[高質文]實戰籃球鞋,你問我答 #3 - 連登鞋評師

1001 回覆
8 Like 18 Dislike
"Rose 10
抓力地 : 合格,但有D痴塵,痴廢後有D滑
緩震 : Bounce 中底比Rose 9 好左,但緩震極限對大體重人士亦略有不足。
防側翻保護 : 好,有明顯Outrigger, 重心一般,中底無過軟。
腳踝保護 : 後跟有TPU, 但因為對鞋有D長,有D唔跟腳,導致腳踝包裹略有不足,保護性下降。正常腳/窄腳要試少半碼。
透氣性 : 差,鞋身D洞洞都不太散熱。
耐磨 : 一般"
"PG4 真心唔推薦
防側翻3要數
1. 中底唔可以過軟
2. 要有out rigger
3. 重心不能太高
PG4 一樣都無,會容易傷。
抗扭就更加唔掂"

kyrie5就除左緩震差外,其他都ok.
Kobe mamba fury呢?
Nike online有得買 想入手
Mamba Fury, 有明顯outrigger, 重心唔高,防側翻可以。
但對緩震唔好抱太大期望,香口膠Zoom, 反應性好,Court feel 好,輕量突破人士先好揀,要求腳感就會失望。
門巿通常有折,又有得試。不過少啲出街都岩
多謝師兄因為我半月板裂過,宜家打法又基本冇變,都係比較小前鋒式打法ching意見係覺得依款鞋適合我嗎,都見個緩震同抓地力唔錯
我闊腳
你幾重?
咁可能要大半碼
185cm 60kg
哇...師兄增增磅好
冇乜好辦法增磅食極都增唔上去
jordan react elevation 嗰樣 OK , zoom 加 react 平平地咁,等評價
Wiggins primeknit crazy explosive 如何?
香港出左未?
出咗
增重粉,食左兩罐由63kg上到75kg
屌早知唔買艾榮買呢對..
好呀多謝師兄先,但邊度有得買
上網自己揾黎訂

全部國產野
剩係試過對KT5 low,traction同耐磨完勝nike。
Reaction同cushioning都中上,包裹9/10 ,偏闊腳既會好貼服。
淘寶兌返HKD400內,勝價比高!
之前有折買,唔係天貓就會平,同埋睇顏色同size。
另外對all city 8 V2都係329人仔
塗碼既鞋會平,同樣都係真貨,但可能有小瑕疵。
不過平咁多就唔好咁計較。
好似唔係好關鞋評事
想問有冇師兄著緊白色kd13,想知襟唔襟污糟
之前買過對白色kobe ad ep 個材質好易污糟,著一次已經變黑鞋,抹唔甩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞