[高質文]實戰籃球鞋,你問我答 #3 - 連登鞋評師

1001 回覆
8 Like 18 Dislike
nova surge 無得試,可以係Asics台灣/日本/樂天上網買再運番香港,如果唔想自己搞,Volleyballfans_hk 有代購。

闊腳是不太合適,如果闊腳,可以試BYW X2
zoomrize 1 闊腳都麻麻
BYW X2 / PG3 / Kyrie 6
Mamba Fury, 有明顯outrigger, 重心唔高,防側翻可以。
但對緩震唔好抱太大期望,香口膠Zoom, 反應性好,Court feel 好,輕量突破人士先好揀,要求腳感就會失望。
jumpman2021 點睇?
donissue2係咪冇rubber 底?
想打街場
等出新配色,但好多人話佢格眼仔紋打街場抓地力唔夠用
相比之下, 1會唔會好d
膝頭有傷同少少扁平足有無咩推介 依家平時行街鞋會放特訂既鞋墊
鍾意轉向同Layup 個陣貪靚買左Nike Kobe A.D.NXT 發現佢避震好麻麻

唔該哂
師兄膝頭好返哂,再練一練返大脾肌肉,先再簡鞋打波啦。
身體傷左未醫好,外物幫唔到幾多
都休息左好耐 係見依家可以落街打下波就想搵返對鞋保護下
腳都有keep 住練返D肌肉 希望唔好再傷
ASICS gel buster 24 low
Adidas Byw x 2.0
Adidas Dame 7 (緩震要試下未知岩唔岩你)

可以試下呢三對,可惜嘅係香港冇鋪頭返頭兩對比人試鞋,但要買都唔難
最後計過性價比揀咗nova surge
撞啱排球店有我碼所以叫做平咗
之前著ki4 鞋型窄搞到腳趾瘀晒
今次特登買大啲 鞋頭少少鬆 著落好舒服
打咗次街場 鞋的確偏重 有輕微影響速度
但穩重令你可以放心做動作
變向同跳都好有紥實感
係一對幾好嘅3-5號位鞋
hello巴打
想問下籃球鞋推薦(一千蚊樓下)
175cm 70kg 外圍射波多 少剷籃 腳掌偏寬
之前左腳腕嚴重受傷過 容易出現腳踝外翻嘅受傷風險
想問下有冇比較著重保護腳腕嘅鞋推介
呢幾年都比較少打籃球 對上果兩對鞋已經係
pg1同 hyperdunk 2014(呢對啱得幾舒服)
試下rose10 高桶後衛鞋包到上腳碗應該比到安全感你,bounce 緩震夠輕無球跑動方便啲

Rose11都有街貨,但等多啲人試左先
巴打點睇
NIKE RENEW ELEVATE
本身買左兩對kobe x 三對對kobe xi 但有對x 爆左氣墊(x 好舒服)宜家著xi 覺得個底薄啲輕啲 但鞋底都開始蝕 唔係好捨得著其他款
想問下有冇貼腳款似kobx x 或者邊度有kobe x flyknit low買
主要室內 170 65kg 打法係剷+pull up多
本身個人有扁平足

中桶岩唔岩駛,保護好,貼腳。係鞋底略硬
呢個價omn1s啦,透氣好多
主要想搵返低筒好耐冇留意波鞋 睇返近期啲鞋大部分都覺得好醜
有冇低筒介紹
omn1s low
佢對扁平足非常好,有特別設計承托足弓。
不過扁平足其實都要睇係structural定dynamic ankle/knee valgus
室內
腳跟筋腱有傷
個人偏重
射波鏟籃
請問有咩推介?
Omn1s 應該唔夠呢對來,包裹都差啲啲

低桶暫時真係諗唔到,kobe後都好少最高級真低桶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞