[高質文]實戰籃球鞋,你問我答 #3 - 連登鞋評師

1001 回覆
8 Like 18 Dislike
push
DAME 7
http://www.kicksrc.com.tw/2020/07/28/2956/

底盤冇改過咁滯…
Adidas Pro Boost Low
https://kenlu.net/2020/07/adidas-pro-boost-low/

採取類似Adizero Japan/Adios 5,Lightstrike外殼包住Boost嘅設計。
ASICS Invade Nova
https://bouncin.net/feature/review-analysis/120/asics-invade-nova-performance-review
https://kenlu.net/2020/07/asics-invade-nova/

機能方面唔講(實戰嘅嘢梗係留返俾樓主),
Asics啲鞋嘅外型係越嚟越靚
有啲lebron soldiers系列嘅感覺
個人覺得以前d款瀟灑d, 不過都期待
驟眼睇腳踝保護好似好左,但成個樣都似另一對GG鞋...希望我批錯
172 52kg 玩速度 多剷籃 想要啲敏捷型籃球鞋
有咩推薦
室內 : Kobe nxt 360 / AJ34 low
室外 : PG3 / Harden 3 / Kobe 4/5 protro
想問下Kyrie 6嘅評價,仲有到有啲平版,差別喺邊?

籃球新手,對鞋冇乜研,問得比較蠢唔好見怪
唔該師兄
我諗你應該問緊Kyrie flytrap 3 和Kyrie 6.
對比最大分別係個緩震,flytrap 3 係硬到懷疑人生,要細體重學生哥先有機適合。

鞋面物料都會相對cheap D 。仲有防側翻保護都比正代差D.
感謝師兄回覆。

追問一下對Kyrie 6嘅評價。
Kyrie 6

緩震 : 前掌Zoom Turbo夠用,後掌無zoom,緩震極限低,大體重要注意。

防側翻 : 合格,中底無過軟,重心不太高,前掌側面有小TPU防側翻

抓力地 : 合格

包裹 : 前掌偏窄,闊腳人士不友好。對鞋偏細,正常腳要大半碼。包裹良好。

重量: 對於後衛鞋黎講,偏bulky. 對於鋒線就可以。

性價比高,前排特價3xx-4xx 1對。
Adidas 買1送1優惠
新鞋Don Issue 2 都有呢個優惠 - (平均$400 1對)
Don Issue 1 (平均$350 1對)
Marquee Boost ((平均$550 1對)
提提大家,跟據上次買1送1經驗,遲買好多碼都會無,真係早買早享受。
想買marquee boost 有無人夾
感謝🙏🏻
Zoomrize 2 初評 - 1代好評,2代承繼?? Nike近期操作的產物

1. 顏值比1代好
2. 緩震腳感比1代好

睇完呢兩點,如果無睇落去,或者無睇評測自去街舖上腳,應該都會二話不說,覺得係好鞋。

老實說好多人買球鞋都係靠第一印象,就係 "樣靚 + 著落舒服 = 好鞋"。 著落舒服呢個條件,緩震佔左好大部分。如果有番咁上下年紀既你著過舊既籃球鞋都知道,以前D鞋要break in time。無論鞋身既物料/鞋底既緩震都要break in 先會真正感受到腳感。

現今講求即食文化,籃球鞋亦要跟從呢個時代既玩法。一上腳既緩震感覺係會影響你買定唔買呢對鞋既第一印象,所以Nike 將現今籃球鞋既重點放哂係緩震+ 顏值上面。其他性能例如防側翻/支撐/抗扭/抓地力/耐磨,正常無玩開鞋既人好難第一眼就睇出/試得到。

食神話齋 : "D 鞋整到有咁舒服得咁舒服,D顏值配色有咁好得咁好,耐磨有咁差得咁差,D人買左覺得唔好/著爛左就會快D買過第2對"。(同唔同意就自己考量)

由Lebron 16, 17, KD12/13, PG4, Zoom BB NXT 都係跟據呢個公式操作。Zoom Rize 2 都唔會例外 ,暫時發現有既缺點
1. 前掌重心過高
2. 前掌Zoom air 過軟,無做包邊設計,外露Zoom air 落地時會形變
3. 防側翻有隱患

最近無論Zoom BB NXT / Zoom rize 2 都有重心高的問題,唔知係咪Nike 厚底跑鞋既成功(例如: Vaporfly 4%) , 佢想將跑鞋成功既方程式移植到籃球鞋上呢 ? 唔知大家又點睇近期籃球鞋既操作呢?
想知買harden 2 定 4好 打sf 76kg 急停中距鏟籃多
2 好 76kg 都唔輕,harden 2 緩震比4好好多。2唯一缺點係重心少少高
想問樓主點睇果對Kyrie S2 hybrid?
想要usa版
如果178 71kg 鏟籃多 有咩鞋好買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞