《香港傭兵》(51)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
高才鳩早
羅羅想賣你豬仔咋
各位早晨
呢個故接近尾聲嘅同時 下個故都就嚟寫好
差唔多要為再下一個故做準備
其實冇人知中間發生咩事喎
就係乜事都冇發生過
等文
下個故重甜pls
金令
99%甜 1%劇情

上回講到飛揚解決咗三個魂導兵之後,又多四個魂導兵要解決!
眼見仁慈快要被追上!綽姿又手軟腳軟咁!
唔緊要!而家嘅飛揚好勁揪!出埋綽姿嗰份力都唔係問題!
飛揚嘅刀術更上一層樓!
而且仲經常會用到儲力居合拔刀一閃!
係喺邊度學返嚟㗎呢?又係幾時學㗎呢?
繼續喺公路上大戰!
有唔少無辜嘅車輛受波及...
飛揚唔理有幾多無辜嘅人死喺佢刀下...將眼前嘅魂導兵一一解決!
仁慈左扭右扭...黑色嘅Benz就左Cut右Cut...爬過兩架的士頭...
而緊追喺後面嗰兩架黑色Chevrolet亦左Cut右Cut...被架的士擋一擋...就撞一撞佢尾...
的士怕咗佢...立即Cut線讓...
“咇咇!!!”但喺兩架黑色Chevrolet過咗頭之後...都要唔憤氣長咇兩聲...
飛揚同綽姿就再短距離加速...以忍步跑多兩步...跳上的士車頂...再跳上私家車車頂...
而當佢哋越嚟越接近之時...兩架黑色Chevrolet左邊前客座車門隻車窗同時打開...
兩個黑色身影由左邊前客座車門車窗爬出...爬上車頂...
又有...又有兩個魂導兵...
兩個魂導兵單膝半跪...各自跪喺黑色Chevrolet嘅車頂上...對向前面架黑色Benz...
要阻止...一定要阻止佢哋...
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

我同綽姿一左一右...叉交走位咁以忍步跑上隧道嘅牆身...

借牆身短距離加速...向上方跑...

當差唔多跑到上天花...我同綽姿立即同一時間跳向跪喺黑色Chevrolet嘅車頂上...準備要跳向Benz嘅魂導兵...

兩個魂導兵都感覺到我同綽姿嘅氣息...停止佢哋原本打算嘅行動...立即使出迴旋踢...

我喺空中轉體三百六十度後...短時間儲力居合拔刀一閃...

“嗡!吱!!!”紅光刀刃與紅光腳刀互碰嘅一瞬間...我踩住喺黑色Chevrolet車頂...立即再向魂導兵A揮兩刀...
魂導兵A轉身一避...再單手撳住車頂轉身避開紅光刀刃企返起身...

我趁住魂導兵A仲未站穩陣腳...就向住司機位舉刀...準備向下一插...

消滅魂導兵係次要...阻止架車繼續追上仁慈先係最重要...

但仲未站穩陣腳嘅魂導兵A勉強向我使出二連腳刀...

紅光刀氣直飛向我面前...

我只好立即以紅光刀刃一擋...再擋...
“吱!吱!”化解咗兩度紅光刀氣之後...魂導兵A立即單手爪住車頂...再向我施展旋風腿...

我及時再以紅光刀刃一擋...但衝擊力之大...將我成個人踢出車頂外...飛埋去隧道牆身...

我背脊一撞埋牆身...魂導兵A立即向我使出Rider Kick...

我立即反手持刀...一刀插入牆身再急速轉身迴避...

“轟!”魂導兵A嘅Rider Kick踢到隧道牆身穿咗個大窿...

我立即轉身...順勢將把刀抽返出嚟...同時揮出紅光刀氣...
“吱!!!”紅光刀氣打橫片住隧道牆身...片向魂導兵A...

魂導兵A一個後空翻...同時以腳刀化解紅光刀氣...

我一個後空翻...單膝半跪咁跪喺一架的士嘅車頭上...

而魂導兵A後空翻跳到上天花板...立即以短促儲力一跳...再轉身向我使出Rider Kick...

我立即跳上隔離架貨車避開...魂導兵A嘅Rider Kick就直擊的士車頭...

“轟隆!”的士被魂導兵A嘅Rider Kick直接擊中...立即發生大爆炸...
“咇咇!依!咇!!!”後面嘅車輛爭相閃避...

喺火海及濃煙之中...一道閃住紅光嘅黑影飛出...飛到上嚟貨車車頂上...

魂導兵A身上仲有少量火亮...同時向我一踢...再踢...轉身迴旋踢...

我一避...再避...以紅光刀刃擋擋擋...

將魂導兵A嘅攻勢一一化解後...我立即跳向隧道牆身...同時轉身向魂導兵A揮幾刀...

幾道紅光刀氣由紅光刀刃揮出...飛向仲企喺貨車上嘅魂導兵A...
魂導兵A一擋...一避...亦立即跳向隧道牆身...

“吱吱!吱!”三道紅光刀氣誤中貨車...立即失控...打橫瞓喺地上滑行...

後面嘅車輛收制不及...直撞貨車...

“轟隆!”隨即發生大爆炸...火光熊熊...飄出大量濃煙...

唔得...唔可以再俾魂導兵纏住...

綽姿好似仲苦戰緊...

而兩架黑色Chevrolet又追住Benz車尾嚟撞...

要趕過去...幫仁慈解圍...之前要幫咗綽姿先...
我喺隧道牆身上以忍步加速...向住天花跑上去...

後面嘅魂導兵A死追住我...

綽姿跳上架巴士...另一個魂導兵亦準備跟住跳上去...

就喺魂導兵B用力一跳...同時我一邊以居合拔刀姿勢儲力...一邊跑到上天花...倒住喺天花以忍步極速狂奔...

當魂導兵B差唔多跳到上巴士上之時...我立即喺天花上跳向魂導兵B...

由我跳向魂導兵B嘅同時...我亦剛好儲夠力...瞬間向魂導兵B使出居合拔刀一閃...
魂導兵B反應極快咁一爪爪實巴士身體...順勢轉身向我踢一腳...

“嗡!吱!!!”喺紅光刀刃與紅光腳刀碰撞嘅一瞬間...我手上嘅紅光刀刃被帶動...向巴士車身斬落去...

我一邊失去重心...一邊揸實精神刀...紅光刀刃插住喺巴士車身...向下直劏...

當紅光刀刃劏落巴士輪胎...我都跌落地面...碌咗幾個圈再貼住地面滑行幾米遠...

“依!依!!!”巴士失去控制...左搖右擺...正要橫瞓之時...

喺天花上倒轉嚟跑嘅魂導兵A立即向住仲喺地面上滑行緊嘅我一跳...再次使出Rider Kick...
我後滾翻再勉強單膝半跪...但都嚟唔切閃避招架...

今次弊...已經嚟到面前...

就喺我快要被魂導兵A嘅Rider Kick踢中之時...

“嗡!吱!!!”綽姿及時飛身一閃...將魂導兵A隻腳斬斷...

魂導兵A亦同時被擊飛...

而失控嘅巴士已經橫瞓喺路面上...壓住魂導兵B滑行緊...
正當巴士要撞向隧道旁邊嘅石壆之時...魂導兵A都撞咗埋去巴士度...

“轟隆!!!”就喺巴士撞埋石壆之後...隨即發生大爆炸...

我企返起身...同綽姿一齊回頭望住...Benz啱啱爬過巨型運油車頭...兩架黑色Chevrolet亦跟住抽頭...

而喺巴士嘅殘骸...熊熊烈火...厚厚濃煙之中...仲有兩個雜亂嘅氣息...

竟然...魂導兵A同B咁都仲未化成紅色粒子?!

今晚出完

三句預告

[Day 24-三合成立] PART 26

兩個身上各有大量紅光傷口嘅魂導兵...喺火海中...濃煙中...慢慢步出...

魂導兵嘅傷口開始慢慢癒合...但身上仲係帶住唔少火光...
已經將[Day 24-三合成立] PART 25 Upload上Facebook同紙言
急尿走咗去屙尿
廢腸應該去睇少女教育
個主角同你差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞