[高質文]實戰籃球鞋,你問我答 #3 - 連登鞋評師

1001 回覆
8 Like 18 Dislike
會唔會有巴打想夾don issue #2 , 官網買一送一,買唔到兩對
BYW X2呢對Adidas 官方有,但淨係香港官方無出,要係國外/內地Adidas 官方網先有得買。香港官方得高筒version 賣
https://www.adidas.com.hk/item/FV7333?gclsrc=aw.ds&&gclid=Cj0KCQjwg8n5BRCdARIsALxKb96e3oqADSmqSytYtPuM1QFM5NCDK4Rc9rndjoQ8zoecZIzxUzHqR2QaAkrfEALw_wcB

Why not zer0.3
1. 防側翻保護差, 無明顯Outrigger. 適合直線跑動多人士,變向人士不適。
2. 前掌比較闊,對闊腳人士友好。正常腳/瘦腳人士包裹感差, 對腳有機係鞋入面滑動。
3. 前掌Zoom Turbo, 前掌緩震好,後掌緩震極限低,大體重要注意。
4. 抗扭良好
5. 抓地方好,但鞋底膠偏軟,有耐磨問題。

Freak 2
字母哥2代 - Zoom Freak 2 初評

1. 足弓抗扭較差,雖然聲稱有扭抗片,但前後掌分離中間位置,很容易扭動,抗扭不足。扁平足人士會倍感不適。

2. 防側翻可以更好,有明顯Outrigger,重心不高,中底不軟,但後掌唔夠闊再加上後掌彎型修邊/弧形設計,後掌防側翻有隱患。

3. 前掌扁型Zoom 緩震好,但後掌Phylon 就有衰減問題和緩震極限低, 大體重/重視後掌缓震要注意。

4. 包裹略有不足,前掌正常腳尚可以,但瘦腳人士隻腳會係鞋入面郁動, 後跟TPU 唔夠硬和唔太貼腳。

5. 抓地力,吸左塵會有打滑情況,打街埸要注意。

你問呢2對,我channel 都有講,可以得閒去睇下。

Youtube
https://www.youtube.com/channel/UC-H8LQ2PtE7k0qOyVRRaMxA
TG channel
https://t.me/joinchat/AAAAAFEvetrGr55RHixflg
TG discussion Group
https://t.me/joinchat/JdWRH1PqAWKaqzFCSQx0Zg
Omn1s
緩震一般(>160磅會有震腳傷膝),18/22學生哥就無所謂
Traction : 中上
Support : 腳踝保護唔太足夠for 內線,小前/後衛就可以
防側翻: 中上
物料 : 一般
耐磨 : 一般

Freak 2 就上面剛答完
Freak 2 暫時未有特價,性價比不及Kyrie 6.
我印象中kobe v要買大半碼
好貼腳
係,Kobe 4 protro 已經係
我有一對omn1s high cut,呢波疫情未爆之前著過幾場,想補充下。
緩震:中。同意,太重既人唔岩,真係唔及大zoom好。
Traction:中上。雖然係水晶底,但有90分,扣分係扣係易變色/氧化,唔關traction事。
防側翻:上。上前掌明顯闊,鞋底物料唔會過軟,有“爪”字形tpu,似kyrie系列有延伸鞋底,所以有變向既人都可以用到佢既traction紋路。
support: 中上,腳踝感覺上唔會似高筒咁,但實際上做到一樣效果。比用家既腳踝信心係差少少。
物料:中。始終無用皮好難話上等物料。用左有彈性既網面,但韌度高,唔易刮花。鞋舌雖然薄,但唔會勒腳,透氣度高。

勝價比:半價左右就值得入
題外話,呢對一係就買high cut,買low不如買其他。
NIKE ALPHADUNK 好唔好著?上ebay見到覺得幾靚
Ascis 啲闊腳 窄腳款應該點分自己岩邊樣
有興趣
但係官網冇咩SIZE
有冇人想夾nike

aj34折上折幾抵買
自己輕微扁平足
鞋型著落都舒服
重88kg 緩震唔夠用
鞋舌太薄綁好鞋帶後會有勒腳感覺
其他性能抓地,反應,貼地都好好
反應我指碎步,橫移,突破動作對鞋都比到加成感我

最重要外型來講今年最靚
我75kg覺得岩岩好
我最中意inspire the dream
我都覺得幾靚 但唔平
而家high 減到9字頭,我相信仲有得減,目標價7字頭
Alphadunk - 呢對唔太建議實戰

包裹 - 後跟包裹較差,後跟TPU 太細。
緩震 - 前掌大Zoom bag,前掌緩震良好。後掌Phylon調較得好硬, 緩震極限低,Phylon 物料會用耐左會緩震衰減,後掌緩震較差。
防側翻 - 差 - Zoom bag 令重心高,前掌Zoom bag 明顯變型令重心不穩,前掌無做加闊/明顯Outrigger,有一定拗柴風險。
抓地力 - 差 - 吸左塵後打滑程度嚴重。
睇你平時買Nike / adidas 會唔會要買D較闊既鞋 / 專登買大半個/1個碼因為平時D鞋2側夾腳
有無nike邊啲鞋款做參考
PG 系列/ AJ 系列
1/9 正式上線,大家敬請關注和多多支持。
https://youtu.be/2bN8gBPQwto
好撚鍾意soldier 11/12 而家有無類似款啱著
Soldier 13.

14就麻麻,個抓地力有D問題。
14個外型好靚
13都難買
但係d色好柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞