[高質文]實戰籃球鞋,你問我答 #3 - 連登鞋評師

1001 回覆
8 Like 18 Dislike
跟US碼買,唔好跟歐碼/cm 買。

要格下價,因為不同時候不同地方有不同價格,例如Asics 台灣/日本官網/樂天/ Ebay/香港代購(Volleyballfans_hk)
KD13 前掌偏窄wo..有無夾腳?
去波鞋街有AJ34
我買左12號(大左一碼) 所以還好
實戰未知 同個sales吹左好耐水 佢都係推薦kd13/freak2

題外話 香港想買舊款鞋係咪淨係可以搵代購訂外國貨?
我去左波鞋街呀 AJ34得low仲要成個允記最大得10號半
球評家無nightwing2303
我自己經常買舊鞋款,因為舊Nike 配置比新個D 好。買舊鞋方法
1. Ebay
2. Carousell
3. Fb Market
4. 閑魚
5. StockX
6. GOAT
Nightwing 都對AJ34 好評,但佢無左年度Top5/10, 所以無寫。Nightwing 都覺得AJ34se 比AJ34 好。
巴打你好
我184高86kg
想揾一對鞋喺街場練入樽
有無邊對抓地同緩震都好嘅推介下
因為我好少鬥波所以防側翻無乜所謂
Lebron 17啱唔啱我?個緩震好似好掂咁
練入樽就KD13, Lebron 17 都可以但個底無咁耐磨和重D.
唔該巴打
本身著緊crazylight boost 2018不過好似越著越硬

而且抓地好似都麻麻
等睇aj35遲啲出既配色靚唔靚 靚就買對著著
你好,請問你對puma uproar 有咩睇法?
1. 前後掌重心不平衡,後掌重好多。
2. 緩震好一般
3. Court feel 夠
4. 腳踝保護唔太夠
5. 底不太耐磨,唔建議外場用
6. 重~490g
同呢位巴打身高體重一摸一樣就順便喺到借個位問埋
如果唔剩係nike會唔會有其他選擇?
著過lebron 17有感:
完全要跟lebron打法先打到,不能靈活,只能用lebron式step back
大腳平時著開46.5
Lebron 18鞋型洗唔洗買大一個碼?
想緩震 又護踝

Nike zoom rize 係咪抵屌
1代係 2代唔係
$800 內有咩推介 80kg 內外都打 想保護好d
巴打有冇試過UA Hovr Havoc 3?
如果防拗柴既,不如買zamast 個對護腳啦,真係好安全
Asics - Gelhoop / Gelburst
Adidas - Don Issue 1/2
Anta - KT5 low / GH1
1代會好D, 2代個Zoom air 外露,防側翻不穩。想護踝,帶護踝比較好
Nova Surge ( 要特價先有$800)
AJ34 (室內)
最近D鞋保護都唔算得上好e.g. why not zer0.3, Lebron 17/18, Zoom rize 2, Zoom BB NXT
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞