[方丈]HR萬事屋,面試搵工,法例疑難,你問我答

1001 回覆
24 Like 4 Dislike
有冇take D short HR course~
上次見左邊個?
三大19 soc sci
你個offer 係幾多, 目標係點~?
想問如果去招聘日,有冇話着full suit好啲定係就咁裇衫打呔都得
13K, 試用期-500 (small and medium sized company)
正常5天工作, 不過星期六有機會都需要, 因為網店, 收工都有機會需要處理公事 (似乎冇補水)
佢講嘅待遇有Bank holiday, MPF, year end commission (睇翻sales)
冇講有冇AL
目標係 15K, 有年假 或 弹性時間
方丈啱啱有份工hr打黎問我好多之前intern野同埋返工日子expected salary嗰啲
最後話review完再聯絡返我
係咪代表收得皮

利申fg
junior HR 都仲係好多filing / clerical task 架....

但全HR 一定會有多啲with reason/ with need 既悶task, 而少啲做左都唔知點解要做既Task

係, 細公司多數mix HR & admin
梗係screen 左先in, 個個都in, 唔洗收工了~
你有冇睇過我啲interview 片?
https://youtu.be/zz6coaAAgN4

https://youtu.be/qopXgK-EYgA
如果你未入行, 都可以的, 唔洗直接叫你sell 就得, 都係工一份~
裇衫打呔得啦, 太熱了
祝你好運~ 祝你順利~
一定有AL, 最少7 日, 法例黎.
你有冇其他工係手? 我估咁細公司, 都kind of non-negotiable.
佢其他個啲都係大路野, OT 冇claim 都係正路

你可以R 下過probation 14, 同佢講返
多謝佢個機會, 你都想加入, 但係自己再考慮過, 都係覺得12.5 太低, 希望可以調整到14

如果佢話唔得, 就問問how about after probation 14

15 就冇咩可能了, 14 都有機會冇左offer, 因為你係accept 左再反口, 而唔係accept 前R
depends on 你而家哩份係咪under/ overpaid
唔好諗咁多, keep 住撒網啦~
其實你係哩到講個數, 我會看到, 有時有網友見到都會一齊答~
我大手腳慣, 我覺得14-15 for FG 都ok
佢12.5 係harsh d 既, R 要take risk, 佢想試就做~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞