[高質文]實戰籃球鞋,你問我答 #3 - 連登鞋評師

1001 回覆
8 Like 18 Dislike
字母哥2代 - Zoom Freak 2

1. 足弓抗扭較差,雖然聲稱有扭抗片,但前後掌分離中間位置,很容易扭動,抗扭不足。扁平足人士會倍感不適。

2. 防側翻可以更好,有明顯Outrigger,重心不高,中底不軟,但後掌唔夠闊再加上後掌彎型修邊/弧形設計,後掌防側翻有隱患。

3. 前掌扁型Zoom 緩震好,但後掌Phylon 就有衰減問題和緩震極限低, 大體重/重視後掌缓震要注意。

4. 包裹略有不足,前掌正常腳尚可以,但瘦腳人士隻腳會係鞋入面郁動, 後跟TPU 唔夠硬和唔太貼腳。

5. 抓地力,吸左塵會有打滑情況,打街埸要注意。
知道,會改善下
巴打你好,我85kg 180高 打低位同射波多 切入較少
有咩好推介
緩震好 : KD12/13 XDR 底
保護抗扭好 : Nova Surge
2樣都好要買舊款 : D Rose 8 / AJ32 / HYperdunk 16
講漏左,打街場多
D rose 8會唔會未必岩?
Rose8買到先算,rose11都就出啦

如果有辦法可以外國網買air force max2, 高筒marquee boost
Rose 8 一定合適,勁耐磨,問題係你買唔買到
Air force max 2 適合站椿式打法多D, 因為重心高 + 無Outrigger

Marquee Boost 都可以,但要買適合碼先好
近排會係Adidas 買野

80kg 買咩好
marquee boost
BYW X2高筒
咁low啱咩人着
唔care 腳踝包裹的人和Low 有唔跟腳既風險
我講Marquee
巴打點睇Issue 2
岩岩落咗單比錢
Don Issue 2 v s Issue 1
緩震 : 2 > 1,但大體重都係唔得
包裹 : 2 > 1
防側翻 : 1 > 2
耐磨/抓地力 : 1 > 2

Don Issue 2
緩震 : Bounce 中底,鞋底比1代厚身,貼地感Court Feel 比較差。緩震對於大體重人士都係唔得。
包裹 : 1代係低筒,2代係中筒。1代有唔跟腳既情況,2代解決左呢個問題。
防側翻 : 因為重心比1代高,前掌無1代咁闊,但防側翻都合格。
耐磨/抓地力: 鞋底紋路較淺,唔太耐磨,吸左塵會有打滑情況,打街場要注意。
多謝巴打分享!
同埋岩岩上面既推介既BYW X2幾有型
Kobe V OG VS Protro - 如何分真假鞋?? 值得買??
https://youtu.be/mU6xdIb5AD8
巴打你個intro太長,成分鐘。頭30sec cut做咩10sec都得
當年og難唔難還?我記憶中好似係波鞋鋪見過
想問下freak 1 同 freak 2 有咩分別?
個Intro 幾正wo..
當年OG 要唔難搵,但要小心球鞋開膠甩底. 不過OG 幾正
前掌緩震好左D,防側翻加強左,抗扭都好左D。整體升級左,但未算Top notch因為前作太差。
Asics Nova Surge / Gelburst
李寧 - 馭帥13䨻
應該會適合你
Hyperattack - Kobe 6 配置 ? 一對排球鞋KO現在市面所有籃球鞋?
https://youtu.be/Auq2FnQP7HA
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞