《香港傭兵》(51)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
收工等拖文
一見你收工 就係校對嘅時候

上回講到魂導兵A同B係受到重創!但仲未化成紅色粒子!
飛揚同綽姿都把握機會!喺魂導兵A同B癒合期間,繼續作出攻擊!
雖然魂導兵A同B都癒合得切,但明顯受飛揚同綽姿攻擊下,消耗大量精神能量!
再喺城門隧道裡大戰幾個回合!綽姿睇準時機跑上隧道天花!向住隨道出口狂奔!
魂導兵B就成個人俾飛揚踢到飛向魂導兵A...
魂導兵A及時接住魂導兵B...兩個就喺巨型運油車車頂碌咗兩個圈...
飛揚就趁住佢兩個仲未企返起身之時...立即向住天花一跳...轉體一百八十度倒轉喺天花上以忍步向前極速跑兩步...再凌空轉身...以居合拔刀儲力...
就喺兩架黑色Chevrolet追住架黑色Benz...快要追到出去隧道口之時...
處於凌空嘅飛揚就向住巨型運油車大刀一揮...
“嗡!!!”紅光刀氣就由紅光刀刃揮出...向住巨型運油車直飛埋去...
當紅光刀氣打橫劃過巨型運油車之時...
“轟隆!!!”巨型運油車隨即發生大爆炸...
黑色Benz衝出隧道...兩架黑色Chevrolet緊追其後...
巨型火球同爆風迎面而來...
綽姿亦跑出隧道...跳返落路面...
仲喺半空之中嘅飛揚就被爆風一推...
『嗚...』飛揚就隨住爆炸所產生嘅巨大火球衝出城門隧道...
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

巨大嘅火球將我轟出城門隧道外...

我撻落地上...碌咗幾個圈之後...單膝半跪咁跪喺公路上...望住火光熊熊...濃煙滿佈嘅城門隧道...

火海一片嘅城門隧道湧出一團又一團濃煙...已經睇唔到裡面...

我再回頭一望...綽姿以忍步追上兩架黑色Chevrolet...兩架黑色Chevrolet追住架黑色Benz車尾撞兩撞...

只係淨返兩架黑色Chevrolet...

我立即以忍步追上綽姿...
一路以忍步喺公路上極速前進...一路望住三架黑色車嘅追逐戰...

仁慈已經好努力咁扭軚...左穿...加速爬過的士頭...再扭軚右插...加速爬過七人車頭...

之但係後面兩架黑色Chevrolet窮追不捨...係咁咬住Benz尾唔放...

我已經追到上嚟綽姿身邊...

仲差少少...仲差少少就追上...

我同綽姿肩並肩...以忍步極速狂奔...
跳上私家車車頂...再跳上的士車頂...再跳上七人車車頂...再跳返落公路上加速...

差唔多...差唔多追到...差唔多追到兩架黑色Chevrolet...

就喺我同綽姿與兩架黑色Chevrolet大約仲有五架巴士遠嘅距離...

喺大直路上...兩架黑色Chevrolet同時急速調頭...

“依!吱!!!”兩架黑色Chevrolet一俾油...同時向住我同綽姿衝過嚟...

想撞到我哋化成紅色粒子?天真...
我同綽姿立即擺出居合拔刀姿勢...迎頭衝向兩架黑色Chevrolet...

就喺我哋兩個同兩架黑色Chevrolet迎頭相撞之時...

“嗡!吱!!!”我同綽姿各自向住黑色Chevrolet使出一閃...

紅光刀刃打橫劃破黑色車身...

兩個黑色身影各自由司機位置衝破黑色車頂...

兩架黑色Chevrolet被我同綽姿打橫斬開後...失控向後衝...
“咇咇!!!依!轟隆!”後面嘅車輛閃避唔切...撞向兩架黑色Chevrolet殘骸...發生爆炸...

兩個魂導兵即從天而降...分別向我同綽姿使出Rider Kick...

我同綽姿立即一左一右咁避開...

“轟!”兩個魂導兵就一腳踩到落地...路面上隨即爆出一個大窿...

兩個魂導兵立即各自向我同綽姿一跳...

魂導兵C已經好快咁跳到嚟我面前...向我揮紅光手刀...
“嗡嗡!吱!嗡!”我用紅光刀刃一擋...再擋...喺近距離用精神刀柄底部鑿...鑿向魂導兵C下巴...

魂導兵C俾我鑿到抬頭向後退咗兩步...我就立即乘勝追擊...追貼魂導兵C連揮三刀...

“嗡嗡嗡!”魂導兵C極速向後退三步...避開我三連刀攻擊後...再轉身踢兩腳...

“嗡嗡!”兩道由紅光腳刀踢出嘅紅光刀氣直飛埋嚟...

我立即向上一跳...跳到上半空中避開...

兩度紅光刀氣就直飛去對面線架巴士度...
“吱!吱!”兩度紅光刀氣劃過巴士車身...劃過兩個後輪...

“依!!!轟!吱!!!轟!”巴士失控...左搖右擺咁行駛咗一小段距離後...打橫瞓喺公路上...再滑行一段距離撞埋石壆...

我由半空向住企喺公路上...向我擺出防禦姿勢嘅魂導兵C飛落去...

我由上而下...從天而降咁向魂導兵C使出袈裟斬...

“嗡!吱!!!”魂導兵C單爪一格...紅光刀刃與紅光利爪擦出大量紅色粒子...

我順住個勢...將魂導兵C嘅紅光利爪格開...
就喺紅光利爪被紅光刀刃格開嘅一瞬間...魂導兵C用另一隻紅光手刀向我一刺...

反射動作之下...我快速揮刀...以紅光刀刃格開紅光手刀之時...我一手就捉實魂導兵C後腦把秀髮...再向住佢胸口一刺...

“吱!!!”成把紅光刀刃直刺入魂導兵C胸口...由背後穿出...

「嗚呀...」魂導兵C口吐紅色粒子...同時左腳向我個肚一伸...

我被魂導兵C伸到後退兩步...

當我企穩陣腳之時...魂導兵C單手撳住自己胸口...大量紅色粒子就由魂導兵C嘅指罅中飄出...
我並冇俾魂導兵C有喘息嘅機會...立即貼近...向住魂導兵C身上揮幾刀...

“嗡嗡!嗡!吱!嗡嗡!吱!”魂導兵C以紅光利爪擋...再用紅光手刀一擋再擋...

我可以好清楚咁睇到...魂導兵C胸口上嘅紅光傷口正慢慢癒合...癒合...

我再加快揮刀速度...喺魂導兵C嘅紅光傷口未完全癒合之前...再製造多啲傷口...再喺魂導兵C身上斬多幾刀...

“嗡!吱!嗡嗡!吱!嗡嗡嗡!吱!!!”魂導兵C已經擋唔切...身上多處被我斬出傷光傷口...飄出大量紅色粒子...

我一個轉身抽刀斬...再接一個袈裟斬...
就喺刺眼嘅紅光刀刃由上至下...由左至右砍向魂導兵C身上之時...佢嘅絕對領域突然展開...

“嗡!吱!!!”紅光刀刃將絕對領域斬破...直砍落魂導兵C身上...將佢一分為二...

“啪!啪!”魂導兵C嘅殘骸跌到落路面上...我亦見到綽姿迫近魂導兵D...

綽姿向住魂導兵D再揮幾刀...

“嗡!吱!嗡!吱!!!”魂導兵D被綽姿斬中幾刀...身上多處紅光傷口飄出紅色粒子之時...絕對領域突然展開...擋住綽姿嘅迴身半月斬...

我立即衝到去魂導兵D背後...從後單手撳住佢個嘴...使出背刺...

“嗡!吱!!!”紅光刀刃由魂導兵D背後刺入...由胸口穿出...
我再抽返把紅光刀刃出嚟...喺魂導兵D背後快速揮刀...

“嗡嗡嗡!吱!嗡!吱!嗡嗡!吱!!!”紅光刀影不停喺魂導兵D背脊劃過...劃過全身...

當我停止揮刀後...魂導兵D嘅身體碎開一件件...

“啪啪...啪...啪啪啪...”魂導兵D嘅殘骸就散喺公路上...

我同綽姿互相對望...

『終於...』

「解決晒...」

今晚出完

三句預告

[Day 24-三合成立] PART 27

散喺路面上...魂導兵D嘅殘骸慢慢化成紅色粒子...

飄到上嚟我同綽姿面前...喺空氣中飄散...消失...
已經將[Day 24-三合成立] PART 26 Upload上Facebook同紙言
好準時咁出咗
咁都俾你斷到
終於打完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞