《香港傭兵》(51)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
睇錯打老婆
老衲
妹妹仔早
點解可以咁錯㗎
各位早晨
好似又領唔到啲嘢
收工等拖文
就快出文喇

上回講到飛揚見到魂導兵浸喺大型玻璃容器裡面...
仲要全部都係年輕貌美嘅少女...
飛揚同綽姿跟住逆行者身後跑!又遇上魂導兵!
今次飛揚就好輕鬆咁解決佢哋!之但係綽姿就好似漏咗氣咁...
唔緊要!有飛揚補刀!
只要飛揚同綽姿聯手,冇嘢解決唔到!
逆行者用舊圓餅物體解開黑色大閘上嘅大鎖後,飛揚同綽姿繼續跟住佢身後跑!
同技術人員、維修工人、Full Gear守衛擦身而過!穿過幾個Zone!由𨋢糟好順利咁跳返上地面...與幾個Full Gear守衛擦身而過後...跑出室外...
再跟住逆行者身後跑...跑到去白色圍板前一跳...跳過高高嘅白色圍板...跳出科學園...
當佢哋三個一落地之時...
終於...終於都逃離科學園...
而喺飛揚望返上前...就見到停泊喺馬路旁...有一架...黑色嘅...
飛揚企返起身...睇清楚...係一架...黑色嘅...Benz?!
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 24-三合成立] PART 23

我同綽姿跟住逆行者身後跑近多兩步...

睇清楚...呢架新新淨淨...算係我嗰個年代嘅黑色Benz...之唔係宋伯伯嗰架...

「快啲上車!」逆行者已經打開車門!

我同綽姿都立即衝上後座...

“依...依...吼!”坐喺司機位嘅逆行者立即撻車...

“依!吼!”逆行者一俾油...成架Benz就衝住去...
「呼~」逆行者揭開頂帽同拉返低個衫領...

我從倒後鏡中就可以好清楚咁睇到雪一樣咁白嘅肌膚...帶住點點哀愁嘅一雙綠色大眼睛...鼻好直...面尖尖嘅...仁慈...

『真係你...仁慈...』果然真係...

頭先當我感覺到佢嘅氣息...我都差唔多可以肯定...

只係唔敢相信...

但而家...確確實實見到佢個樣...只係...
「嗯~」仁慈望一望倒後鏡中嘅我,再望返路面,「我哋又見面喇~」

『你唔係死咗喇咩?』唔係俾...偶然殺死...

「冇~」仁慈擰擰頭,「佢都冇殺到我~」

冇...冇殺到...

講起上嚟...我又真係冇見到偶然落手...亦冇見到仁慈化成無數嘅紅色粒子...

講返轉頭...仁慈把頭髮...

『你把頭髮...染咗白色?』之前見仁慈...把頭髮都金到差唔多白...而家直頭白晒...

有必要要染白佢咩?
「我把頭髮...」仁慈單手輕輕摸一摸自己把白髮,「係副作用。」

『副作用?』咩...咩嘢副作用?

“吼!吼~”仁慈踩盡油...衝上高速公路...

「EVE...」仁慈駛向快線...踩盡油,「吸收EVE能量所帶嚟嘅副作用。」

『EVE?!』係短白髮男曾經提過...

「冇錯...」仁慈點點頭,「三原核之一嘅EVE...逆行者就係吸收EVE能量...」

原來...原來逆行者...
「講起上嚟就真係長編~」仁慈留意住路面,「偶然話我應該適合做逆行者...就帶我去吸收EVE能量...」

綽姿開聲問:「做逆行者都有適唔適合?」

「嗯...」仁慈點點頭,「同SPIRIT一樣,要適合先吸收到。不過又同SPIRIT有啲唔同...萬一同EVE排斥...會灰飛煙滅...」

“吼!吼~依!吼~~~”爬過架的士頭...向住沙田方向飛馳...

『灰飛煙滅?』係指...

「點講好...」仁慈諗一諗,「EVE嘅能量太大...萬一出現排斥嘅話...唔係單單吸收唔到...而係會被佢嘅巨大能量毀滅。」

咁...咁恐怖咁嘅...
「EVE...」仁慈又留意住路面,「我仲好記得偶然帶我去到吸收EVE能量...刺眼嘅綠光...強大且無盡嘅能源...當我吸收嘅一刻...我全身上上下下內內外外都好似被電...係持續好耐...一直被電擊中咁...痛到死...又冇失去知覺...一直感受住電擊帶嚟嘅痛...」

『等等先...我仲唔係好明...唔明係咩一回事...』我真係完全唔理解...

「我應該要講得清楚啲...」仁慈望一望倒後鏡中嘅我,再望返路面,「逆行者只要吸收過EVE能量一次,就可以精神化。」

吸收過一次...就可以精神化...

仁慈點一點頭:「EVE能量會注入全身...潛伏喺體內...只要想精神化...就可以精神化...」

唔怪得...喺黃金扮黃傘嗰個逆行者...同短白髮男都冇精神液喺身...都可以突然精神化...

咁咪可以...無時無刻都...會唔會太屈機吖?
「之但係...」仁慈一扭軚,爬過貨車頭,「有好多限制...」

有好多限制?

“依! 吼!吼~吼~~~”我哋架Benz喺車群之間...左穿右插...

「首先最重要一點係...」仁慈切返入快線,「唔可以離EVE太遠...」

「唔可以離...」綽姿講一半又停咗口...

「嗯...」仁慈點點頭,「逆行者要精神化...就唔可以離EVE太遠...唔係嘅話就精神化唔到...又或者好似我而家咁...唔可以Keep住...時強時弱...」

的確...我感覺到仁慈嘅氣息...仲係時強時弱...
「其實...」仁慈又諗一諗,「過嚟呢邊已經係好遠...正常係冇何能精神化到...係唔知點解...真係奇怪...竟然真係可以...」

吓?又話已經好遠又話真係可以...即係點?

“吼!吼~~~”繼續騎住快線衝住去...

「再者...」仁慈踩行油,貼住前車,「精神化雖然話冇時限...之但係都會進入深層睡眠...」

冇時限...但都會進入深層睡眠...

「一般情況之下...」仁慈等到前車忍唔住切向中線,再踩油加速,「係可以自己控制解除精神化...之但係就立即進入深層睡眠...而喺深層睡眠期間...絕對唔似得SPIRIT咁...」

『即係點?』我已經心急到忍唔住追問...
仁慈望一望倒後鏡中嘅我:「比死更難受...」

「比死...」綽姿欲言又止...

「嗯...」仁慈點點頭,「會發啲超真實...但極痛苦嘅夢...好似話如果你喺精神化期間斷咗左手...喺深層睡眠期間左手會不停咁切斷...切斷...切斷...切斷...切斷...身體中刀嘅地方就不停中刀...中刀...中刀...中刀...中刀...中刀...就算你精神化期間完完整整乜損傷都冇...喺深層睡眠期間...全身上上下下都會受到電擊嘅刺痛...」

『唔係咁...折磨吖化?』咁樣...真係慘過去死喎...

「就係咁折磨...」仁慈再點點頭,「而且你係醒唔到...直致到深層睡眠完...而深層睡眠嘅長短...就取決於你精神化咗幾耐再乘六倍...」
綽姿接住問:「即係你精神化咗兩個鐘...就要喺深層睡眠裡面受十二個鐘苦?」

「嗯...」仁慈望住倒後鏡中嘅綽姿,點點頭。

『好...好難頂喎...』諗諗都起雞皮...『之但係...咁唔解除一直精神化落去咪得囉...』

我係唔係突破咗盲腸?

「唔得㗎...」仁慈擰擰頭,「你會攰...會眼瞓...只要你一失去神志...就立即進入深層睡眠...」

係喎...又冇諗過添...
「令頭髮變白係其中一種副作用...深層睡眠嘅惡夢又係其中一種...所以...」仁慈諗一諗,「吸收EVE能量...做逆行者絕對唔係一件好事...」

都唔係唔係一件好事咁簡單...係好難受嘅事...

『咁...EVE係邊度?』三原核之一嘅...EVE...

「呢層...」仁慈望一望倒後鏡,「甩到身後嘅麻煩先再講~」

身後嘅...麻煩?

突然...我感覺到背後...遠處...有雜亂嘅...氣息...

我回頭一望...望向車後遠處...正正就有...三架...黑色嘅...Chevron?!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞