。但是我想講, 認真, 你上完去search '香港酒店旅遊學院'之後,你會發現無一個搜尋結果是批評呢間嘢。 希望你哋唔好怕怯, 喺佢哋叫你上去聽talk之前, 打電話問下你哋學校嘅升學就業組嘅老師,了解下呢間嘢咩料。
3: 千祈唔好比班sales 同你父母講電話。 佢哋會用盡一切方法去hard sell 埋落你父母度。 最好嘅方法就是比你父母睇下佢哋份單張,同埋留位費個件事然後問佢哋第一個感覺。我相信佢哋第一下一定講個屌字出黎。

最後講句,其實一間好嘅學校點會捉住你哋唔放+hard sell。 你見過hkcc 會吹成班雞黎sm 你??
所以真喺要小心啲。 比佢哋呃之後損失嘅不僅僅是錢,更是你們的青春。
利申:比咗$500 之後就比屋企人強制要我block 咗班sales 的電話同whatapps。

$500當請PTGF掂下女女 毒撚抵玩

果陣個女女高唔高汁??
做得而D應該聲甜溫柔女女黎
但做而D真係好折墮

化過妝的雞
化妝,不了 我要純情學生妹
屌佢老母
我果陣就係俾個柒頭蘋果氹撚到俾左幾千蚊
怪就怪自己果陣年少無知
但我真係覺得你呢啲垃圾sales埋沒良心去呃9啲迷惘中學生好撚仆街
點解d學店得工商管理or酒店既課程
唔講咁多
我屌你個老母先,生仔無屎忽,賺埋啲陰質錢,因住收尾幾年

對唔住呀
已離職,有無得執返個屎忽

無啦 無可能 條友男人老狗用snow 影相 條友7仆街

咁講法我可能識佢 如果真係我諗嗰個,咁

可能就係成功率好高嗰個

戴眼鏡?

樓豬未答我

一時時
嗚唔講了

Cal__?

樓豬又唔答

都話唔講喇落
好啦知你緊張條女

我講嘅唔係依件
不過一句到尾小心佢地喇
唔講咁多
我屌你個老母先,生仔無屎忽,賺埋啲陰質錢,因住收尾幾年

對唔住呀
已離職,有無得執返個屎忽

同我講對唔住有撚用呀
講完對唔住自己好過啲?
含撚啦我屌你老母

無用呀
所以喺度開post爆佢地點sell,希望救下人囉
任屌唔嬲
好啦屌完唔屌喇
記住做返多啲善事呀

知道喇
爆下嘢
程序上會點sell學生,上面有中過伏嘅巴打講咗
我講下係點捉心理,應該可以解釋到點解年年咁多dse雞中伏

為方便解說,先將dse雞分為以下幾類
Predict自己會攞:
1. 0-9分
2. 10-17分
3. 18-22分
4. 23分或以上

1. 0-9分
依類學生通常係無比心機讀書,會上嚟嘅好多時係反正得閒所以望下咁。我地會先睇下佢有幾想繼續讀書,傾計,搵下佢要讀書嘅誘因出嚟。例如有學生家境清貧,讀書又頹,我地會話你有無為過屋企人諗呀,之類。有米嘅,問佢係咪想成世做二世祖?從而令到佢再思考讀書依回事。依家有個機會,你要唔要?要就努力爭取?如果搵啱位,當下令佢激動,甚至喊,就多數得咗第一步: 佢會交錢留位。

2. 10-17分
高不成低不就,我地最主要嘅目標客群。通常依類都有少少在意成績,都諗住入asso hd. sell嘅時候說服佢地依家咁嘅成績同能力入到asso hd絕對唔夠人抽,尤其中中學生。從而話依個課程點樣唔同,點樣屌打一般asso hd,點樣令到你有機會升返大學。

3. 18-22分
依類學生通常都係想讀大學,但差少少,力有不逮或者對自己無信心嘅。但佢地會覺得自己比10分入asso嗰啲叻少少。依度再分兩種
a)覺得自己就算入asso都可以輕鬆升U
b) 覺得自己可以靠jupas排位碌到入大學
3a依種,同2一樣,兇佢話好難,大把人20幾分都讀asso,只衰中文,你點同佢地爭?
3b就話防患於未然,有無聽過自己predict嘅分要打折?一個唔小心入唔到嗰時,你就同啲10分嘅人一齊讀asso,你甘心?
有冇學生讀完先發覺自己同真正大學生差好遠
話晒你地洗腦洗到佢地以為自己真係大學生
讀緊year2差一個sem畢業
打算grad完都係出黎做嘢
真心係到想同啲有心入大學既人講聲三思而後行
你想轉翻自己想要既major基本係由0開始
我當年係貪佢唔洗讀翻中學啲嘢+夠hea先衝左去報(利申dse分唔夠讀hd)
想食女個啲發下夢/拜下神先,入面9成女都係本身有仔 剩低個啲都被helper溝左
打住咁多先 有興趣再問
有冇學生讀完先發覺自己同真正大學生差好遠
話晒你地洗腦洗到佢地以為自己真係大學生

high錯制唔駛理

BTW 俾人sell過仲on99去過補習班
好彩走得快 冇去interview
爆下嘢

1. 0-9分
2. 10-17分
3. 18-22分
4. 23分或以上

1. 0-9分
依類學生通常係無比心機讀書,會上嚟嘅好多時係反正得閒所以望下咁。我地會先睇下佢有幾想繼續讀書,傾計,搵下佢要讀書嘅誘因出嚟。例如有學生家境清貧,讀書又頹,我地會話你有無為過屋企人諗呀,之類。有米嘅,問佢係咪想成世做二世祖?從而令到佢再思考讀書依回事。依家有個機會,你要唔要?要就努力爭取?如果搵啱位,當下令佢激動,甚至喊,就多數得咗第一步: 佢會交錢留位。

2. 10-17分
高不成低不就,我地最主要嘅目標客群。通常依類都有少少在意成績,都諗住入asso hd. sell嘅時候說服佢地依家咁嘅成績同能力入到asso hd絕對唔夠人抽,尤其中中學生。從而話依個課程點樣唔同,點樣屌打一般asso hd,點樣令到你有機會升返大學。

3. 18-22分
依類學生通常都係想讀大學,但差少少,力有不逮或者對自己無信心嘅。但佢地會覺得自己比10分入asso嗰啲叻少少。依度再分兩種
3a依種,同2一樣,兇佢話好難,大把人20幾分都讀asso,只衰中文,你點同佢地爭?
3b就話防患於未然,有無聽過自己predict嘅分要打折?一個唔小心入唔到嗰時,你就同啲10分嘅人一齊讀asso,你甘心?

18-22分都夠入8大水泡科 咁都比你水鳩到入指大都幾好野
爆下嘢

1. 0-9分
2. 10-17分
3. 18-22分
4. 23分或以上

1. 0-9分

2. 10-17分

3. 18-22分

18-22分都夠入8大水泡科 咁都比你水鳩到入指大都幾好野

其實唔識玩jupas嘅人係好多
不過要依群已經唔係主要目標㗎喇,撈到就撈幾件咁啫
識唔識一個叫咩褲浪既人 好似做左好撚耐
我當年係貪佢唔洗讀翻中學啲嘢+夠hea先衝左去報(利申dse分唔夠讀hd)
想食女個啲發下夢/拜下神先,入面9成女都係本身有仔 剩低個啲都被helper溝左
打住咁多先 有興趣再問

真心問,升學前途如何?
好彩填依啲野個陣比左假電話佢
講真呀 入左去呢啲學店又想升番想大學既人
諗下自己係咪仲適合讀書好過啦
坊間咁多學店 係要揀一間冇人讀既 又唔做下資料搜集 點做大學生呀

當然 祝指大職員生仔冇屎忽

我辭咗喇,俾返個屎忽我好無

俾返半個你
講真呀 入左去呢啲學店又想升番想大學既人
諗下自己係咪仲適合讀書好過啦
坊間咁多學店 係要揀一間冇人讀既 又唔做下資料搜集 點做大學生呀

當然 祝指大職員生仔冇屎忽

我辭咗喇,俾返個屎忽我好無

俾返半個你

多謝喎
打住咁多先 有興趣再問

學費夾埋比左幾多
有冇申請政府資助
點解唔早D係覺得唔對路既情況下QUIT左佢
上堂環境係點
功課多唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞