[高質文]實戰籃球鞋,你問我答 #3 - 連登鞋評師

1001 回覆
8 Like 18 Dislike
想買 ASICS嘅 鞋 但香港有無鋪頭? 上Amazon又唔送
好多時打完波,隻腳趾甲入面都會瘀咗,想問關唔關對鞋事,係咪應該買返對鞋頭闊啲嘅鞋
你係腳甲2邊瘀 定 腳甲面? 我諗著上腳唔夾腳 應該無問題?
Mamba Fury / Gelhoop
足弓支撑好得Asics 幫比你
Gelhoop / Gelburst 24 / Invade Nova / Nova Surge
可以去Asics 台灣/日本官網,再用4px 轉運 / 去日本樂天買。
香港有代購,上Fb volleyballfans_hk
你個體重都好重下,真心要緩震好D.
有無試下KD12/13?
如果Asics 得Nova Surge / Invade Nova 適合你,但都驚你會覺得緩震唔夠做,如果追求腳感兜話
都會關事,可能係
1. 鞋碼偏細
2. 鞋頭偏窄
3. 鞋頭物料太硬
打開底 1米83高 80kg 有扁平足 買左Kyrie 6
著左幾次之後發現打得耐 兩隻腳既腳趾公同腳趾尾都會好痛
係新鞋問題定我腳型問題
之前著開lbj soldier10
差好遠喎兩對個鞋頭
想試下nova 嘅鞋呀 上台日 官方睇下買唔買到
試鞋覺得無事 落場連打幾個鐘就出事
後踭係舒服 不過鞋頭打到好痛
基本上係成隻腳甲都瘀曬
遲下買過對新嘅,試下買大半個碼睇下有無改善
成隻腳甲瘀晒會唔會係俾人踩中
之前我俾人踩中腳指公 過左成年先退晒啲瘀血印
巴打你好 我183高 80公斤 有少少扁平足同前腳掌闊 腳踝扭傷過
打室外場打底 會衝搶板 經常變向跑 同spin move
近排買左kyrie 6 個回彈幾舒服
但係連續打左幾個鐘後發現腳趾公同尾都會好痛 同埋有種鞋頭猛咁撞落腳指既感覺
我係咪買過第二對好啲?
上一對係著lbj soldier 10 覺得幾好著到爛晒先換
如果淨係考慮香港有現貨買既話有無推薦?kd13會唔會係好選擇?(budget 不限)
唔該晒巴打
無,好sure無比人踩過,係一打完波就feel到兩邊腳趾公痛,第二日啲瘀血就出曬嚟
就算夾 最多都係痛啫 腫就真係d血 行唔到 谷到腫左
事後腫果個位 係唔係好痛
藍波撚
想問多少少
因為我腳掌闊,Kyrie 6應該唔得
係唔係應該KT 5 low /GH1好d?我見師兄你話中上
想問知唔知仲有冇邊間舖頭有Zoomrize 1?
屯門有全黑
不過問過得9號碼
Kyrie 6 對鞋偏細要買大半碼加上對鞋偏窄,呢2點都有影響。

扁平足的話,除非有換加強足弓支撐的鞋墊,不太建議著Kyrie 6 因為中底無抗扭片,會令足弓打得耐痛。
應該買到,可能會貴
上面都已經講左Kyire 6 本身偏細(要買大半碼)和偏窄(唔適合闊腳),其實我一早都有分享過呢個問題,希望大家買前上黎了解下,可以唔洗浪費金錢,買1對貴但合適既鞋,好過買對平後整親/唔合適買過第2對。

你個情況
1. 大體重 - 要緩震
2. 闊腳 - 要鞋頭闊
3. 腳踝傷 - 要好防側翻和腳踝包裹
4. 室外場 - 要耐磨好
5. 扁平足 - 要抗扭好

KD13 - 可以滿足1和4,對鞋前掌偏窄,防側翻較差因為無Outrigger

香港現時市面有既鞋不能滿足你的要求

Why not zero 3 - 滿足2和4
Don Issue 2 - 滿足4,5
AJ34 - 滿足1,3,5

香港無現貨既有
Nova Surge - 滿足1,3,4,5
Gelburst 24 - 滿足1-5
馭帥13(4個雷) - 滿足1,2,3,5
D rose 8 - 滿足1-5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞