[高質文]實戰籃球鞋,你問我答 #3 - 連登鞋評師

1001 回覆
8 Like 18 Dislike
師兄有冇多啲評價 想聽下對鞋變向同step back會唔會支援到
多手問埋mamba fury/Harden 3/don 2 邊對會更suitable 謝謝巴打
唔該曬🙏會唔會有其他大牌子嘅推介
Kyrie 7 - 輕量化了的Kyrie,減弱了的足弓支撑

抗扭差 - 沒有了6代的魔術貼,再加上傳統Kyrie正代沒有中底抗扭片,足弓完全沒有支撐可言,扁平足人士不合適。有換鞋墊的朋友要注意,這雙鞋的鞋墊很難抽出,會弄損原本的鞋墊的可能。

緩震 - 前掌Zoom Turbo 比6 代較軟一點,前掌腳感澎湃。後掌緩震極限依然低和會衰減。鞋底有點前高後低,向前發力時,腳跟腱受力會增加,會有腳跟腱很累的情況。

抓地力 - 一開始會有打滑情況,Break in之後會好很多,不是最好但夠用。

耐磨 - 改變了6代的鞋底紋路,耐磨性比6代好,室外場可用。

防側翻保護 - 一般,前掌有加寬設計,但防側翻腳有收邊設計扣了少許分數。重心不高,中底亦沒有過軟。

包裹 - 前掌比6代闊,但因為6代是偏窄,7代算是正常闊度。後跟部分加固TPU比6代縮小了,後跟支撑比6代差了一點。

重量 : 輕,比前幾代Kyrie 輕 ,適合靈活後衛/鋒線。
Mamba Fury

緩震 - 無乜Zoom Air 感覺,貼地感強,反應快,緩震差但你輕量級,所以合適。

防側翻保護好 - 有明顯防側翻腳,重心不高,中底無過軟。

抓地力和耐磨好 - XDR底耐磨好,適合打街場。

包裹性 - 好,除左因為低筒對腳踝包裹差外,前掌包裹良好。
要突破反應和防側翻保護 - Mamba Fury
要緩震 - Harden 3
要腳踝包裹好少少 - Don issue 2
大牌子偷工減料多,因為你闊腳+扁平足+有D體重,所以買鞋要性能配置好,但今時今日著重Marketing 多過對鞋性能,所以大牌子現今無對適合你,唔想你浪費金錢。除非你想貢獻D錢比佢地做Marketing. 唔係想買對適合自己既鞋。

闊腳 - 要前掌闊e.g. Kyrie, kd, freak 都唔適合你因為前掌偏窄,得Why not zer0.3 前掌闊D

有D體重 - 要緩震好 e.g.why not Zer0.3 得前掌緩震好,後掌緩震極限低又唔適合你。Freak 2,Kyrie , Don issue, harden, dame 遲緩震都一般。

扁平足 - 要足弓支撐好 e.g. Kyrie無抗扭片,足弓支撐差又唔適合你。

如果要係堆2/3線鞋到要介紹,你可以諗下Don Issue 2 / why not zer0.3.
唔該曬
謝謝巴打
著緊Embiid one 好舒服
你幾重?
183cm 83kg
之前買完kd13又扭親舊傷
177 75kg 打3 4號位多
想買對平既粗著打街場 求推介
講多少少 大傷過所以要保護性高 避震都重視
暫時市面無平又緩震+保護好既鞋。
緩震好=旗艦鞋
咁如果只求保護性?
Zoomrize?
Acl做完手術 好返有咩推薦鞋
傷前鳩剷型 傷後諗住養生波
Kobe 4/5 protro
傷完打唔返以前水準 叫唔叫好返
我都好怕
但仲怕最傷多獲 所以諗住打得波時都係就住打算
Acics同NIKE果D會唔會唔同SIZE
想上網買又驚唔啱著
轉做catch and shoot
比人zip腳都係會傷
所以你要return to sports要train既係心理 但要有心理首先你身體要有條件
跳同landing靠core, hamstrings/ quads ratio, knee eccentric, gluteal, etc etc無邊樣就train邊樣
有冇人夾puma兩對6折
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞