[高質文]實戰籃球鞋,你問我答 #3 - 連登鞋評師

1001 回覆
8 Like 18 Dislike
行過屯門同旺角幾間puma門市都冇
有冇去東涌outlet睇下
另外你唔介意嘅話淘寶官方店都有
我過對係銅鑼灣puma, 另外上官網睇下
Hybrid court core?
dame6 點睇
唔跟腳,防側翻唔得,中底用耐會衰減,同以前LUNAR 一L樣
Jordan Zoom 92 實戰如何呢?
行街鞋來
Aj35?
想問大大
Mamba Fury vs Renew Elevate vs Jordan React elevate
減價完差不多價位~$480 要邊對好
定可以有更好choice
gelburst 24
點解好多鞋明明有唔同色,但香港淨係出死黑白色同某啲主打色
抗扭差到
不要老點,只能說好一般
乜資料都無,點推薦??
身高/體重/打法/室內外/闊腳/扁平足~/Budget??

你咁問,我唯有比D high level答案 : 3對都唔係好,性價比不高,唔夠雜食。
SE - 無左魔術貼,調低鞋身領口高度,並重新配置鞋面材質。
PF - Performance Fit 前掌比較闊,適合亞洲人
可以試下
平價
Freak 2(XDR底) / Don Issue 2 / KT 5 low / GH1

高級
Gelburst 24 / KD13
Totally Agree, 已經答過不下2x 次
Agree.

1.重
2. 前掌Zoom pod 易變形,防側翻保護差。
3. 透氣度差
AJ35
1. 抓地力和耐磨 - 抓地力好,但耐磨差,不適合打街場
2. 緩震好 : 前後Zoom, Eclipse Plate, 大體重都合適,回彈感好
3. 防側翻保護中上 : 中底無過軟,重心無太高,防側翻腳比較小。
4. 抗扭好 : 足弓Support 太強

特別注意,不是人人都適合呢對鞋
1. 有機會頂足弓,扁平足著呢對等如自殺,正常足弓都建議試著先買
2. 後跟側移時有機頂腳後跟/爭位

試完鞋無上面2個問題先好買
乜資料都無,點推薦??
身高/體重/打法/室內外/闊腳/扁平足~/Budget??

你咁問,我唯有比D high level答案 : 3對都唔係好,性價比不高,唔夠雜食。
Love you
本身個人重身78kg跑動多,諗緊aj34定aj35
35可唔可以話係進化版34
如果你對腳Suit 到對鞋(i.e. 唔頂足弓,唔頂後跟),我覺得係進化左少少既AJ34.

如果你對腳suit 唔到,呢對會係惡夢
謝謝大神回覆
想問下
我爬文見到gelburst係闊腳恩物
但我唔係闊腳 同埋有小小扁平足
係咪都ok?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞