[高質文]實戰籃球鞋,你問我答 #3 - 連登鞋評師

1001 回覆
8 Like 18 Dislike
BYW X2高筒 / 馭帥13高筒 / Kyrie 7
呢對好嘢,但後掌緩震會衰減極限低,鞋面物料較cheap
跟Nike US 碼,唔洗驚,好多人都已經跟呢個方法買左
你體重係?
~75kg
咁下次要換鞋果時試下先
Training 都要小心,唔好因為一隻腳傷過就比哂啲力去另一隻腳,代償效應下好易傷埋另一隻腳

特別係負重訓練要由低做返先,唔好諗住可以用未傷前嘅level去做

有研究講過停左半年負重訓練係需要用返半年時間來拎返流失左嘅肌肉
BYW X2高筒貴過Lbj 18
買對緩震好D, 因為ACL 傷過+有D體重,建議馭帥13䨻 / KD12 / BYW X2
LB18 重心太高,唔太適合實戰。
Okok 睇睇先
173 63kg, , 打1, 2號位多,
以前切入較多, 大傷後冇打好幾年, 最近回歸打返波

想買返對靈活得黎又有保護性既 (最好可以可以防拗柴)
有追post 感覺 Luka 果對jordan diamond 會岩, 但出左太耐而家好難買到..

想問下有冇咩推介?
PS. 本人有少少扁平足
Pg3 kd12/13
有無巴打試過踩爆左Zoom air kobe4 protro 左後爭位feel到粒左落去
JORDAN 有幾對鞋試過
我淨係落街射下波都踩爆左
有邊啲款唔焗腳?我好大腳汗,次次打完波對腳對鞋都好臭
Zoom turbo 踩爆過,再前啲係aj30定31踩爆過
Question mid 都炒到上2200-2300
我加多300買Kobe v 好過啦
先搵對去汗靚物料襪先啦
已經Nike cotton 籃球襪啊
168 205磅,打法係一步突破,小量crossover同急停跳射,除左lebron17之後仲有咩選擇?
貴同平都想知,因為我太重同打街場,d鞋半年到就磨蝕哂,所以想偏向平d
個避震點?
me too 斷過acl 到時打落就會知邊度不足
最好搵運動治療師執下你d 發力 傷完之後個人好似會reset左咁

同埋運動量唔可以大過之前 好好地load management啦

鞋就搵對緩震好d 我著harden 4 light strike打完會唔太舒服
但harden 2 boost 打完就無咩事
寧願重少少都唔好整親
Harden stepback 打街場襟唔襟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞