[高質文]實戰籃球鞋,你問我答 #3 - 連登鞋評師

1001 回覆
8 Like 18 Dislike
腳掌闊應該KT5 low / GH1 都唔得(鞋頭偏窄),要上Gelburst 24 / BYW X2
著緊kyrie 4 打到 腳趾公 有淤血
我覺得係我成日剷籃 同急停有關

我為左 唔咁易拗柴 買到對鞋係岩岩fit
下次買 係咪買鬆小小好 定 同kyrie 鞋頭有關
唔該巴打可惜10號先啱著
多謝巴打回覆得咁詳細
就咁用現貨選擇嚟睇可能AJ34會比較適合我啲條件
始終鞋都係消耗品 著一兩年左右就會換對新
同埋唔係日日都打波

我著11號既話 會唔會試11號半比較好
因為去nike門店成日聽sales講鞋著得耐就會鬆
所以我Kyrie 6就買左11號 同埋 佢話無得買大半號
一定係大一個碼或者細一個碼

應該如何部署?

Kd 13就唔考慮了 睇評測話佢落地唔係咁好
單腳好容易扭親
都幾貴
巴打
我176高57kg
平時打街埸多,剷同射嘅比例大概6:4
依家着緊Freak1,但係剷底切入得多就會頂到腳子公好痛,所以呢排想換個對
之前着kd7同kd9 Elite都無咁嘅問題
巴打想問一下有無咩推薦?最好係nike
唔該晒
Kd 13 同 kd 12 邊個好d ?
米八幾高 打面又打底 成日剷籃 巴打會推薦邊對
要提提AJ34 要試穿,因為有機會頂足弓,和對鞋偏細要買大半碼。

我自己平時都係著US11, 大概有1隻手指位鬆動。因為運動時,對腳熱左會大少少和試鞋時隻腳有D唔同。如果試鞋都剛剛好,運動時就會頂腳指。

至於香港好多鞋都無US11.5, 後US11 / 12. 我自己解決的方法係上網去外國買,因為外國會有US11.5碼,事前自己可以去實體舖試左US11 和12先,覺得合適先上網買US11.5.

KD12其實整體不錯,係個緩震較拖沓,鞋頭偏窄,鞋底不耐磨和我自己唔鐘意個鞋面物料。
一分錢,一分貨
好 唔該晒巴打
Nike 可以試下Freak 2, 防側翻和緩震都比1代好左D, 你個體重應該合適。

至於頂指問題,記住買鞋時要預一隻手指位就對腳運動時熱左會大D和打波時記住指腳甲。
KD12 vs KD13
防側翻保護 12 > 13
吸震 12 > 13
回彈反應 13 > 12
Traction 12 = 13
Support 13 > 12
物料 13 > 12
Fit 12 = 13
耐磨 13 > 12
應該關急停事
買對鞋頭厚啲淋啲
體重幾多,闊腳??偏平足?
鞋面物料的確關事
有一輪Nike好鍾意用嗰啲硬膠面呢
就好容易有呢個問題
之後都係買LBJ啲鞋
夠曬厚,又畀足料
平過一千冇得輸
巴打點睇aj34 se?
上網見到佢話可以唔洗買大半碼,又同aj34差唔多
鞋頭窄, 打波impact大, 急停轉向多, 就會頂瘀腳指
親身經歷兩次, 淨係個對鞋會咁
巴打你好,我183高90幾kg
打室外場搶底多
因為我對於hyperdunk 2015情有獨鍾
就算呢幾年著過幾種鞋都覺得冇hyperdunk 2015個種feel
所以想問下師兄有冇類似嘅鞋可以推薦下。
Jordan 34 近代最佳? 有新買新?
每年Jordan 正代都係籃球鞋界最關注既鞋款,大家會關心Jordan 正代有乜新科技
AJ28 Flight Speed + 前後分離Zoom Air
AJ29 FlightSpeed + 前掌Zoom + 後掌Phylon + Flyweave鞋面
AJ30 Flight Speed + 前掌Zoom + 3D編織打印鞋面
AJ31 Flight Speed + 全掌Zoom Air + Flyweave / Performance Woven 鞋面
AJ32 Flight Speed + 前後分離Zoom Air + 加強版Flyknit鞋面
AJ33 Flight Speed + 前後分離Zoom Air + FastFit 綁帶系統

各大球評家係2019年度,對Jordan 34 既排名係
吹奏的有
Pure Kick - 第1
JAHRONMON - 第1
RicheeKim - 第2
極客鞋談 - 第2
Schwollo - 第3

無咁吹奏的有
Xcin - 第4
ENZO - 第6

其他鞋評家雖然無出年度排名,但都給予勁好評價的分別有WEN, 亞當, AMZ。

我為大家分析下佢既點和缺點,和適合既人士 :

優點
1. 緩震性 - 前掌巨大的zoom air + 後掌六角形zoom air
前掌zoom 澎湃腳感,有助啟動和加速個種蹬地所需既力量。跳落地都會感到有震腳感。

2. 反應性 - Eclipse Plate + Pebax材質
每次腳蹬出加速時,因為Pebax材質靭彈特性+力由後掌經由Eclipse Plat傳到前掌既過渡流暢,無拖搭感,中底反應性非常好。

3. 透氣性 - 蟬翼鞋面
鞋面貼合高,物料薄到跑動中會有進氣感,透氣性一流。穿脫很方便。

4. 輕量
輕盈,中底Elipse Plate 偷空設計減輕左鞋身重量。
雖然無聲稱的歷代最輕,但已經算中上,US 11 單隻重量422g

5. 良好防側翻保護

滿足哂防側翻3要素
a. 中底無過軟
b. 重心無過高
c. 有明顯Outrigger

缺點
1. 鞋底耐用性低,打街場注意
雖然JORDAN 34標榜XDR外底,但鞋底紋路淺。打街場會快磨平鞋底,有換新鞋的好機會/藉口。

2. 爆氣墊的風險,打街場注意
上圖鞋底個幾個圖型位,係Zoom air 既位置,如果踩中尖銳物/碎石,有爆氣墊的風險,又會有換新鞋的好機會/藉口。

3. 鞋帶孔易斷
鞋帶孔因為做工問題,鞋帶孔好易斷,又會有換新鞋的好機會/藉口。建議綁上最頂硬身黑色圈到,減少斷鞋帶孔風險。

4. 腳踝包裹感/保護不足
鞋面過薄,令人無乜安全感。後跟雖有加強左填充物+ TPU,但亦略有不足。

5. 鞋頭對闊腳人士不友好
正常腳無偏碼,但闊腳人士強烈議要試鞋,可試大半/1碼,因為有機會前掌腳指尾會頂個outrigger,頂到懷疑人生。鞋評家Gogo 小俠應該係其中一個。

總結適合人士
1. 打室打場
2. 後衛/小前鋒/地板流人士對腳踝包裹感/保護唔太追求的人

Jordan 34 Low
1. 整體性能同AJ34 一樣
2. 腳踝包裹感/保護比AJ34更加不足

Jordan 34SE - 有人話係AJ34 升級版
改善左既有
1. 鞋帶孔易斷 - AJ 34缺點3 改善左
2. 腳踝包裹感/保護不足 - 包裹感強左好多因為鞋身物料換左+拉鍊設計

差左既有
1. 透氣性 - 因為物料唔同左,透氣性差左但包裹好左
zoomrize 1 和Nova Surge 都似Hyperdunk 2015
唔該晒巴打
唔該巴打
另外想問買asics嘅鞋有冇咩要注意?
原來已經無得買aj34 Jordan 專門店賣緊35了
最後買左kd13
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞