[自資學位]做過指南針大學,你問我答

699 回覆
139 Like 5 Dislike
有無同蘋果做過同事 聽聞佢之前一個月搵左幾皮commission 仲有個有錢仔 M字頭果個 識唔識

派問卷果啲好多係中介公司/炒散嚟 未必知啲資料用嚟做咩
以前返另一間化妝學校(hd)
又係成日伏啲學生
個上司仲要講到自己好偉大幫好多學生
又會係咁洗我地腦
啲導師又奇奇怪怪(有啲係出名嘅化妝師嘅徒弟嚟 但收生果陣又話係個著名化妝師教)
臨放榜前請咗好多part time sales
啲sales本身係想搵長工(公司應承話過左放榜都比佢地繼續做)
點知一放完榜炒左3分2嘅人
對同事對學生都咁差 真係做唔落

係咪有埋婚禮設計定唔知統籌嗰間

B字頭

聽聞你地收集電話嘅功力好強勁
有同事話見過你間公司啲人拎塊board上面有個一格格嘅表就咁叫啲學生填名同電話
好膠但都拎到唔少

拎得最多電話嘅方法 係佢年年都舉辦免費grad din化妝同set頭服務
啲學生申請完 又叫佢地要叫夠15個同學一齊申請先可以享用呢個服務
但其實夠15個都未必有
年年都幾千人申請
申請完就打去話有info day果啲
最後都有唔少人報名面試/交8000留位費

依招勁喎屌

後尾太多學生收到電話表示反感
上司叫我地扮學友社
打去問佢地升學取向 話有好多唔同類型升學講座
傾完一大輪話:今期我地同xxxx化妝學校合作舉辦講座 機會難逢 名額有限
其實所謂嘅講座係我地啲sales同學生1對1sell課程
https://lihkg.com/thread/8582/page/22?ref=android

同呢啲有關?

Ielts都無咁狗,學唔學到嘢見人見智
但指大依類係呃緊個細路嘅前途
https://lihkg.com/thread/8582/page/22?ref=android

關事?

呢個我估係wall street / ENG

係咪有埋婚禮設計定唔知統籌嗰間

B字頭

有同事話見過你間公司啲人拎塊board上面有個一格格嘅表就咁叫啲學生填名同電話
好膠但都拎到唔少

拎得最多電話嘅方法 係佢年年都舉辦免費grad din化妝同set頭服務
啲學生申請完 又叫佢地要叫夠15個同學一齊申請先可以享用呢個服務
但其實夠15個都未必有
年年都幾千人申請

依招勁喎屌

上司叫我地扮學友社
傾完一大輪話:今期我地同xxxx化妝學校合作舉辦講座 機會難逢 名額有限

扮學友社 可能告得㗎喎

B字頭

好膠但都拎到唔少

但其實夠15個都未必有
年年都幾千人申請

依招勁喎屌

上司叫我地扮學友社

扮學友社 可能告得㗎喎

開頭淨係話自己係升學中心 後尾先扮埋學友社
香港酒店旅遊學院係咪指大旗下

唔肯定算唔算從屬關係

抑或係另一個校名

同一間野黎 你入學初期就會叫你買件類似PE衫出外參觀用 件野寫呢個名
利申 on99讀晒成個課程

巴打如果真心覺得on9可否留名幫手爆野

個人被騙經歷
- 考DSE時會有班人喺試場門口/直頭喺入面派問卷比你,當你填左真嘅個人資料就仆街
- 考完DSE,大約六七月時就會有人打比你,話自己係香港酒店旅遊學院的人,問下你近況、有冇offer之類,之後就會開始sell你呢間學校,然後就會叫你上去聽"talk",但實際上上到去係叫指南針書院,而所謂嘅"talk"並只係比個agent sell野的時間
- 當個agent同你講得七七八八,佢就會叫你放低幾舊水(有巴打話過千都有)做留位費,之後就會比份野你去讀黎應付interview。而個interview除左例牌嘅中英文自我介紹之外,其他就會係問番你份野嘅內容,同埋是但講幾間酒店名,如無意外差極你都會入到學。
- 入學之後校方就會水你買件著一年嘅校服,之後就開始讀十幾科,而每科嘅考試都可以話係容易。另外,你讀完呢個課程出黎嘅cert係無任何認證(至少我讀果時係)
- 在你讀緊嘅時候,個agent又會打比你,話你嘅英文程度唔足以應付黎緊的課程,會游說你讀現代嘅IELTS,又話讀IELTS嘅錢可以用持續進修基金拎番一萬,但實際上讀唔讀都係冇所謂,只係個agent有佣先水你去讀。
- 其中一科炒左?唔緊要,你只要比大約五百蚊嘅價錢,你就可以獲得一次重考嘅機會。出席率唔夠?都唔緊要,你只要比大約五百蚊嘅價錢,再做一份大約一千字嘅濕鳩短文,你嘅出席率就會變番夠架啦。
- 好多所謂考察,但其實同local tour冇咩分別。有個leadership camp,玩兩日一夜(好似係),冇出席都唔緊要,又係比五百蚊再做一份短文就搞掂。
- 第一年臨完嘅時候,就會有班友出黎叫你讀上BTEC/另一個課程,佢地會話BTEC用全英文教,同埋要你每科寫幾千字會好難,相反另一個用中文教,而且考試只係全部MC題,易過BTEC好多。但實際上BTEC好多老師都係用中文教,只係份NOTE嘅內容係英文

第一年差唔多係咁。
任何聲稱打嚟叫你去升學講座/參觀學校/info day都係sell你報嘢
尤其電話度好nice同你好好傾嗰啲

要樓主其實會不會講緊李麗珊 定HKUE(ENG)
如果係我有故仔講

想聽故仔

可唔可以講下

B字頭

好膠但都拎到唔少

但其實夠15個都未必有
年年都幾千人申請

依招勁喎屌

上司叫我地扮學友社

扮學友社 可能告得㗎喎

開頭淨係話自己係升學中心 後尾先扮埋學友社

呢間仲要呃我地啲員工 話有commission 我返左成年 1蚊佣都冇收過 明明我地跑夠數

唔肯定算唔算從屬關係

抑或係另一個校名

同一間野黎 你入學初期就會叫你買件類似PE衫出外參觀用 件野寫呢個名

個人被騙經歷
- 考DSE時會有班人喺試場門口/直頭喺入面派問卷比你,當你填左真嘅個人資料就仆街
- 考完DSE,大約六七月時就會有人打比你,話自己係香港酒店旅遊學院的人,問下你近況、有冇offer之類,之後就會開始sell你呢間學校,然後就會叫你上去聽"talk",但實際上上到去係叫指南針書院,而所謂嘅"talk"並只係比個agent sell野的時間
- 當個agent同你講得七七八八,佢就會叫你放低幾舊水(有巴打話過千都有)做留位費,之後就會比份野你去讀黎應付interview。而個interview除左例牌嘅中英文自我介紹之外,其他就會係問番你份野嘅內容,同埋是但講幾間酒店名,如無意外差極你都會入到學。
- 入學之後校方就會水你買件著一年嘅校服,之後就開始讀十幾科,而每科嘅考試都可以話係容易。另外,你讀完呢個課程出黎嘅cert係無任何認證(至少我讀果時係)
- 在你讀緊嘅時候,個agent又會打比你,話你嘅英文程度唔足以應付黎緊的課程,會游說你讀現代嘅IELTS,又話讀IELTS嘅錢可以用持續進修基金拎番一萬,但實際上讀唔讀都係冇所謂,只係個agent有佣先水你去讀。
- 其中一科炒左?唔緊要,你只要比大約五百蚊嘅價錢,你就可以獲得一次重考嘅機會。出席率唔夠?都唔緊要,你只要比大約五百蚊嘅價錢,再做一份大約一千字嘅濕鳩短文,你嘅出席率就會變番夠架啦。
- 好多所謂考察,但其實同local tour冇咩分別。有個leadership camp,玩兩日一夜(好似係),冇出席都唔緊要,又係比五百蚊再做一份短文就搞掂。
- 第一年臨完嘅時候,就會有班友出黎叫你讀上BTEC/另一個課程,佢地會話BTEC用全英文教,同埋要你每科寫幾千字會好難,相反另一個用中文教,而且考試只係全部MC題,易過BTEC好多。但實際上BTEC好多老師都係用中文教,只係份NOTE嘅內容係英文

第一年差唔多係咁。

多謝巴打幫手拯救dse雞
高登年代,指大同高登好似有deal咁,del撚曬啲講佢地衰野嘅post,完全google唔到,或者禁入去係死link。
依個post唔知又有幾耐命呢

唔係deal呀ON9
係討論區要為會員發言付上法律責任
即係指大send左律師信, 唔DEL就法庭見架啦

因為sales勁
早兩年出post就唔洗比人呃撚左幾皮 好彩讀左一年知伏唔讀

唔肯定算唔算從屬關係

抑或係另一個校名

個人被騙經歷

第一年差唔多係咁。

其實講黎都冇用,我12/13年入,班數都係去到27-31,到依家已經去撚到80幾90(講緊係一班廿幾三十人喎),年年都有傻西仆住入去讀
早兩年出post就唔洗比人呃撚左幾皮 好彩讀左一年知伏唔讀

當人生歷練,比人呃過就以後醒醒定定
高登年代,指大同高登好似有deal咁,del撚曬啲講佢地衰野嘅post,完全google唔到,或者禁入去係死link。

唔係deal呀ON9

對唔住 依個可能係我唔夠清楚
都係聽當時做咗好耐嘅同事講話有
你地咁樣捉班中學雞上門傳銷
一定比好大壓力佢地架啦
過程有冇得detail D 分享下
每次sell幾耐 講幾多野
而家有冇心悔 見到D中學雞個驚青樣有冇內疚

唔肯定算唔算從屬關係

抑或係另一個校名

個人被騙經歷

第一年差唔多係咁。

其實講黎都冇用,我12/13年入,班數都係去到27-31,到依家已經去撚到80幾90(講緊係一班廿幾三十人喎),年年都有傻西仆住入去讀

救得一個得一個 希望依個post唔好沉住
有冇學生讀完先發覺自己同真正大學生差好遠
話晒你地洗腦洗到佢地以為自己真係大學生

唔係deal呀ON9

對唔住 依個可能係我唔夠清楚
都係聽當時做咗好耐嘅同事講話有

冇野啦你繼續爆啦
希望而個POST被DEL之前盡量有DSE雞睇清真相
救得一個得一個
樓主功德無量
你地咁樣捉班中學雞上門傳銷
一定比好大壓力佢地架啦
過程有冇得detail D 分享下
每次sell幾耐 講幾多野
而家有冇心悔 見到D中學雞個驚青樣有冇內疚

答最後嗰樣先,有,好好好後悔,唔介意有人鬧柒我做過依行
當時有少少內疚,但錢行先,無理咁多
Detail晏啲大篇啲覆

因為sales勁

佢地堅蠢 真係信自己可以去到澳洲讀大學 最後冇個得

佢地又係有校服 讀so-called hd都仲要著校服
有冇學生讀完先發覺自己同真正大學生差好遠
話晒你地洗腦洗到佢地以為自己真係大學生

唔知呢,但依個唔到我考慮。佢畀齊咁多期學費,我收齊咁多期佣,就next please

因為sales勁

佢地堅蠢 真係信自己可以去到澳洲讀大學 最後冇個得

佢地又係有校服 讀so-called hd都仲要著校服

令到你相信,就係語言偽術嘅目的嘛
呢間野仲有面參展個啲升學展覽 年中都唔知有幾多dse考生會去睇又比佢呃埋一份
我以前就係考完dse想睇多啲野 就去左啲升學展覽睇
其實入面9成9既機構都係正路 vtc呀 海外既大學呀 本地大學 hd asso 都有 我都唔明點解呢間野可以入埋黎 個陣比佢係咁chur又懶好人懶熱心咁 都交左100蚊留位費 過幾日佢仲係咁叫我快啲上去聽talk又話交多500蚊報名 到時唔讀都有得拎返 當然無上到啦
好彩之後上網搵下間學店既名先知指大啲野 即刻block撚左佢啲電話佢 100蚊當豪比狗
後尾放榜個日佢竟然用其他電話打過黎問我考成點 宜家過黎報名仲趕得切喎 即時屌佢老母又block埋

所以勸各位dse考生真係要上網search下啲機構/學店先決定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞