《香港傭兵》(51)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
扯咁耐會令組織過多充血, 繼而壞死,之後就會不舉但放心啦,我會幫你照顧哂d女女
我都驚緊
所以每隔一個鐘就要打個J
啲女女要照顧我
收工等拖文
咁就要開始校對

上回講到飛揚同綽姿搞掂晒之後,就跑上前會合仁慈。
上返車,仁慈話飛揚真係唔同咗~
連仁慈都覺得飛揚勁咗~問飛揚點做到~
飛揚唔係唔想講...只係自己都唔知...淨係好似由過去再返翻嚟之後...
不過綽姿佢哋話飛揚只係深層睡眠咗好耐。
綽姿唔想講咁多廢話,問仁慈EVE收埋咗喺邊。
仁慈話而家帶緊佢哋去~
逆行者帶SPIRIT嘅行者去搵EVE?會唔會係陷阱㗎?
話晒差啲先俾Owner害死...
仁慈就覺得飛揚同綽姿啱啱知道精神液係點製造出嚟,唔會想繼續做SPIRIT嘅行者~
係喎~綽姿係因為茵婷差啲就被捉去抽取靈魂...再唔係就做咗白老鼠...魂導兵...
唔怪得頭先綽姿手軟腳軟咁啦...
而仁慈揸緊去嘅方向係...荃灣...
咁講法...係返翻去屯門?EVE唔係收喺逆行者勢力範圍裡面?!
荃灣嘅街道上...冇車又冇人...又冇解放軍嘅軍車...又冇士兵...
做乜好似...好似完全...撤離?
點會咁...明明尋日...因為佢哋對神秘工廠做嘅好事...解放軍佈重兵喺呢度...
今日就撤離晒?又會咁快...
飛揚一路細心觀察...
“吼~吼...”當差唔多駛過荃灣之時...仁慈開始減速...
而飛揚...就留意到...深井嘅方向...好似有...有煙飄到上空中?
睇清楚...再提升視力...望上前...望遠啲...望去深井方向...
真係...真係有一團團黑煙飄上空中!
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

“吼...吼...”仁慈以緩慢車速...慢慢駛向深井...

越駛越近...越近就越清楚可以見到...一團團厚厚嘅黑煙...飄到上空中...

深井嗰邊...發生咗咩事?

再慢慢駛近...慢慢駛向深井...

當我哋轉到落青山公路之時...就已經見到...地上有解放軍士兵嘅屍骸...

當我哋再駛近啲...駛過屍骸之時...我再望清楚...

一件件...分成幾件咁...散喺地上嘅Full Gear解放軍士兵屍骸...
唔止呢幾件...前面又有幾件...左右兩邊都有好多件...

而再駛多前少少...就有一架打斜分開兩截嘅解放軍裝甲車...著晒火...濃煙湧上天空咁喺路旁燃燒...

好明顯...呢堆一件件散喺地上嘅Full Gear解放軍士兵屍骸...同打斜分開兩截...燃燒緊嘅解放軍裝甲車...都係由精神刀造成...

「果然真係...」仁慈小心翼翼咁扭一扭軚...俾一俾油...翹過架著晒火嘅解放軍裝甲車,「SPIRIT向屯門集結...」

『你都知?』我再望清楚四周...烽煙四起...

「嗯...」仁慈點點頭...又輕輕扭一扭軚...俾一俾油...避開散喺地上嘅解放軍士兵殘骸,「宋本木提過我...話返嚟嗰陣,深井嘅解放軍應該就已經被趕入去屯門集合嘅SPIRIT行者血洗完~慢慢揸就應該遇唔到佢哋~可以放心喎~頭先踩得咁行...逃避魂導兵嘅追截...幾驚過到嚟佢哋都仲打緊...」
原來宋伯伯都知道...

頭先Owner都有提及過...喺出面嘅行者殺緊入嚟集合...差唔多殺到去深井...

佢哋兩個...又會知道...仲好似咁清楚...

佢哋係點樣收集呢啲情報?

如果話有逆行者潛伏喺SPIRIT裡面都唔出奇...

之但係...Owner呢?

又話Owner同逆行者冇關係...

但單憑Owner一個...就算曾經係預行者...又可以做啲乜?
“吼...吼...”仁慈一直好小心咁慢慢揸...

慢慢避開散佈滿地嘅解放軍士兵殘骸...慢慢駛過著晒火嘅裝甲車殘骸...

越駛近深井...屍體同裝甲車殘骸就越嚟越多...

睇嚟戰況都幾激烈...

唔係唔係...戰況唔係激烈...係解放軍被SPIRIT屠殺...

喺呢邊嘅解放軍裝備...雖然都算係先進...但都仲係未用上SPIRIT嘅物質...

用普通嘅裝備同武器對抗SPIRIT...只會被虐殺...
“吼...吼...”一路駛近深井...一路觀察...

好多...好多...真係有好多著晒火嘅裝甲車殘骸...一地都係解放軍士兵嘅人體殘骸...

我撳低隻車窗睇清楚...

斬到一舊舊...一件件...分晒屍咁...

有啲人體殘骸仲著咗火...一陣陣燒肉味就飄過嚟...

慢慢咁左穿...右插...避開路上嘅屍骸...殘骸...障礙物...
除咗解放軍...仲有兩三架私家車受波及...被斬開...著火焚燒...

喺火海與濃煙之中...當然就冇平民百姓...

而喺濃煙之間...望到遠處嘅住宅高樓...窗簾都閂晒...不過有啲仲漏咗條罅...有八卦嘅人就喺條罅之間偷偷望...又有幾個拎住部電話...影緊落嚟...

當佢哋望到我正盯住佢哋之時...都立即縮返後...閂返實個窗簾...

「著晒火呢~」仁慈行到去架著晒火嘅裝甲車前...喺腰間拔出兩把精神刀柄...

“嗡嗡!”兩把綠光刀刃同時亮出...
仁慈向住架著晒火嘅裝甲車殘骸雙刀亂舞...

“嗡嗡嗡!吱!嗡嗡!吱!嗡!”綠光刀影就喺著晒火嘅裝甲車殘骸上亂劃...

架著晒火嘅裝甲車殘骸就分得再散啲...不過好似仲大火咗...

「呃...散啲易清理啲~」仁慈用兩把綠光刀刃將散喺地上...仲著住火嘅裝甲車殘骸撥開。

『都係嘅...』唔理著唔著火...最重要都係撥開啲殘骸...唔好擋住條路...

我就同綽姿一齊踢開著住火嘅裝甲車殘骸...又掉去路旁...掉埋一邊...

“嗡嗡!吱!嗡!吱!嗡嗡!”仁慈就繼續將擋住條路...著住火嘅裝甲車殘骸斬得散啲...
『EVE嘅能量...真係大...』我一邊將著住火嘅裝甲車殘骸掉埋一邊...踢去路旁...一邊感覺到仁慈身上嘅氣息...

「不過就好奇怪...」仁慈大大腳踢件裝甲車殘骸去路邊。

『嗯?』我同綽姿合作將件大大舊嘅裝甲車殘骸掉上行人路...

仁慈又拔出兩把精神刀柄...亮出綠光刀刃...對準裝甲車殘骸:「總係唔穩定...」

“嗡嗡!吱!嗡嗡嗡!吱!”綠光刀影就喺裝甲車殘骸上亂劃...

總係唔...穩定...
「唔知咩情況...」仁慈收返埋兩把精神刀柄,「又唔知咩原因...久唔久就唔穩定...」

唔知咩情況...又唔知咩原因...久唔久...

就喺呢個時候...我聽到...

「救...救...救...命...」聽到有人嗌...

「救命...救...救命...命呀...」普通話...嗌救命...

今晚出完

三句預告

[Day 24-三合成立] PART 28

喺火堆之中...濃煙之間...我聽到有普通話嗌嘅救命聲...

「救...救命...救...救命呀...」
已經將[Day 24-三合成立] PART 27 Upload上Facebook同紙言
雙方旗鼓相當 各有攻守
殺左佢
呢個係支共嘅報告
而事實就有眼見啦
唔好唔記得住宅高樓有人拍晒片㗎
不過硬係要拉闊嚟睇就冇計喇
分佢屍
斬成人棍先俾佢死
又嚟分屍都分成集
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞