[方丈]HR萬事屋,面試搵工,法例疑難,你問我答

1001 回覆
24 Like 4 Dislike
唔走
頂到pressure 就梗係~
唔怕負, 係到放下~
做阿頭都係要考牌
所以我地見啲做到野既同事負住走, 我地都會屌鬼, 哩啲阿頭浪漫我地時間
儲係一回事, 唔走住都係, 但該R 的, 一個都不能少
即係佢用MPF off-set 你遣散費
公司應該出全數, 再由公司向你MPF 拎返
但係佢地就扣左個啲, 等公司收到MPF 啲錢先俾返你
唔係咁岩規矩的
可以, 冇人知就冇後果.
MNC 就係再大啲, 同埋好多到都有分公司, 有分regional/global/ HQ 咁
但外資就只係可能單單2-3 個國家, 同埋resources 都冇咁勁
https://youtu.be/oSNJzyg4PKU

冇事的, 你係反口嘛, 被屌都係抵的
唔洗講有工, 講話有offer 可能好啲

每次轉工都係賭黎架啦,哩個risk 就係成本
1. interview長短只indicate 到佢幾多口水, 但係太短 >15 分鐘就唔得居多了
2. 問哩啲好多時都係standard , 冇哩啲info , 做candidate comparison 個陣會俾上司問到口啞姐
3. 中意哩份都要keep searching others 啊, 未有工, 未過 proba都唔好停啊~
大約一個月內
記得唔好坐等~ keep 住搵啊
自僱左一年 想搵番工點解釋好?
唔怪, 做落左change your mind 姐, probation review 個陣問佢啦

你地set 左objective 未? set 個陣問都得

好多HR 長OT 的

我好憎OT, 我自己都有時去到8 點, 講緊我係最大嗰個, 我冇壓力要扮工/唔怕CEO 覺得我懶/ 我可以控制work pace
我又冇諗到咁多, 佢點解唔幫我fight 既原因可以有一千個, 懶都已經可以

睇結果就算, 佢做唔到, 我就搵個做到既, 唔好阻阿姐我搵食
人工幾多? 正常人工?
R 下title 做HRA (Temp) 啦
你冇其他都要take
係哩啲位, 我多數recommend 打直球
email 問佢覺得你做成點, 想review 返個performance
佢一答你好, 就食住上, 之前話試一個月ok 就得, 我新title 係咪可以改做XX manager, 有冇package 改變?
你咁講完我定左d啦
多謝你呀放丈
人工係12k 如果r title變做HRA反而好似令我之後嘅叫價仲低左?
找定啲你達到左既quantitative / qualitative clues
最好print 返出黎傾, 諗定development plan 同埋direction
唔一定夠野allocate 俾intern 係好多到都有既問題, 唔係單一的

你不如問定佢地, 做完之後有冇file 可以visit 下咁, 同埋可能自己propose 下

比如見到啲filing box file label 好殘好肉酸, 你可以print 過一set new one replace 哩啲咁上下task 都得, 順手看下啲file
麻麻地, 回頭草有幾多係可以修成正果?
你個年做左啲咩~?
唔洗客氣~ 加油啊~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞