[高質文]實戰籃球鞋,你問我答 #3 - 連登鞋評師

1001 回覆
8 Like 18 Dislike
可唔可以搭單問下 粒波既分析或者推介 偷波狗死全家
師兄
Wb why not zer0. 3 同 one take 你有咩評價?

我比較著重保護性

小前/大前打都要打, 但偏射波

182cm高, 70kg
防側翻唔好,鞋頭偏闊。
其他野都唔錯,中上表現。
我自己試過下面個D波,雖然無試鞋咁多,但都可以分享下D籃球心得和Share 下其他專業既波評家。

室內 (最好排先)
1. GG7X

2.Nike Elite Championship

3. Wilson Evolution

4. Nike Hyperelite

街場
1. Tarmark BT500X

2食全能
1. 李寧狼牙

Gogo小飛俠
https://www.youtube.com/watch?v=vpd7eUFZWk4
極客鞋談
https://www.youtube.com/watch?v=1twTxeM4cKM
Why Note Zer0.3
1. 前掌較闊,唔係闊腳人士會覺得前掌包裹會不足,會係鞋入面左右郁
2. 無明顯防側翻,多變向人士有拗柴風險
3. 緩震得前掌有zoom, 後掌緩震極限低。
One take - 緩震仲差D,唔適合你既體重。

如果重保護性就一係買舊鞋款,一係就asics
新鞋款 - AJ34se (室內場)
舊鞋款 - Rose 7/8, AJ32, AJ31 why not, Hyperdunk 16
Asics - Gelburst 24 / Nova Surge
師兄

我180cm 90kg
位置通常打小前/大前,少剷籃多射波
之前傷過膝頭,所以想要對保護性高既

請問邊對鞋會比較適合?
90kg - 要緩震好既鞋
你少剷籃,防側翻保護未必需要太強。
推介 - KD12(XDR) / KD13. 如地板流(唔太重視防側翻保護),就可以Lebron 17.

舊鞋可以考慮 - AJ32 / Hyperdunk 2016
最近有不少師兄問我 :
每次出去打波都同其他人撞鞋,唔係Kyrie, Why not, KD , Freak就係Harden, Don Issue 和Rose,有無D實戰性高又冷門既鞋,可以唔洗成日同人撞鞋。
今次就等我介紹一下香港無得賣,但其他地方現時有得買又實戰性高既鞋。每對都有優點缺點,未必適合每個人,如對D鞋有興趣,可以Lihkg / TG 我問詳情都可以。
1. Nike Heritage N7
2. Nike Penny V
3. Jumpman Quick 23
4. Anta GH1
5. Anta KT5 low
6. Anta RR6
7. Adidas BYW X2
8. Adidas N3XT L3V3L 2020
9. K8iros mark ii
10. 匹克 閃現

Nova Surge 香港邊到有得買
Byw2.0真係心郁郁
香港得代購無現貨, 有興趣可以去
volleyballfans_hk
可以買黎試試適合闊腳人士
不如你評下curry series, 見到有curry3 有啲乜嘢動
諗住買Zoom Freak2 巴打點睇
1. 跌價可能性高,唔洗急住買
2. 防側翻望落不錯,有明顯outrigger, 但後掌變形收邊唔夠闊,有D隱患
3. 緩震就前掌應該可以,後掌極限應該低。
the kawhi點睇
幾時出
緩震應該麻麻,唔知幾時出
Thanks ching
另外想問puma有無咩鞋介紹?
puma 無對緩震好,應該唔會適合你呢個體重所以唔會介紹
邊度有得買,大腳
國內 : 淘寶adidas 旗艦店
國外 : Adidas shop / Ebay / StockX / GOAT
尖沙咀FL見過有PW色
peak既閃現6同閃電2020,你prefer邊對?
仲有TP7,都係態極。
想問下Nova surge 係咪都係冇偏碼?
按平時Nike US 碼買就可以,睇cm 買會買大左。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞