《香港傭兵》(51)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
“吼...吼...咔...咔...吼!吼...”仁慈都俾一俾油...又再俾一俾油...架車就好似唔多願行咁...向住上小欖山嘅小路轉入去...

沿住小路行駛,係一條來回只有兩條行車線嘅上山路...

我哋係要...上山?

先唔好理呢一點...有一點更令我在意...

『頭先嗰班...係西貢獻命?』就係頭先嗰班人...

「嗯?」仁慈望一望倒後鏡中嘅我,再望返上路面,「可以話係...又可以話唔係啦~」

可以話係又可以話唔係...可唔可以唔好講到咁模棱兩可?

十足十宋本木咁...係唔係跟得佢多得濟...
「點講好呢...」仁慈又諗一諗,「佢哋係西貢獻命...早喺西貢攻防戰之前就係西貢獻命~西貢攻防戰之後就過咗嚟呢邊...你唔好咁望住我啦~」

我唔好點望住你吖...明顯我就係唔想你再兜圈...直接講重點啦...

經過左邊嘅白色建築物...繼續向山上駛上去...

“吼...吼!吼!咔...吼!咔咔...吼...”上山嘅小路十分之斜...我哋架老爺車又好似唔多聽話...俾極油都唔多去...

仁慈再一俾油:「嚟到呢邊之後,佢哋都知西貢獻命已經成為國安局嘅爪牙~然後佢哋就假裝繼續留喺西貢獻命裡面,一直都守喺呢邊~做我哋嘅內應~」

『即係一直守喺呢邊嘅都係佢哋...佢哋一直都係你哋嘅人...』係內鬼...
「冇錯~」仁慈帶住微笑點點頭,「呢個世界...總係有鬼~冇鬼唔會死人~」

『尋日佢哋咁都冇被誤殺...算佢哋好彩...』對SPIRIT嚟講...左頸後方有紋身...就係目標...

「邊有咁多好彩~」仁慈帶住微笑擰擰頭,「係個死老鬼一早叫我通知佢哋匿埋~避開SPIRIT嘅獵殺~個死老鬼真係...無所不知...」

又係宋本木...

佢真係...乜都知?

咁又知唔知...ADAM被SPIRIT收埋喺邊...
『佢哋早喺西貢攻防戰之前就係西貢獻命...咁講法...佢哋都係逆行者...可以...以EVE精神化?』我有冇估錯...

「嗯嗯~」仁慈帶住微笑點點頭,「你哋都知西貢獻命同逆行者嘅事?」

我同綽姿對望一眼後點點頭:『嗯...知道啲...唔算太清楚...只係遇過一個...曾經係西貢獻命嘅逆行者...」

「哦~」仁慈點點頭~再大力踩一踩油!

“吼!吼!吼...咔...吼吼!咔咔...吼...”我哋架老爺車就上斜冇力咁...聲大但龜速上山...

『走過嚟呢邊嘅話...EVE...就喺山上面?』上山嘅斜路...真係幾斜...

「嗯~」仁慈再俾一俾油~再大大力咁踩行油~「乖乖地...俾啲力啦喂~」
竟然...係喺山上面...

小欖嘅山上...唔係應該係...監獄?

小欖嘅山上...係有一座監獄...

而座監獄...係監禁咗有精神病嘅犯人...

咁而家呢?而家仲係唔係?

係喎...我一直都冇諗過呢點...

應該早喺特殊區成立之後...小欖上面嘅監獄...已經廢棄...

係估唔到...估唔到EVE會收喺上面...

除咗估唔到EVE會收喺山上面...更加估唔到嘅係...我有種...有種熟悉嘅...感覺...

今晚出完

三句預告

“吼...咔...吼!吼!吼吼!咔咔...吼...”架車好似叫晒救命咁...但又唔係好上到...

條上山路...真係有啲斜...

至於我...越係上山...就越係有一種...熟悉嘅感覺...
終於到我呢邊行雷閃電落狗屎
陳星
果然係高才鳩
好大雨
啱啱食飯之前坐喺窗邊 閃電閃不停 仲要行雷勁大聲
妹妹仔早
金令早
各位早晨
睇到有追夢嘅人感到氣餒 有時堅持到麻目係必要
收工等拖文
趕文趕死我

上回講到西貢獻命光頭佬同仁慈匯報!
竟然仲有西貢獻命未死?!
聽個西貢獻命講,數以千計嘅SPIRIT行者入咗去屯門!
當中仲有唔少係先行者級數!
睇嚟大戰真係一觸即發!
仁慈吩咐班西貢獻命光頭佬繼續匿埋視察!
等到西貢獻命都匿埋後,仁慈就開車駛上小欖!
聽仁慈講返,原來守喺呢度嘅西貢獻命都係逆行者!
原來係鬼~
宋本木一早就吩咐仁慈叫班內鬼匿埋!避開尋日SPIRIT嘅大逃殺!
呢個宋本木真係無所有知...又知唔知ADAM俾SPIRIT收埋咗喺邊呢?
“吼!吼!吼...咔...吼吼!咔咔...吼...”架老爺車就上斜冇力咁...聲大但龜速上山...
『走過嚟呢邊嘅話...EVE...就喺山上面?』上山嘅斜路...真係幾斜...
「嗯~」仁慈再俾一俾油~再大大力咁踩行油~「乖乖地...俾啲力啦喂~」
竟然...係喺山上面...
小欖嘅山上...唔係應該係...監獄?
小欖嘅山上...係有一座監獄...
而座監獄...係監禁咗有精神病嘅犯人...
咁而家呢?而家仲係唔係?
係喎...飛揚一直都冇諗過呢點...
應該早喺特殊區成立之後...小欖上面嘅監獄...已經廢棄...
係估唔到...估唔到EVE會收喺上面...
除咗估唔到EVE會收喺山上面...更加估唔到嘅係...飛揚有種...有種熟悉嘅...感覺...
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

“吼...咔...吼!吼!吼吼!咔咔...吼...”架車好似叫晒救命咁...但又唔係好上到...

條上山路...真係有啲斜...

至於我...越係上山...就越係有一種...熟悉嘅感覺...

真係好奇怪...

雖然話平日返工坐巴士行屯門公路...總會路經小欖...但我明明...明明我從來都冇嚟過...冇上過嚟...

但周圍嘅環境...總係好熟悉...總係好似知道前面不遠處就有個彎...彎後不遠就有涼亭...

真係好奇怪...呢種...好似曾經嚟過...有啲熟...但又好陌生...
冇理由...我真係冇上過嚟...就連上網都冇搵過呢邊嘅資料...冇睇過呢邊嘅地圖...相片...

講真...好人好者又點會無啦啦留意小欖呢啲鬼地方...

「乖啦...俾多少少力啦...」仁慈一邊口噏噏...一邊俾俾油...

“吼!咔...吼...咔...吼吼!咔咔...吼...”但架車就好似就死就死咁...冇乜力上...

而且...我仲聞到...好似有陣燶燶地嘅味...由車頭傳過嚟...

究竟仲有幾遠...要上到去邊先到我哋要去嘅地方...
“吼!咔...吼!咔...吼吼!咔咔...吼...咔...”繼續慢慢上...慢慢爬上超斜嘅斜路...

好唔容易先嚟到一個分岔路...

“吼!吼...”仁慈一俾油向左轉...

喺轉入左邊嘅小路嘅一瞬間...我望到有塊鐵牌指向右邊大路...上面寫住...

『小欖精神病...治療中心...』右邊嘅大路係去治療中心...

但我哋就向左邊嘅小路上...

即係話...我哋嘅目的地唔喺治療中心嗰邊...

咁...再沿住小路上去...又係咩地方?
“吼!吼!咔...吼吼!”轉一個彎...再轉一個彎...好唔容易咁繼續上山...

然後好唔容易先上到嚟...掘頭路...

“咔...吼...咔...咔咔...吱...吱!!!”我哋架古董車就停喺山上嘅盡頭...車頭噴晒白煙...

「呼~總算上到嚟吖~」仁慈解開安全帶~

總算...總算上到嚟...車頭出晒白煙添...

“咔...啪!啪啪!”我同綽姿跟住仁慈落車...望一望四周...

左邊係山區野草...前面係...山崖...而右邊...有一間木建小屋...再右邊遠少少...有座舊嘅建築物...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞