[高質文]實戰籃球鞋,你問我答 #3 - 連登鞋評師

1001 回覆
8 Like 18 Dislike
GH1雙11入手,220人仔,超值,雖然出左GH2個樣了。

個traction勁到!

上腳個a-flashfoam好過KT5多多聲,夠彈。又比KT5 low有韌度。
等落場再試真啲,但個fit真係100分,合正常腳型既人。
如果唔太重視前掌包裹都可以
終於有人買,我介紹左好耐,性價比一流
唔中意佢之前啲色,同價錢未到咁平,唔想買黎試住
1.90kg - 要緩震好
2.街場 - 要耐磨好
3.保護好 - 防側翻好

KD13 - 滿足1和2
Nova Surge - 算係可以滿足1-3, 緩震差D

舊鞋
AJ32XDR / D rose 8 - 滿足哂1-3,但難買翻
巴打會唔會遲啲介紹吓其他唔同嘅籃球產品(e.g. 護具,波)
都無乜人睇,考慮下先
其實mj個 小腿護具係邊個牌子
想睇護膝

同埋之前巴打介紹過個隻護腳踝周圍都搵唔到

巴打之前介紹:
護踝推薦
1. Zamst A2-DX (Curry 都有著)(強烈推薦)
優點:
a. 彈性面料,舒適
b. 兩側硬塑支撐,防護大大提升
c. 比較易著
缺點:
a. 兩側塑料支撐側面有突出,不適合襪套球鞋 e.g. CE2017
b. 高筒綁完鞋帶會好大舊野咁
c. 兩側塑料會磨鞋內壁整傷鞋

2. ASO Ankle Stabilizer (好)
優點 : 輕薄,完全唔洗買大半碼對鞋
缺點:支撐性一般,腳踝折到一定角度

3. McDavid 195r
優點 :保護和支撐很好
缺點:
a. 腳會酸痛
b. 比較厚重
c. 要買大對鞋

4. 打腳
https://v.qq.com/x/page/k0328qnzhxe.html
優點 : 可以完全配合腳型
缺點 :
a. 自己打腳比較難要學
b. 要不停買打腳膠布
Zamst 可以去Amazon / Ebay / 樂天買
護膝只推薦Bauerfeind
見幾多人好評kyrie 7
Asics d鞋上網睇係咪要買細半碼?
睇個隻鞋甩唔甩腳,同埋你隻腳係未闊腳

我買dame7,maquree boost都正常size
Issue1 要細半碼
未訓醒睇錯Adidas , asics 個us碼有啲怪,你要跟cm 買nike us10 =28cm 你就要買ASICS 28cm鞋, 唔好講美碼
173 58kg
打法主要係靠速first step or 頭兩拍crossover就過人剷籃 都多剎停step back射波
著why not zero 3 好易跣腳...
9成時間打室外 但有時都會比賽打室內
想問有咩好推
師兄想問

身高 180
體重 75kg
打法 苦力籃板同切入
室內
闊腳 + 扁平足
以前傷過ACL

想襯Black Friday執返對平鞋
跟Nike US碼買唔洗
mamba fury
Gelburst 24
今日行過見到有可愛果對新鞋, 應該係佢上季果對
買唔買得過?
買唔過
緩震麻麻
防側翻保護差
就咁睇好似細過上一對好多, 原來都係重
不過個樣真係幾好, 可惜
點睇kyrie 7 咁啱行過Nike 見到出咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞