[高質文]實戰籃球鞋,你問我答 #3 - 連登鞋評師

1001 回覆
8 Like 18 Dislike
想問下

188cm 80kg 打低位背身多 有時射下中投 比較多跑跳 有少少扁平足 打一陣波 腳板底就會開始攰
想搵對鞋底舒服 緩震好 低筒嘅 有冇比較好嘅推薦
唔該
Fooklocker 有$599
紅白比較好樣
扁平足要搵對抗扭好,足弓位有支撐,中底唔可以太軟。
如果要低筒內線鞋,推薦Gelburst 24, 足弓位支撐較好。 Hyperattack 就仲正,不應該好好好難買到了。 次1-2級就可以試下KD13。
175 75kg 多數衝籃底 較多運球 間唔中會有中投 急停跳投step back 本身著慣較軟嘅鞋
想問吓有咩推薦
想問樓主,足弓有支撐 有冇推薦4?
較軟 - 我理解係緩震較好既鞋,如果想淨軟無乜回彈可以試下Peak 閃現1

較好但較難買 : BYW X2

街舖有售 : KD13/12

性價比高 : KT5 low, GH1
推薦4??係乜意思??

足弓有支撐,最好係換鞋墊e.g. 京健達穩固鞋墊,但鞋本身都幫到少少 - 有碳板/ 大既抗扭片 + 足弓位緩震唔可以過軟e.g. 全掌Zoom 就唔得。

Asics 足弓支撐係做得比較好既品牌, Adidas 都可以 -
Asics - Gelburst 24 / Nova Surge / Invade Nova
Adidas - Don Issue 1/2
打錯sor... 推薦
好想要原色
話說最近買左all star pro bb low
打室外場抓地力不足
成隻鞋唔夠剛性

其他性能都唔錯,react鞋墊好舒服,鞋身透氣同輕。行街打養生波一流。

我仲買左塊碳板自己貼落鞋底到增加小小剛性。

Low版真心靚
有冇買evo?
幾銀入手?
冇買到,中間條熱溶膠太樣衰.....
據講鞋面係好左小小,但應該都係養生波之選

我買個對籃白色$900
我覺得kyrie越出越唔好睇
Converse 應該又係Sell 樣sell 休閒路線,好似Puma 咁。
Kyrie 系列對對都差唔多樣。
4代最靚,個鋸齒位真功能同外觀並重
希望第二代會改好啲,而家有啲kobe feel,提升下實戰性能一定多人買
但後掌zoom真係唔夠前掌好
兩睇,前掌唔用zoom貼地感反而好啲,起動都快
當然打完一場就膝頭酸就唔係個個接受到
雖然聽聞Puma鞋cushioning一向好一般,但新嗰對RS Dreamer真係好L靚...好似話今次加RS foam,唔知會唔會好d。如果香港有其他色,真係心郁原價入...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞