[高質文]實戰籃球鞋,你問我答 #3 - 連登鞋評師

1001 回覆
8 Like 18 Dislike
出左6代,6代有大炭板,正
好啊多謝師兄 係咪東X城果個商場
朗度6 - 久違了的碳板
今次朗度6配置超級大碳板,比市面好多鞋連抗扭片都無比較十分良心。

Anta 同朗度既合約即將完結,呢對可能係朗度同Anta最後一次合作既鞋。對比其他品牌,今次鞋既配置對朗度十分尊重,雖然外形有幾分似同牌子既KT5 low。

其他品牌,PG系列由Zoom Air 變Air Sole, Melo系列已成絕響,Harden 系列由Boost 變Lightstrike。

性價比可能無最近有折上折既Don issue 1
咁高,亦無AJ34 / Way of wade 8 咁多科技集於一身,但大碳板既鞋係市面真的不多,就算有的話,價格一定貴N倍。

RR6個底有啲air jordan 11既感覺
哈哈,買對試試,唔會伏
呢啲野交俾你喇鞋評師
你體重係?? PG2唔舒服係因為緩震定夾腳??
Harden 3 / Don issue 1 應該都適合你,但Harden 3鞋頭都偏窄唔知係會唔會夾腳,建議試穿。如果都夾的話,你應該係闊腳人士,可揀Don issue 1 / Gelburst 24
究竟kd12/13/aj34/se點排好?本身有kd12 13, 覺得12>13, 但加埋aj34兩對就唔識排(因為想買34)

btw 自己覺得kd13防側翻有返12咁好就係好鞋
唔計透氣/耐磨, 實戰性
34se>34>kd12>kd13

淨腳感
kd12>kd13=aj34=aj34se
上面2對,唔洗
室內場抓地力邊對最好?
差唔多
點睇 Nike Renew Elevate
500幾蚊好似幾吸引 打街場用
諗緊Nike Renew Elevate 定 WB take one
同kd Trey 5 VIII好似樣個對
除左react同renew之外唔知有咩分別
500幾蚊,寧願買Kyrie 6 好過,除非闊腳。Renew elevate / WB take one 個防側翻保護都比較差,緩震唔見得特別好,實戰強度大的話,唔推薦。Anta RR6 性價比仲高過佢地
其實呢D支線原本marketing 上係target D 唔想比貴價買旗艦鞋e.g. KD13/LB17/AJ34 / 中檔鞋e.g. kyrie 6 / why not zer0.3. 但最近疫情D中檔鞋/旗艦鞋既價錢已經打折打到個價已經好接近D支線鞋既價錢,呢D支線鞋變左雞肋。除非拎黎收藏/行街用,真心唔建議用呢D價錢買支線鞋。
試過kd Trey 5 VIII對白色加粉藍,靚得黎又有包裹感,react底又好,outlet折左$400幾,非常適合行街著。
試咗對anatomix spawn2想買但又冇波打
屌!
180cm 90kg
射波多但都會剷
有咩好介紹?
想試AJ34se但依家好似價錢有啲貴
你90kg, 買對緩震好D
KD12 適合你。AJ34se (室內)係好嘢,但比人抄高個價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞