[高質文]實戰籃球鞋,你問我答 #3 - 連登鞋評師

1001 回覆
8 Like 18 Dislike
想親身試
門市有
MK?
yes
知唔知有咩色?
好似有黑色皮面 同白色 2對
想買big stage
第一次試搶有無話幾點要坐定定係度refresh?
Hello 之前着開harden 2對佢整體performance 非常 但係着到蝕哂無奈都係要換鞋 咁買新鞋就無謂買同款咁冇癮啦 所以想問下有冇啲鞋同harden 2腳感差唔多既可以recommend 比小弟

利申 打outdoor 174 cm 68 kg剷底多
BYW X2
D 人用BOT 買,1sec 就無哂
有冇人試過peak 閃電2020?
好唔好打?183高 90kg 主打大前
Peak 態極閃電

抓地力 - 良好
包裹 - 同閃現一樣偏大好多,正常腳偏大1碼左右。後跟有填充物,包裹比閃現好,但前掌都係偏闊+腳背位太高,正常腳會感到前掌包裹不足。腳指位無做加硬處理,後跟TPU唔夠硬。
緩震 - 前掌魔彈 + 後掌態極。雖然解決閃現全掌態極,前掌過軟造成突破速度變慢既問題,但前後兩種物料彈性不同,前後掌過度感麻麻。緩震極限對於大體重會略有不足(85kg above),其他體重應該無問題。
防側翻 - 合格 - 後掌態極中底有一定程度既形變 但重心不高 + 有明顯outrigger。
抗扭 - 良好

就係想入對哥斯拉配色
師兄你D Taste 都幾特別下
185 70kg
上籃 同搶板為主
只打室內場
有冇平價之選
岩岩開始打 純粹驚著對普通波鞋會扭親
下面2對性價比高啱你, 街舖有得買
Kyrie 6
Don issue 2
Don issue 1 大唔大分別?
外國jj 依度冇issue 2
閃電2020我入咗對黑紫色! 好舒服,勝價比極高
Don Issue 2 v s Issue 1
緩震 : 2 > 1,但大體重都係唔得
包裹 : 2 > 1
防側翻 : 1 > 2
耐磨/抓地力 : 1 > 2

Don Issue 2
緩震 : Bounce 中底,鞋底比1代厚身,貼地感Court Feel 比較差。緩震對於大體重人士都係唔得。
包裹 : 1代係低筒,2代係中筒。1代有唔跟腳既情況,2代解決左呢個問題。
防側翻 : 因為重心比1代高,前掌無1代咁闊,但防側翻都合格。
耐磨/抓地力: 鞋底紋路較淺,唔太耐磨,吸左塵會有打滑情況,打街場要注意。

Youtube
https://www.youtube.com/channel/UC-H8LQ2PtE7k0qOyVRRaMxA

TG channel
https://t.me/joinchat/AAAAAFEvetrGr55RHixflg

TG discussion Group
https://t.me/joinchat/JdWRH1PqAWKaqzFCSQx0Zg
國產我寧願買KT5 low / GH1
國產我寧願買KT5 low / GH1
一直都鍾意哥斯拉難得難型同公仔唔太7又唔貴就入一對啦
E隻官方Adidas 係咪冇㗎我上網搵唔到有得買

另外想問買Ching喺 why not 3同 freak2兩隻方面會點揀?
有無巴打有留意NB OMN1S籃球鞋?
瘦底slim 著緊Jordan jumpman 覺得太大舊,想買多對,freak 2性價比高唔高?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞