《香港傭兵》(51)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
「請...」羅羅谷起塊面豬登望住梓翹,「你哋精神化喎...」

梓翹一面無辜:「係你哋精神化先咋喎...」

日倫立即回答:「見到你哋兩個...就梗係精神化咗先啦...」

梓翹帶住微笑摸摸頭:「你哋太敏感喇~」

日倫繼續提高戒備:「一早就知你哋兩個唔簡單...又點可以唔敏感...」

一早就知...係指...上次帶日倫去Today Coffee...

而家諗返...唔怪之得...當時佢哋嘅對話好似怪怪地咁...
羅羅一直谷起塊面豬登...凝視住梓翹...

梓翹尷尷尬尬咁:「你哋唔好咁望住我啦...飲水先~飲水先~」

我就拎起杯水...

日倫搭一搭我膊頭...

『冇事嘅...』我擰一擰頭...飲啖水...

仁慈都拎起杯水:「唉~搞咗咁耐真係攰死~都係飲啖水先~」
綽姿都坐喺我身邊...拎起杯水嚟飲...

子茵都冇咁好氣...收返埋把精神刀...拎杯水飲...

羅羅同日倫見子茵收刀...亦都收返埋把精神刀...拎起杯水...望一望...

『係呢...』我飲啖水望住羅羅,『你哋支精神液...都係Owner俾你哋?』

「嗯...」羅羅點一點頭...

『果然...』我就感覺到...羅羅同日倫嘅氣息強咗好多...
「係唔知...」日倫喺我耳邊細細聲講,「可以維持幾耐...」

『維持幾耐...』我諗一諗,『我到而家都仲未進入深層睡眠...』

「咁耐?」日倫打量住我,「冇補過?」

『冇...』我擰一擰頭,『一直都只係靠Owner俾我嗰支Keep到而家...』

羅羅打量住仁慈...喺我耳邊細細聲問:「點解你哋會同逆行者一齊出現?你哋發生咗咩事?」

『我哋吖?』我望一望仁慈,『呃...點講好呢...佢係仁慈...喺之前我哋就合作過...嗰時佢仲係SPIRIT嘅行者...』
「Hi~」仁慈帶住微笑向羅羅揮揮手~

「Hi...」羅羅向仁慈點點頭後,再喺我耳邊細細聲問,「咁點解佢而家會係逆行者?係叛變?」

『呃...』點講好呢...

仁慈飲住水指指梓翹:「多謝佢放過我囉~」

梓翹又尷尷尬尬摸摸頭:「又唔好咁講~係命運嘅安排姐~」

羅羅又凝視住梓翹...
日倫接住問:「咁你哋頭先發生過咩事?」

『講起嚟就一匹布咁長...』我諗一諗,『簡單啲嚟講我哋俾Owner利用咗去破壞SPIRIT同國安局嘅關係...然後仁慈救咗我哋...』

「逆行者...」日倫打量住仁慈,「救咗你哋...」

仁慈帶住微笑點點頭~

「究竟...」日倫疑惑咁諗,「而家係咩情況...」

講到而家係咩情況...我真係唔知...

但我有樣嘢...又好想知...
我打量住梓翹:『究竟...你係幾時發現...我係SPIRIT嘅行者?』

「我吖?」梓翹諗一諗,「好早之前...早喺第一次遇見你之前...早喺你仲未成為SPIRIT嘅行者之前~」

早喺...我未成為SPIRIT嘅行者之前...

梓翹帶住微笑點點頭:「所有嘢...看似偶然...其實係必然~」

『所謂嘅...偶然之必然...』

梓翹同日倫都點點頭...
日倫開口問:「究竟你哋仲知道啲咩?將會發生咩事?而家屯門入面...已經聚集咗好多行者...」

梓翹帶住微笑擰擰頭:「你一次過問咁多...我點答呢?你係調查型...應該知問嘢係一步步...唔係一輪嘴...睇嚟你好心急喎~」

日倫冇出聲...飲咗啖水...

梓翹都飲啖水繼續講:「其實我都唔係好清楚...我都係跟指示做~」

跟...指示?

梓翹帶住微笑點點頭:「我哋而家逆行者...其實都係同SPIRIT時候一樣...都係只需要知道自己需要知道嘅事就足夠~」
日倫接住問:「咁係邊個指使你哋?」

梓翹帶住微笑打量住日倫:「宋本木~」

宋...伯伯...係喎!

『宋本木佢而家喺邊?』既然宋伯伯知咁多嘢...不如直接問佢!

就喺呢個時候...

「你搵我吖?」宋伯伯把聲由背後出聲...

我...綽姿...羅羅同日倫一齊擰轉頭...望住門口...

門口就正正...企咗一個身影...

今晚出完

三句預告

喺背光之下...呢個身影就好似聖光一樣...發出光芒...

發光一樣嘅身影行前兩步...就可以清楚見到身影主人就係...

『宋本木...』我望住著住白色長袍...白色頭髮Undercut髮型...帶住慈祥微笑望住我嘅宋伯伯...
你啲感覺好準喎
新聞自由再一步封鎖
市民就再睇唔到真相
就算有人拎住精神刀周街砍 你哋都唔會睇得見
再進一步嘅就係 網絡封鎖 你有片有圖都upload唔到
夜行巴又改名
妹妹仔真係好勁
咦 我搞錯咗 原來係J巴
你兩個做咩改到個名咁似
妹妹仔好留意
妹妹仔早
各位早晨
秋天 為心靈帶來傷感
金令早
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞