《香港傭兵》(51)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
收工等拖文
我都去校對先

上回講到魂導兵再次吸收大型玻璃容器裡面嘅小妹妹靈魂!
飛揚唔可以俾魂導兵再次得逞!
飛揚向魂導兵窮追猛打!
魂導兵就邊避邊吸!
無間斷咁...吸取身邊一個個大型玻璃容器...靈魂都飄到去魂導兵身上!
竟然唔使企定定...都可以一直吸...去到邊...吸到邊?!
再咁落去...唔係辦法...
唔可以對魂導兵造成大量傷害...阻止唔到佢吸...就唯有...
飛揚望住身邊嘅大型玻璃容器...望住浸喺裡面...赤裸裸嘅小妹妹...
就喺飛揚舉刀...想揮刀斬落去之時...
「唔好...」綽姿捉實飛揚隻手...阻止佢揮刀...
『做咩?』做咩要阻止飛揚?
「你會殺咗佢。」綽姿望住...浸喺大型玻璃容器裡面...赤裸裸嘅小妹妹...
『唔咁做...魂導兵會一直吸收靈魂癒合...』再係咁落去...到飛揚佢哋死...
「佢會死㗎。」綽姿仲係緊緊捉住飛揚隻手...望住個赤裸裸嘅小妹妹...
『佢而家喺裡面同死有乜分別?』一直浸喺裡面...被吸收靈魂...
「之但係...」綽姿都未講句...
「嗚呀!」魂導兵突然大嗌...雙手攤開...
魂導兵全身嘅裂紋閃亮住刺眼紅光...
「嗚...呀!」魂導兵慢慢升起...
弊...睇個勢...唔對路...
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 24-三合成立] PART 20

魂導兵升到空中...停留喺空中...由黑色皮甲裂甲效果之間嘅裂紋...閃亮住紅色光芒...

與此同時...在場所有大型玻璃容器都有紅色粒子由裡面飄出...

閃亮住紅光嘅紅色粒子就飄到上空中...飄到去魂導兵身上...

越嚟越多...好多好多...無數咁多閃亮住紅光嘅紅色粒子...飄到上去魂導兵身上...

懸浮喺半空中嘅魂導兵...黑色皮甲之間嘅裂紋越嚟越紅...越嚟越光...閃亮住刺眼嘅紅光...

而喺魂導兵身上...深深淺淺嘅紅光傷口都開以慢慢收窄...開始癒合...
不停吸...魂導兵懸浮喺半空中...不停吸收在場所有大型玻璃容器...浸喺裡面嘅赤裸裸小妹妹嘅靈魂...

突然...魂導兵前額出現一個...倒轉咗嘅...五角星...

五角星越嚟越紅...越嚟越光...閃亮住刺眼嘅紅光...

唔得...唔可以再俾魂導兵吸收靈魂...一定要阻止佢...

我踏前一步...立即向懸浮喺半空中嘅魂導兵一跳...

我以突刺姿勢...紅光刀尖對準魂導兵前額...閃亮住刺眼紅光嘅逆之五角星...
當我差唔多飛到去魂導兵面前...我用力一刺...

“嗡!吱!!!”紅光刀尖被紅光逆之五角星前嘅絕對領域擋住...

紅光刀尖與絕對領域擦出大量紅色粒子...喺空氣中飄散...消失...

唔得...刺唔入...刺唔穿絕對領域...

突然...魂導兵身上爆出大量紅色粒子...

『嗚...』我成個人就被強大嘅衝擊力推返落地面...

我一落地就碌咗一個圈再轉身企返起身...望住仲懸浮喺半空中嘅魂導兵...
魂導兵身上嘅紅光傷口已經癒合晒...

而喺魂導兵身上...除咗裂甲之中嘅裂紋閃亮住刺眼嘅紅光...身體都被紅色粒子包圍...

唔止...仲有背脊...

喺魂導兵背脊...仲有光之翼...

大量紅色粒子喺魂導兵背後噴出...噴出一條條紅光...紅線...好似有十二隻紅色嘅光之翼...飄動...飄動...

好似...好似上次...異常生命體Boss...

而家眼前...懸浮喺半空中嘅魂導兵...就好似上次...異常生命體Boss...
突然...魂導兵向住我飛埋嚟...

速度之快...就好似化成一條紅光線一閃...就差唔多嚟到我面前...

今次弊...當我有反應之時...魂導兵已經用極刺眼嘅紅光手刀向我一刺...

“嗡!吱!!!”魂導兵半隻紅光手刀就刺入我胸口...

『嗚...』我立即揮刀斬向魂導兵隻紅光手刀...

但喺紅光刀刃都未斬到紅光手刀之前...

魂導兵抽返隻紅光手刀...同時後空翻再向我伸一腳...

『嗚...』我成個人就俾魂導兵伸到退後幾步...
站穩陣腳後...我單手撳住胸口上嘅傷口...

好深...雖然話算好彩插唔中要害...但傷口好深...大量紅色粒子由紅光傷口之中噴出...撳都撳唔住...

唔得...除咗話會流失大量精神能量...仲會影響到反應同速度...

點好...而家應該點做好...

望住魂導兵並冇停落嚟...已經轉攻綽姿...同綽姿交戰緊...

喺紅光刀刃同紅色粒子閃過不停之間...眼見魂導兵左一手刀...右一手刀...再連環轉身迴旋踢腳...

綽姿就只有用紅光刀刃擋擋擋...避避...擋擋擋擋擋擋...

完全被壓制住...綽姿就只有捱打...
唔得...再痛...精神能量再流失...都要幫拖...唔可以要綽姿一個人面對...應付...

我立即以忍步極速衝向背住我嘅魂導兵...

就喺我睇準魂導兵攻擊綽姿嘅一瞬間...我擺出居合拔合一閃姿勢...準備好從後偷襲之時...

魂導兵背後嗰十二支光之翼輕輕一揮...一條條紅光線就噴向我...

我立即揮刀擋擋擋擋擋擋...

“嗡!吱!吱吱!吱吱吱吱吱吱!!!”紅光刀刃與紅光線擦出無數紅色粒子...

好強大嘅精神能量...好強大嘅攻擊力...
魂導兵一邊以雙紅光手刀攻擊綽姿...同時以背後嗰十二支光之翼向我作出攻擊...

光之翼揮出一條條紅光線...喺我面前...身邊亂Fing...

“嗡嗡!吱!嗡!吱吱!吱吱吱吱吱吱!!!”我就只可以揮動手上嘅精神刀...以紅光刀刃招架...

我一邊招架...一邊嘗試再接近...

但光之翼嘅攻擊力之大...要招架都好勉強...

越嚟越多...越嚟越密...無數咁多條刺眼嘅紅光線閃過不停...
“嗡!吱!吱吱!嗡!吱吱吱!!!”話口未完...我嘅肩膀...雙臂...前臂..腰間...大髀...小腿都好似中刀咁...

全身上上下下都被刺眼嘅紅光線劃出一條條紅光痕...少量紅色粒子喺紅光痕之中飄出...

唔得...唔好話想再接近啲...對魂導兵造成傷害...就連要招架光之翼嘅攻擊都好勉強...越嚟越勉強...

就喺我同綽姿各自招架多魂導兵幾十連攻擊之時...

魂導兵左手手刀向綽姿一斬...同時背後嘅光之翼向我一揮...

『嗚...』我同綽姿就同時被魂導兵擊飛幾十米之遠....

我同綽姿喺地上碌兩個圈再企起身後退幾步...喺仲未站穩陣腳之時...突然感覺到...有股氣息...

有股...有股有啲熟悉...但又陌生...仲帶住啲啲溫暖嘅氣息...由天上...

我抬頭一望...望上魂導兵頭頂上空...有一個黑色身影...身上有一點點...一點點綠光嘅身影...

今晚出完

三句預告

[size=4]望住身上被一點點綠色粒子包圍住嘅身影...由空中...雙手亮出...綠光刀刃...

係...係揸雙刀嘅...

喺地面上嘅魂導兵好似比我更早感知綠光身影嘅存在...早就抬頭望上空中...身上嘅紅色粒子亦同時向頭頂聚集...聚集出紅色嘅...極厚嘅絕對領域...
武藏
識嘢吖
二天一流
Owner登場?!
Owner係武藏?!
宋伯伯?
熟悉 陌生 溫暖
好明顯啦
晨早入左黎食花生,睇飛揚捱打
隻何妖今日好風騷,口沬橫飛,但見佢明顯氣速,身形發脹,手指腫埋,似三高,應該時辰就到
佢會唔會係小次郎
出晒嚟啦
互有攻守㗎
佢呢啲人check到都唔會注意飲食㗎啦
話唔埋突然中風
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞