[高質文]實戰籃球鞋,你問我答 #3 - 連登鞋評師

1001 回覆
8 Like 18 Dislike
唔係我答,係mrcowboy牛仔兄答

見上個post 1001,佢又冇蒲頭,代開新post,唔知啱唔啱規矩,見諒
有冇師兄知don issue2 大概幾時出?

好似幾正
Adidas 通病,第二代就會開始走下坡我想買don issue 1但2又好似就出....
連登實戰籃球鞋鞋評師
著過好多對籃球鞋,乜底科技都試過
React, Zoom, Zoom Turbo, Boost, Bounce, Light Strike, Gel, Taichi, fuelcell etc.

閱讀中西無數籃球鞋評
中: ENZO, XCin, 極客, WEN, 半噸, 亞當, 師說, 張景生, 鵠途, 沸才, TracyCheu, etc
英 : weartester, solebrothers, pure kicks, Jahronmon, RicheeKim, sneakergearz, schwollo, etc
港: Sneaker Highway, 飛俠, Huan, AMZ, colbyHKG, Hanson, etc

目的
1. 唔想大家浪費金錢買唔適合自己打法/腳型既球鞋,增加受傷風險
2. 網上評測,部分有收錢"吹"鞋/恰飯,影響客觀性。唔係行內人/買過的人會難以分辨真偽。
3. 大多數鞋評只會比較該年/上一年的球鞋,2-3年前的鞋就好少講。
4. 網上評測太多,要花時做分析
5. 分享/交流球鞋心得

自爆問題/唔關籃球事,唔會答。
FB Page 出世了
https://www.facebook.com/Mrcowboy-%E9%80%A3%E7%99%BB%E9%9E%8B%E8%A9%95%E5%B8%AB-%E5%AF%A6%E6%88%B0%E7%B1%83%E7%90%83%E9%9E%8B-104555338004618/
TG channel
https://t.me/joinchat/AAAAAFEvetrGr55RHixflg
TG discussion Group
https://t.me/joinchat/JdWRH1PqAWKaqzFCSQx0Zg

[高質文] 實戰籃球鞋,你問我答 #1 - https://lih.kg/2010144
[高質文] 實戰籃球鞋,你問我答 #2 - https://lih.kg/2053447
Sorry~ 呢排有D忙和多去打波所以無乜點回
回覆返D 問題先
1. 蝦仔爹哋 - Adidas有無邊對鞋係頂級performance?
D Rose 8
CE 2017 FK (唔計耐磨)
Harden 2

2. 阿里山肉牛-
本身着開soldier 系列 重身 大腳掌 打底
但近代soldier 都唔太啱心水 係咪應該買返lebron17?
朋友話包腳都穩陣

如果地板流,先可以考慮Lebron 17。因為Lebron 17 防側翻差(重心高),如突破多/跳多,易拗柴。Lebron 好處係緩震極限高,適合大體重。

3. Fuck_Boy - Drose10幾百蚊有一對,會唔會好伏?

Rose 10
抓力地 : 合格,但有D痴塵,痴廢後有D滑
緩震 : Bounce 中底比Rose 9 好左,但緩震極限對大體重人士亦略有不足。
防側翻保護 : 好,有明顯Outrigger, 重心一般,中底無過軟。
腳踝保護 : 後跟有TPU, 但因為對鞋有D長,有D唔跟腳,導致腳踝包裹略有不足,保護性下降。正常腳/窄腳要試少半碼。
透氣性 : 差,鞋身D洞洞都不太散熱。
耐磨 : 一般

4. 魁隆 - 有新產品invade nova
呢對係平價版Nova Surge, 但重量差唔多 (差20-30g only).
如果夠Budget ,寧願上Nova Surge

5. 勝於雄辯 - 樓主點睇dame6 有跳躍膝係咪唔好揀dame6?
Dame 6 就真心不推薦
1. 得個樣和款好靚,前排adi 半價勁平。
2. 個fit 好有問題
3. 緩震差
4. support 同ankle protection 差,物料好cheap (budget shoe)
5. 抓地力痴左塵後會打滑。如果唔想傷,高強度籃球唔好著佢,射下波養生籃球就尚可以。

睇過咁多個鞋評家得sole brothers 話佢ok, 無人讚過佢得。

6. 魁隆 - Pro Model 2g好冇著?外觀好正
Pro model 2g
1. 冷門Budget Shoe,性價比好,推薦學生黨 (~$3XX)
2. 鞋底耐磨,街場一流
3. Bounce 緩震一般,緩震極限差,大體重不適
4. 防側翻保護好,腳踝包踝好
5. 鞋面係皮,唔透氣,夏天打街場,對腳會濕哂

7. 宋子傑 - 有冇上腳圖

8. 草地貪月娥 - 而家買don issue 1算唔算不智?(都出咗十幾個月)街又開始少貨
唔算,Don issue 1 性價比高。Don issue 2 唔知performance 點和一出應該無Issue 1 咁平,仲有新唔一定好過舊。

9. 煲底相聚 - 想請問樓主/其他師兄
我173 67kg左右 打波唔叻 通常射波多(pull-up CandS)都有, 卡位幫手搶下板,剷比較下少啲 因為唔勁
依家著緊對kobe ad “march madness” 打完波會有啲腳踝痛(冇ankle break)唔知關唔關對鞋事
不過對鞋都著咗一排想換 最近打室內多 想室內外各買一對 冇話特別注重邊項性能 大家會推介咩鞋?推介多幾對都冇所謂

Kobe AD - Lunar + 後掌Zoom。打完波會有啲腳踝痛,應該係緩震不足,因為Lunar 隔住個zoom,所以緩震一般。
室內 : AJ34 / AJ34 low
室外 : KD12/13, Gelburst 24, Harden 3, KT5 low, GH 1
想請問樓主/其他師兄

我173 67kg左右 打波唔叻 通常射波多(pull-up CandS)都有, 卡位幫手搶下板,剷比較下少啲 同埋好少變向 因為唔勁

依家著緊對kobe ad “march madness” 覺得有啲硬 打完波會有啲腳踝痛(冇ankle break)唔知關唔關對鞋事

不過對鞋都著咗一排想換 最近打室內多 想室內外各買一對 冇話特別注重邊項性能 大家會推介咩鞋?推介多幾對都冇所謂
唔該樓主。事關成日畀frd笑着舊鞋
出下一代先嚟買上一代...
不過都要搵下街有冇貨
原來師兄答咗 想問下aj34同34se係咪差別在於保護性?
KD12 (XDR) / Kyrie 6 / Kobe 5 protro
Kobe AD - Lunar + 後掌Zoom。打完波會有啲腳踝痛,應該係緩震不足,因為Lunar 隔住個zoom,所以緩震一般。
室內 : AJ34 / AJ34 low
室外 : KD12/13, Gelburst 24, Harden 3, KT5 low, GH 1
唔洗驚比人笑,最緊要performance meet 到自己要求。係D唔識鞋既人先會覺得買新不買舊。
透氣度
34>34se
保護/包裹
34se>34
重量
34se(重)>34
想追問 2. 阿里山肉牛- 條問題

1)我有對lebron 16,請問呢隻鞋有咩評價?
2)防側翻者係防拗柴嗎?咁16防拗柴嗎?
3)幾重先算係大體重?
4)好奇想知lebron本人著個對17同我地買到既17係唔係同一樣質素?
5)有冇邊對lebron/其他球星既鞋係防拗柴最好?

唔該晒巴打
UnderArmour Curry6
1) Lebron 16 呢對重心高,中底軟,無明顯Outrigger,防側翻極差,易拗柴,出哂名既拗柴神鞋。但緩震極限高,只適合大體重地板流/打養生波。
2) 係突破時減低拗柴風險/落地踩到人隻腳減低受傷程度,無鞋係100%防拗柴。
3) 170 lb or above
4) 應該差唔多,係colorway 和inner pad/氣壓可能有D唔同
5) 再講多次無鞋係100%防拗柴,係減低拗柴風險/受傷程度,如果想再好D就帶護踝。防側翻好既鞋有Don issue 1 / AJ34 / Kobe 5 protro
護踝/鞋/拗柴既關係,詳情可參考
https://www.facebook.com/Mrcowboy-%E9%80%A3%E7%99%BB%E9%9E%8B%E8%A9%95%E5%B8%AB-%E5%AF%A6%E6%88%B0%E7%B1%83%E7%90%83%E9%9E%8B-104555338004618/?view_public_for=104555338004618
呢對好垃圾wo...抓力吸塵後會打滑,個fit 又有問題。
Curry 7 會好好多
過兩日去買curry7先 thxC兄
點解lebron D鞋會出重心高既鞋既,lebron打法都成日突破唔會攪到佢好易拗咩?
lebron d鞋冇一對防側翻ok既鞋?
NBA 球員有鐵腳踝,我地無train 開好難咁比較,lebron 佢體重大要求max air 厚D,但我地平常人未必需要,加上我地無鐵腳踝。Lebron 16/17都係防側翻保護差,Soldier series 防側翻保護會好D。
咁者係max air 愈厚,防側翻保護就會愈差?有冇一對鞋可以結合2者呢?
可唔可以評下Jordan Westbrook take one?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞