[高質文]實戰籃球鞋,你問我答 #3 - 連登鞋評師

1001 回覆
8 Like 18 Dislike
上個post我share過

我自己就好中意,因為omn1s我覺得係全能型既鞋。
各方面都中上,底比boost有反應,但又無zoom咁彈。court feel>=緩震,都幾balance。
但腳背高既人會覺得前掌條橡筋好勒。矛盾既係又適合闊腳既人,因為係new balance既闊頭鞋。所以如果你闊腳得黎,腳背唔高就會好fit。
我$479入手的,如果$599既話我覺得有更好選擇。
見到官網做緊599
咁599價位有咩推介?打街場的
80kg Adidas D 緩震就應該唔啱你。
如果要推介就Don Issue 2/BYW X2
"緩震一般(>160磅會有震腳傷膝),18/22學生哥就無所謂
Traction : 中上
Support : 腳踝保護唔太足夠for 內線,小前/後衛就可以
防側翻: 無明顯Outrigger,表現較一般
物料 : 一般
耐磨 : 一般"
我會比D自信
諗住D人認得我先加連登
你體重和打法係??
75kg
射波 咩位搶板 較多
較少變向鏟籃
明白 如果唔一定要係adidas 你會推薦邊對
$599 價位,有下面選擇
Kyrie 6 - 買大半碼,闊腳人士不推薦
Zoomrize 1
Don Issue 2
Peak 閃電
KT5 low
GH1
可以試下
KD13
你應該少剷籃,防側翻應該要求無咁高。80kg 要揀對緩震好少少。
Kd13個底紋同其他款差好遠
打街場耐唔耐用?
師兄
我83kg,165cm高
剷籃多,打街場
請問$600樓下有無推介?
打法同你幾似,體重一樣
依家kd13折左都做到$630到,我覺得有budget既一定買高檔次,但依家折有勁既鞋。
kd13 耐磨都尚算耐用
你個體重有D重,要買對好D緩震。
你剷籃多,防側翻保護都要好。

600樓下要滿足哂上面2個條件,真心市面暫時無款做到。比較接近有

Kyrie 6 - 得前掌Zoom turbo, 後掌無Zoom ,後掌緩震極限一般。對鞋偏細,要買大半碼。闊腳人士不合適。

Freak 2 - 防側翻好,但緩震較差,偏硬。

Don Issue 2 - 算係平均的一款,但緩震和防側翻保護都係一般。

KT 5 low /GH1 - 呢2對就中上,緩震和防側翻保護都有翻咁上下,但KT5low 鞋面物料比較Cheap, GH1 有機會唔跟腳。

如果有Budget 可以上
Gelburst 24
BYW X2
Agree
用後分享
國產鞋
李寧all city 8 v2
共通點:PG4同呢對都有拉鍊做lockdown
Sizing:All city 8買左大半碼, pg4買左大一碼,但lockdown PG4完勝。

Cushioning: PG4都贏,用李寧云做midsole,又厚又重,不過唔會點。decayPG4用full length air stroubel。但PG4既踩雲感覺更強,正如佢廣告咁。

防側翻:PG4爛屎一樣,我唔重複。All city8有明顯加強外側,亦唔會頂腳。

耐磨/traction:兩對差唔多,all city D坑深啲。

價錢:(以我入手計)
PG4: $407
All city8: RMB325 姐係$380

結論:實戰黎講all city8 好啲,行街黎講PG4多啲色同舒服喼。兩對都係出街又得打下波又得。

有人想聽大陸鞋我先再講。
想睇937䨻評測
謝謝你,師兄
好詳盡
leborn 18睇來實戰可能真係唔得
leborn final都係著返17
攪到想買返對17著下
無野同佢比較唔做
唔該哂 巴打
有無啲薄底 冇乜cushionint嘅籃球鞋介紹
樓主近排又有冇乜足弓支撐好嘅鞋推薦?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞