[高質文]實戰籃球鞋,你問我答 #3 - 連登鞋評師

1001 回覆
8 Like 18 Dislike
只係nike 球星藍球鞋越出越屎
字母哥(一小塊)&pg(無) tpu都無咁制
lbj鞋只整來o岩lbj打,又係無防側反拎來行街著
kd又廢左年幾無打波就自然少人追球星鞋
我自己覺得依兩代kd鞋個樣好唔得,kd11個樣靚但又係唔係打波鞋
所以家下街場最撚多人著kyrie
不過kyrie 都唔見得點好著
nike藍波鞋依個年代係o岩要來行街好過
字母未著過 但睇一代佢個設計側邊做到咁似乎一落得差就拗晒出去咁
pg2-2.5 都著過街場好夠做 幾平實 4就公認太淋唔夠保護性
lbj鞋無試過
kd12 都一致好評 如果爛哂手頭d kobe 應該會試
Kyrie5 果時試過 好似高一級咁無買到

要果隻鞋感真係好難
除左 KD無試過之外其他都著過
LBJ其實係13定14之後已經偏離左普通人需求, 反而士兵條線仲適合普通人多d
PG 1-3中價黎講算幾好, 而家字母2其實同PG之前d系列設計語言差唔多, 換左個logo咁解, PG4工業垃圾無買過, 5都係air sole的話應該都係冇咩人會著架啦, PG份人本身fans又唔多, 仲要上個playoff被笑Covid-13, Pandemic P..etc
Kyrie買過一次嫌佢太硬之後就冇買過, 近排可能有改善掛
唔睇價錢最近最好著個對應該係AJ34, 前後zoom, 靚仔, 係易爆zoom麻煩...
Kobe 4,5 就唔好計啦...都買唔到
打下街場 pg2-3 果類係而家最好
Totally agree with you. 所以已經試緊其實品牌
d鞋鋪幾時先識入asics
馭帥14䨻 - 國產旗艦籃球鞋
Kobe 5 Protro - Nike 復刻旗艦球鞋

這兩雙球鞋都是限量發售,大玩飢餓式銷售策略,價格也因此而上升了不少。要原價購買這兩雙球鞋,可以說是難若登天。

馭帥14䨻承接13代的成功,今代改進了13代,換上了新的鞋面物料和鞋底紋路,加強了實戰性能,設計上也變得Cyber 一點。

Kobe 5 Protro承接5代OG的成功和粉絲對Kobe 過生後的追思,今代進一步閹割了中底性能,取消了後掌馬蹄形Zoom Air,說是加強了性能,其他方面則新瓶舊酒。

國產旗艦球鞋 VS Nike 復刻旗艦球鞋 就好比
大西北洋樓 VS 半山劏房

半山劏房 - 半山地段固然高尚,說住址給別人聽,更可以耀武洋威,羨煞旁人。但住劏房不竟地方較窄,更有苦自己知。只有曾經住過半山劏房/去過的人才會知個中苦樂。

大西北洋樓 - 大西北固然低檔次一點,說住址給別人聽,更會被誤會是住公共屋村。但住洋樓地方較大,生活更舒適。只有曾經住過大西北洋樓/去過的人才會知個中苦樂。

滿足自我的虛榮心還是以實用為主的實戰派,兩者都有選擇的人,亦沒有分對或錯,只有適合自己的選擇。

應該無因為小眾
室外 中磅 鏟射都有
有冇介紹 一向對鞋冇研究 舊個對都係貪平買 爛左
牌子不限 自己上網睇過Embiid 1幾靚 不過唔知岩唔岩
asics invade nova
唔該 款都幾靚
個人大陸牌D鞋款料係比到足
tpu仲有幾多塞幾多
但無論李寧,anta,x,361等d鞋款好撚頓&重
近年老美nba邊D brand追求係點令對鞋輕方向入手
鞋襟唔襟著根本就唔重要,對鞋爛殘蝕底就最好可以買過對
佢地就賺多D,球星佢地著更加無所謂,一款明星鞋出幾廿隻色
幾廿款紀念款,應該一對鞋都唔會著多過2 weeks,果D咩蝕底避震衰減
,而且家下D鞋多用knit物料做break in對鞋好快已經得,對球星來講成日換鞋都無咩所謂
請問香港有冇出依隻色嘅Dame 7?

真係有著過國產? 唔低太重姐
us11
Anta KT5 low/ GH1 - 4百頭gram
馭帥13/14 - 4百幾gram

Harden 5 - 5xxg
AJ35 - 4xxg

要唔咁bulky 既有
馭帥13 low
GH1
KT5 low
如果唔介意緩震Embiid 1 都ok, 但性價比麻麻。
如果係1線,建議買Gelburst 24 / Nova Surge
次D就KD13 / KI6/7 / KT 5 low / GH1
Ki6/7都推介?冇tpu 著完腳版底痛...
買zamst a2-dx啦
因為近排D鞋仲差
agree
yes
最近買左對converse G4高筒,依家著黎行下街break in定先
ching freak1點睇,洗唔洗買大?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞