《香港傭兵》(51)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
咁早放工咩
收工等拖文
涼快校對

上回講到飛揚數到三,大家都係唔肯收返埋把刀~
飛揚就冇佢哋咁好氣~唔收就用嚟當電筒啦~
梓翹斟完水~飛揚都拎杯嚟飲~
日倫仲係唔放心...不過飛揚就覺得冇嘢嘅~
飛揚問起羅羅佢哋點會上咗嚟?
原來係俾Owner點咗過嚟!
諗住Owner曾經係預行者吖嘛~點知一過到嚟就見到梓翹同子茵!
日倫早知佢哋兩個唔簡單!所以立即精神化!
梓翹就話佢哋太敏感喇~
鼎鼎大名嘅偶然同必然喎!唔敏感就假!
羅羅都問飛揚點解會同逆行者一齊...
飛揚就簡單咁解釋返啦~
一切看似偶然...其實係必然...所謂嘅偶然之必然...
日倫想追問梓翹仲知到啲乜!
梓翹帶住微笑點點頭:「我哋而家逆行者...其實都係同SPIRIT時候一樣...都係只需要知道自己需要知道嘅事就足夠~」
日倫接住問:「咁係邊個指使你哋?」
梓翹帶住微笑打量住日倫:「宋本木~」
宋...伯伯...係喎!
『宋本木佢而家喺邊?』既然宋伯伯知咁多嘢...不如直接問佢!
就喺呢個時候...
「你搵我吖?」宋伯伯把聲由背後出聲...
飛揚...綽姿...羅羅同日倫一齊擰轉頭...望住門口...
門口就正正...企咗一個身影...
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

喺背光之下...呢個身影就好似聖光一樣...發出光芒...

發光一樣嘅身影行前兩步...就可以清楚見到身影主人就係...

『宋本木...』我望住著住白色長袍...白色頭髮Undercut髮型...帶住慈祥微笑望住我嘅宋伯伯...

「我哋又見面喇~少年...」宋伯伯再行近多兩步...

羅羅同日倫立即提高戒備...

「唔使咁緊張~」宋伯伯攤開雙手,「唔使咁緊張~都上得嚟咯~仲需要緊張啲咩呢?」
日倫打量住宋伯伯:「宋本木...天門...唔止...仲有係逆行者嘅最高決策人...我哋又點可以唔緊張?」

「唔係唔係...」宋伯伯帶住慈祥嘅微笑擰擰頭,「我諗你搞錯咗啲嘢...我所指嘅都上得嚟...係指你哋都肉隨針板上~仲要緊張啲乜呢?」

肉隨...針板上...

即係話...死到臨頭...緊張嚟都冇用...

「不過話分兩頭...」宋伯伯都行埋嚟餐檯,拎起杯水飲一啖,「亦即係話上得嚟都冇對你哋點...咪即係唔會點囉~」

又話上得嚟都冇對我哋點...又講到咁玄...咁即係點?
宋伯伯冷眼望住我:「做乜咁望住我姐?唔順吖?」

『唔係...』點敢唔順吖...肉隨針板上吖嘛...

「咁好喇~」宋伯伯飲完杯水後,放返低隻杯,「人齊就行得~」

行...行得?

宋伯伯轉身行返出門口...

梓翹同子茵都跟住行出門口...
仁慈都起身,拉一拉我:「行喇行喇~」

『行...行去邊吖?』我就俾仁慈半推半就咁...

仁慈再拉起埋綽姿:「咪就係要去嘅地方囉~」

要...要去嘅地方?

羅羅同日倫對望一眼之後...都跟住我哋一齊行出門口...

我哋所有人都跟住宋伯伯身後...向住右邊遠少少...座舊嘅建築物行...
肉隨針板上...宋伯伯唔講...我都唔覺...

不知不覺又好似身陷險境...

真係冇問題?就咁跟住佢哋行...

有冇問題都已經唔到我哋去考慮...肉隨針板上吖嘛...

之但係...而家嘅我...應該都唔算係一塊普通嘅肉...

一直向住舊嘅建築物行過去...

羅羅一直都好似...好在意梓翹...
一直留意住...羅羅一直凝視住梓翹...

梓翹就好似平日咁...從容不迫咁...跟住宋伯伯身後行...

至於子茵...就久唔久眼尾望一望日倫...好似對日倫好提防咁...

定係其實子茵對個個都係咁提防?

我都唔知...我都唔係好了解子茵...唔係...

應該話佢哋冇一個我係了解...

佢哋四個逆行者又好...日倫...羅羅...甚至綽姿...甚至我自己...
仁慈一直跟喺我哋身後行...行到入舊建築物...

真係好似夾住嚟行...

而入到嚟舊建築物...裡面殘殘舊舊...一大個空間...有一碌碌舊柱...勁多瓦礫碎石散到一地都係...

而樓底都好高...直頭見到成座舊建築物嘅天花...

唔係...再睇真...係成座舊建築物打通晒...

中間每一層...全部打通...

我仲見到柱...同牆身...仲有生晒銹嘅鐵支撐出...
係日久失修自己塌落嚟?

咁個頂又會唔會塌埋落嚟...

而喺成個室內空間...冇任何嘅照明系統...

就連搵盞燈睇睇都冇...

完全係靠室外嘅陽光...透過爛晒嘅窗照入嚟...

而宋伯伯就帶住我哋行...一直向住最中間...一大個鐵籠嘅位置行過去...

呢個大鐵籠...係咩玩法?
當行到嚟大鐵籠面前...

“咔!咔咔咔!”宋伯伯拉開大鐵籠嘅鐵閘...

宋伯伯扭扭自己隻手,擰擰頭:「唉...年紀大咗...拉開個閘都手痛...」

我哋就跟住宋伯伯行入大鐵籠...

當我哋都行晒入大鐵籠之後,宋伯伯指指個鐵閘:「幫我拉返埋佢啦~少年...」

『我?』我指一指住自己個鼻...點解係我?
宋伯伯再扭扭自己隻手腕:「我手痛吖~幫幫手啦~」

『哦...』我就只好幫宋伯伯拉返埋個鐵閘...

“咔!咔咔咔!啪!”

宋伯伯再指指個“向下”嘅掣:「撳埋啦~」

『哦...』我又撳撳個掣...

“咔!吱...”地板隨即向下降...

係...原來係升降機?
我哋一直向下...向下...慢慢向下降...

越嚟越黑...越嚟越黑...

我都...提升視力...但實際上冇乜嘢望...就只係四面殘舊嘅牆身...

『我哋而家究竟去緊邊?』一直向下降...慢慢咁向下降...

「去緊邊...」宋伯伯諗一諗,「咁心急嘅你~不如聽個故仔先啦~」

聽...聽故仔...
宋伯伯點點頭:「好耐好耐好耐之前...有一個人...推測呢個世上有三種原核...佢深信只要搵齊呢三種原核...呢個世界就會有所改變~」

三...三原核嘅故事?

宋伯伯繼續講:「佢決心創立一個組織...去搵呢三原核...但嗰陣時係古代...普遍嘅人只係會視作為聖物...或者係邪物...所以佢就將呢個組織...定為地下嘅宗教組織...避開當時主流嘅宗教耳目~」

地下嘅宗教組織...避開宗教耳目...

宋伯伯繼續講:「呢個地下宗教組織...就係SPIRIT~」

係SPIRIT嘅...起源...
砧板呀
針乜鬼

今晚出完

三句預告

[Day 24-三合成立] PART 31

“咔...咔咔...咔...咔咔...”部“升降機”載住我哋一行八人慢慢向下降...

宋伯伯繼續講:「SPIRIT一直以地下組織身份...滲入喺唔同宗教...唔同教廷...甚至係宮廷皇宮裡面...做調查工作~」
已經將[Day 24-三合成立] PART 30 Upload上Facebook同紙言
謝校對
唔知點解我會諗住有針嘅板嚟打字

一日砌2副
杯面又係超正
隻貓不得了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞