《香港傭兵》(51)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
收工等拖文
啱啱返到嚟 開始校對

上回講到飛揚喺火海之中見到個斷三肢嘅老解士兵!
飛揚本想一刀收佢皮!
之但係...便宜咗佢!
要喺地獄中生存慘撚過去死!
問個士兵屠總司令死撚咗去邊?
原來仲喺老解基地食緊花生!
屌都估撚到佢㗎啦!
啲大粒佬係咁㗎啦!
三人合力清理好路面之後,就上返車駛離深井!
照路面嘅情況...應該有勁大批SPIRIT嘅行者徒步跑入屯門!
而飛揚同綽姿嘅委託任務都係冇變過!
仁慈留意返路面:「咁大批人...話唔埋...差唔多喺呢區...香港區嘅行者...都入晒去...」
『真係想喺屯門決戰嘛?』飛揚袋返好部電話...
仁慈好奇咁問:「何出此言?」
『屠總司令都仲喺解放軍基地...我相信啱啱深井嗰班都係啲死士...只係用嚟俾解放軍有藉口大隊進攻特殊區...我相信好快...』飛揚仲未將想講嘅說話講完...
綽姿接住講:「好快解放軍就會用上最強嘅裝備...大隊進攻特殊區...」
最強嘅裝備...用上...SPIRIT物質製造嘅裝備...
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

「或者...」仁慈諗一諗,「或者啦...」

『或者?點解會係或者呢?你好似知啲嘢喎...』我打量住倒後鏡中嘅仁慈...

「我?」仁慈睜大對大眼仔,「我唔知㗎~我都係...估估吓㗎咋~」

估估吓?

「宋本木講啲唔講啲...」仁慈嘴藐藐,「又話忍唔住講咗出口...又話唔應該講得太多...你又唔應該知得咁多...但又已經知得太多...嗰個死老鬼成日都係咁...就係咁鍾意故弄玄虛...」

唔...咁都好合乎宋伯伯嘅人物性格...

上次喺元朗...佢請我飲茶...都係咁...
『咁...你又做逆行者?』同SPIRIT一樣...都係有咁多嘢唔明唔知唔清楚...

「唔係點?」仁慈帶住無奈嘅微笑擰擰頭,「返去SPIRIT吖?佢哋係話冇所謂~任得我~但我又唔想~而最關鍵嘅係...當我越接近EVE嘅時候...佢嘅吸引力...」

『強大力量嘅吸引力?』EVE...三原核之一...

「唔係~唔係~」仁慈帶住微笑擰擰頭,「係有一種熟悉嘅...親切感...就好似身體所遺失嘅一部份...」

熟悉...親切...身體遺失嘅...一部份...

仁慈雙眼發出綠光:「呢種感覺越接近...就越強烈...就好似而家...就好似回到母親嘅懷抱...」

回到母親嘅...懷抱...
我感覺到...仁慈身上嘅氣息越嚟越強...而且仲...越嚟越溫暖...

其實...都唔係而家先察覺到...

早喺駛到差唔多到火炭就已經感覺到...仁慈身上嘅氣息...越嚟越強...

同魂導兵喺公路上大戰完...上返車之後就更明顯...

明顯強咗好多...仲帶住溫暖...

點解會...咁奇怪...

吸收咗EVE能量之後嘅仁慈...有住以往第一次感受到嘅氣息感覺之外...仲帶住一點點...即熟悉...又溫暖嘅感覺...
仁慈帶住微笑,望住倒後鏡中嘅我同綽姿:「或者你哋接觸到EVE之時...都會有好似我咁嘅感覺呢~」

接觸到EVE...都會有好似...

“吼...吼...咔...咔...吼...”黑色嘅Benz繼續喺樹影之間穿插...喺青山公路上行駛...

路面上都冇障礙物...但係架車就好似...唔係好順...

“咔...吼...吼...咔...吼!咔...吼...”個引擎好似...發出怪聲...

雖然機械工程我唔太識...之不過...聽啲聲都好似唔係好妥...
仁慈唔多理會...繼續踩一踩油...

“吼!咔...吼...吼!咔...咔...吼...”之但係俾極油都好似唔多去咁...

真係開得好慢...點踩油都係得啲聲又唔係好去咁...慢慢行...

而我哋嘅目的地...又係邊呢?

向住屯門方向駛入去...而家裡面聚集咗咁多SPIRIT嘅行者...咁我哋點樣去搵EVE?

咁樣真係同自投羅莽冇分別㗎喎...
『仁慈...你打算點樣避開SPIRIT嘅耳目?』既然有疑問...都係開聲問...

仁慈望一望倒後鏡中嘅我:「避開SPIRIT嘅耳目?」

『嗯...你都識講而家屯門應該已經聚集咗大批SPIRIT嘅行者...佢哋感覺到你嘅氣息...斷估唔會俾我哋掂行掂過掛?』直頭會溶咗我哋添啦...

「哦!」仁慈點一點頭,「呢層唔使擔心啦~」

『吓?』唔使擔心?仲要講得咁輕鬆?

仁慈帶住微笑點點頭:「好快你就知㗎喇~」

好快...就知...
我望綽姿一眼...綽姿只係點一點頭...

綽姿覺得冇問題...

係唔係得我覺得有問題?

“吼!咔...吼...咔...吼!咔...咔...吼...”架車俾極油都唔去咁...慢慢咁喺青山公路上行駛...

我都一直留意住車外...冇乜特別...同平時差唔多...只係路面上冇晒樹枝同枯葉...

而四周都冇氣息...

即係附近冇SPIRIT嘅行者...亦冇逆行者...就只有我哋三個...

又係一種...暴風雨前席嘅感覺...
“咔...吼!吼!咔...吼...咔...吼...”一直Keep住暴風雨前席嘅感覺...駛到嚟...小欖...

仁慈將架車慢慢駛向西貢獻命喺小欖所設置嘅路障...停低...

西貢獻命嘅路障當然唔會有西貢獻命嘅光頭佬啦...

因為...佢哋早就喺尋日俾我哋殺清光...

係喎...差啲都唔記得呢度嘅西貢獻命...唔知邊個會特意走過嚟解決佢哋呢?

之但係...講返轉頭...點解仁慈會將㗎車...停喺度?
突然...有幾個身影由草叢同斜坡走出...走到我哋架車旁邊...

喺剎那之間...我同綽姿立即提高警覺...

一共...二三...四...六八個...總共八個...八個著住黑色長袍...笠起頂帽...一面陰暗嘅身影...包圍住我哋...

係咩人?喺佢哋身上...感覺唔到...感覺唔到氣息...就只有...生命...

係冇...精神化?

呢種衣著...究竟係SPIRIT...定係逆行者?
是敵是友...我已經分唔到...

我同綽姿Keep住戒備狀態...之但係仁慈好似若無其事...好似一早...預咗...

而其中一個黑色身影走到嚟仁慈旁邊...

仁慈撳低車窗...

個黑色身影就揭開頂帽...拉低衫領...探一探頭...

我就可以好清楚咁望到...呢個黑色身影...係一個...光頭佬?

今晚出完

三句預告

[Day 24-三合成立] PART 29

望清楚...呢個著住黑色長袍嘅光頭佬...左頸...後方...

雖然我呢個角度睇得唔清楚...但隱約...隱約都見到...頸後有...有紋身...
已經將[Day 24-三合成立] PART 28 Upload上Facebook同紙言
咁到俾你斷到添
前夕
謝校對
坐前席比較好睇
識坐吖
就讓它來得更猛烈一些
夠晒立體 好似all around you咁
出出火先
成為焦點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞