《香港傭兵》(51)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
飛揚仲未進入深層睡眠
支精神液
咁嘅國家仲可以存在,好嬲

都係果句。。。借把精神刀俾我,借埋20分鐘飛揚能力俾我,有10%都夠,去救佢哋!!
原來我18:59:59留言
咁有料㗎咩
Owner不愧為十二預行者之一
順個勢打埋上北京啦
點夠你玩
終於打完......
然後到下一場
妹妹仔早
高才鳩早
各位早晨
寫個早洩故都唔錯喎
收等拖文
少咗個工字喎

上回講到城門隧道都炸鳩埋~嗰兩隻魂導兵收得皮~
之但係兩架黑色Chevrolet仲係追撞仁慈!
飛揚立即趕上!同綽姿一齊追上兩架黑色Chevrolet!
兩架黑色Chevrolet見飛揚同綽姿就快追到嚟!就立即轉頭!撞向佢哋!
邊有咁易吖~
就喺飛揚同綽姿要斬爛兩架黑色Chevrolet之時,魂導兵由車裡跳出!
最後兩隻魂導兵!
飛揚打咗咁耐,能量仲未耗盡!仲好似越嚟越勁咁!
飛揚輕鬆解決魂導兵C!(期間又有唔少無辜受波及...)
綽姿向住魂導兵D再揮幾刀...
“嗡!吱!嗡!吱!!!”魂導兵D被綽姿斬中幾刀...身上多處紅光傷口飄出紅色粒子之時...絕對領域突然展開...擋住綽姿嘅迴身半月斬...
飛揚立即衝到去魂導兵D背後...從後單手撳住佢個嘴...使出背刺...
“嗡!吱!!!”紅光刀刃由魂導兵D背後刺入...由胸口穿出...
飛揚再抽返把紅光刀刃出嚟...喺魂導兵D背後快速揮刀...
“嗡嗡嗡!吱!嗡!吱!嗡嗡!吱!!!”紅光刀影不停喺魂導兵D背脊劃過...劃過全身...
當飛揚停止揮刀後...魂導兵D嘅身體碎開一件件...
“啪啪...啪...啪啪啪...”魂導兵D嘅殘骸就散喺路面上...
飛揚同綽姿互相對望...
『終於...』
「解決晒...」
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 24-三合成立] PART 27

散喺路面上...魂導兵D嘅殘骸慢慢化成紅色粒子...

飄到上嚟我同綽姿面前...喺空氣中飄散...消失...

我同綽姿都收返好把精神刀柄喺腰間...然後以忍步喺公路上疾跑...

喺幾架私家車同貨車之間穿過...跑咗唔係好耐...就已經見到車尾被撞到凹晒嘅黑色Benz...

仁慈見到我同綽姿跑緊過去...佢都減慢車速...
我同綽姿就一左一右咁跑到去車旁兩邊...打開後座車門...上車...

“啪!啪!”一上到車...閂返埋車門...

「真係唔同咗喎~」仁慈望一望倒後鏡中嘅我~

『吓?』我回頭望一望車後...睇睇仲會唔會有追兵...

仁慈半帶恥笑:「同我第一次見到你嘅時候~」

『呃...』第一次...遇到仁慈嘅時候...

講起上嚟真係失禮...
仁慈留意住路面情況:「聽到宋本木話要我嚟救你哋...我仲質疑單憑我一個救唔救得成...佢個死老鬼就話“飛揚嗰個少年...今時唔同往日喇~應該係~”我都半信半疑㗎咋~畢竟我都俾佢陰過唔少次...」

唔好話係唔係俾宋伯伯陰過唔少次...以我喺發電廠嘅表現都夠死十次啦...

“吼!吼~”仁慈一俾油:「真係估唔到...個死老鬼又真係知㗎喎...」

『究竟宋本木仲知到啲乜嘢?』又會唔會知道...我想知道嘅...

「唔知佢喇~」仁慈擰擰頭,「佢話要知嘅...到時就會知~個死老鬼成日都係咁~我真係懷疑SPIRIT嘅風格都係由佢帶出~」
只要知道自己需要知道嘅事...

十二預行者之一嘅Owner同宋本木...

Owner就去開咖啡店...宋本木就另起爐灶...

仁慈望一望倒後鏡中嘅我:「你係點做到㗎?」

『我?我...』講起上嚟...

「哈~」仁慈笑一笑,「唔止心狠手辣咗~仲唔多講自己嘅事~你真係成為咗一個行者喇~」

『唔係...唔係唔想講...係...應該係...我返咗過去...再由過去返翻嚟之後...』應該...就係...
仁慈打量住倒後鏡中嘅我:「你真係返到去過去吖?」

『嗯...不過佢哋話我只係深層睡眠咗好長嘅時間...』我指一指住綽姿...

綽姿冇出聲...只係點一點頭...

「係吖...」仁慈一邊諗諗...一邊好專心咁揸車...

「唔好講廢話...」綽姿冷冷放下一句,「究竟EVE收埋喺邊?」

乜關於我嘅嘢真係咁廢咩?
仁慈望一望倒後鏡中嘅綽姿:「我而家...帶緊你哋去~」

帶...帶跟我哋去?

『我哋...我哋係SPIRIT嘅行者...你帶我哋去...去搵EVE?』會唔會...有問題...

會唔會...係一個陷阱?

啱啱先差啲俾Owner害死...

而家係逆行者身份嘅仁慈話帶我哋去EVE度...

好難唔起戒心㗎喎...
「士別三日...」仁慈望一望路面,又望住倒後鏡中嘅我,「你真係唔同咗好多~你哋都已經睇過精神液係點樣製造...應該唔會想繼續留喺SPIRIT㗎啦?」

精神液...

綽姿冇出到聲...好似喺度諗緊...

我諗...綽姿應該係諗緊...茵婷差啲就俾人捉去抽取靈魂...製造精神液...

再唔係就俾國安局拎嚟做實驗...變成異常生命體...變成魂導兵...

咁講法...唔怪得頭先綽姿對住魂導兵手軟腳軟咁...原來...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞