《香港傭兵》(51)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
自己打好悶㗎 係要有人雷先有挑戰性
星期五喇又

上回講到宋本木終於出現!
宋本木飲啖水,就話人齊可以起行~
行?行去邊吖?
全部人都跟住宋本木行~原來係要去隔離間舊建築物!
羅羅好似好在意梓翹咁!而子茵又對日倫好有戒心咁!
當去到升降機,宋本木要飛揚去拉開鐵閘!
好囉...
全部人都企搭升降機向下降!
『我哋而家究竟去緊邊?』一直向下降...慢慢咁向下降...
「去緊邊...」宋伯伯諗一諗,「咁心急嘅你~不如聽個故仔先啦~」
聽...聽故仔...
宋伯伯點點頭:「好耐好耐好耐之前...有一個人...推測呢個世上有三種原核...佢深信只要搵齊呢三種原核...呢個世界就會有所改變~」
三...三原核嘅故事?
宋伯伯繼續講:「佢決心創立一個組織...去搵呢三原核...但嗰陣時係古代...普遍嘅人只係會視作為聖物...或者係邪物...所以佢就將呢個組織...定為地下嘅宗教組織...避開當時主流嘅宗教耳目~」
地下嘅宗教組織...避開宗教耳目...
宋伯伯繼續講:「呢個地下宗教組織...就係SPIRIT~」
係SPIRIT嘅...起源...
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 24-三合成立] PART 31

“咔...咔咔...咔...咔咔...”部“升降機”載住我哋一行八人慢慢向下降...

宋伯伯繼續講:「SPIRIT一直以地下組織身份...滲入喺唔同宗教...唔同教廷...甚至係宮廷皇宮裡面...做調查工作~」

除咗我之外...綽姿...羅羅同日倫都好留心咁聽...

宋伯伯繼續講:「SPIRIT一直以搵出呢三種聖物為目標...喺唔同嘅宗教...教派裡面...向傳聞傳說...甚至乎係神話裡面著手~」

呢啲算唔算係有用嘅情報?
宋伯伯繼續講:「過咗好多年...發起人都死埋喇~但佢嘅意志冇因為佢嘅死而消失~仲有好多信徒...教徒...組織裡面嘅人都深信...佢一直嘅堅持...繼續追尋落去~」

有冇用都好...反正部“升降機”仲係慢慢咁向下落緊...

宋伯伯繼續講:「SPIRIT一直喺世界之中...暗地裡運行...喺唔同嘅地方...唔同嘅層面...都搵到唔少相關嘅資料...當然...呢啲資料絕大部份都同傳說...神話有關~相對地都好虛無飄渺~」

傳說...神話...

宋伯伯繼續講:「時間耐咗...又冇乜頭緒...呢三種聖物一樣嘅三原核慢慢就成為SPIRIT嘅信仰...只係一種聚集精神嘅象徵~」

就好似...聖經...西方極樂...三位一體嘅上帝...天堂...伊甸園...
宋伯伯繼續講:「過咗好多好多好多年...SPIRIT已經演化成傭兵組織...而佢哋已經掌握到一種好強大嘅科技...係由佢哋前人咁多咁多咁多年追尋三原核所研究出嚟嘅成果...精神化~」

精神化...呢種科技...係由追尋三原核所研究出嚟...

咁多年...有幾多年?有冇成千年?

宋伯伯講到古代咁耐世紀...話唔埋係喺公元前...幾千年都唔出奇...

宋伯伯繼續講:「十二預行者之中...有一個年輕嘅預行者研究到抽取靈魂同靈魂導入技術...」

日倫驚訝咁問:「抽取靈魂?」
『嗯...』我點點頭,『我哋嘅精神液...係由少女身上...抽取靈魂而成...而精神化...大概就係將靈魂導入體內...使體內嘅靈魂超過正常水平...產生精神化現象...』

「嗯...」宋伯伯點點頭,「都幾清楚~」

『梗係清楚...我啱啱先俾你個好朋友點咗去國安局個抽取靈魂工廠...』仲好講...

日倫接住問:「國安局?你係話國安局抽取少女靈魂?」

『嗯...』我點點頭,『國安局同SPIRIT有交易...幫SPIRIT抽取少女靈魂製造精神液...自己又去研發魂導兵...』

「唔怪得...」日倫點點頭,「聖水就係國安局研究嘅實驗品...」

『聖水?』係...嗰啲紅色嘅...毒品?
「嗯...」日倫點點頭,「我調查過...聖水嘅成份同精神液相似...而且仲查到係由國安局散出嚟...原來真係...聖水就算唔係研究嘅其中一環...都一定同你所講嘅魂導兵研發有關...」

原來...日倫有調查過呢方面嘅事...

羅羅口震震:「咁即係話...我哋...我哋一直都用緊...消耗緊...人哋嘅靈魂?!」

「嗯...」宋伯伯帶住慈祥嘅微笑點點頭,「咁你又唔使咁驚訝...靈魂其實都只不過係一種能量嚟姐~」

『你就講得輕鬆...』我冷眼望住宋伯伯...

「梗係~」宋伯伯帶住慈祥嘅微笑望住我,「被抽靈魂嘅又唔係我~」

不負責任...
子茵係邊個,已經唔太記得
「不過呢...」宋伯伯擰擰頭,「喺少女身上抽取嘅靈魂都唔夠...就算係喺五六歲嘅小妹妹身上抽...能量都仲係唔夠強...」

大家都冇出聲...繼續等宋伯伯講落去...

宋伯伯就繼續講:「年輕嘅預行者成為唯一嘅預行者之後...利用死海文書...得知EVE擁有強大嘅能量...比起少女身上抽取嘅靈魂大好多好多更多更多...」

死海文書...Owner都提及過嘅...死海文書...

年輕嘅預行者唔會係Owner...因為唯一嘅預行者係恐怖...

咁死海文書...究竟而家喺邊個手?

而喺死海文書裡面...仲收埋咗乜嘢秘密?
宋伯伯繼續講:「最大問題又真係俾佢搵到EVE先衰~」

EVE...俾恐怖搵到?

宋伯伯繼續講:「不過...佢唔可以長久對EVE抽取能量...因為EVE受損...而且仲幾嚴重~」

EVE...受損...

宋伯伯繼續講:「EVE受損...不穩定...只係抽取一次都差啲出事...唔可以貿貿然再抽取能量...因為一個唔好彩...成個地球都有機會俾EVE強大嘅能量毀滅~」

羅羅又口震震咁:「成...成個地球...有冇可能吖?」
宋伯伯帶住慈祥嘅微笑打量住羅羅:「我唔係誇大...更唔係講笑~你哋真係唔清楚...EVE原核可以釋出幾大能量~而事實上你哋有好多嘢都唔知...就好似原始人覺得火已經危險...唔會理解到核聚變可以帶嚟幾大嘅毀滅性~」

啱吖...喺SPIRIT嘅科技面前...我哋只係原始人...

老實講...咩係核聚變我都唔知啦...

宋伯伯繼續講:「EVE受損...年輕嘅預行者深明唔可以急於抽取能量...佢亦都唔心急~所以佢決定封印EVE~」

封印EVE...
宋伯伯繼續講:「EVE被封印...嘗試修復...當然~邊有咁容易~年輕嘅預行者好努力去研究...又嘗試喺死海文書中...探究出修復EVE嘅方法...但佢缺少咗關鍵嘅一部份~」

關鍵嘅...一部份?

宋伯伯帶住慈祥嘅微笑點點頭:「佢只係得封印EVE嘅一部份...缺少點去修復嘅一部份...縱使以佢嘅聰明才智...要去探究...都要時間...之但係我唔會俾佢有時間~」

宋伯伯...唔會俾時間...恐怖?

宋伯伯繼續Keep住慈祥嘅微笑:「我選擇咗去...搶...」

搶...由恐怖手中...搶EVE...

宋伯伯望咗梓翹同子茵一眼:「喺我哋手中...有關鍵嘅牌~」

關鍵嘅牌...係指...梓翹同子茵...偶然...必然...

今晚出完

三句預告

“咔咔...咔咔...咔...咔咔...”我哋繼續慢慢向下降...

羅羅眼甘甘咁望住梓翹...

宋伯伯繼續講:「我哋...將EVE搶咗返嚟~」
子茵係成日喺Today Coffee 坐喺落地窗邊位 拎住支筆 對住本筆記 唔出聲 飛揚又成日𥄫嗰個白髮少女
利用羅羅嘅罪疚感進行精神控制
日日打復仇者等待决戰之日
羅羅邊會有罪疚感㗎
只係覺得吸收他人嘅靈魂好污糟咋
決戰吧
等九鳥哥哥用秘方幫你洗返乾淨
儲咗咁多日文好多進展
係咪就嚟大結局
肚餓嗰陣就唔理得咁多喇
跳光速屌西舞減肥
白色精
而家就係將所有已知嘅資料總結起嚟
已經進入結局篇啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞