[方丈]HR萬事屋,面試搵工,法例疑難,你問我答

1001 回覆
24 Like 4 Dislike
唔講, 因為你有權唔講
但要看係咩工, 如果係啲高危工有啲會要報
有intern 就係, 冇的話, 你話識, 但係冇人可以verify 嘛
at least 係CV show 唔到
同埋你CV 有冇portfolio?
但係若然我問完佢, 佢都係企得好硬, probation 之後都冇得去14k (我尋日wts有問佢可唔可以比個詳細offer, 佢答我一句 星期一會有contract)
跟住我又照接個offer, 會唔會比佢感覺以後只要企得硬都可以拒絕到我嘅要求? 咁我之後係公司咪會唔會注定係蝕底?
真心看你工作能力, 如果你做得好, 佢冇得企硬的
因為係佢冇左你唔得

同埋學左野, 到時佢再企硬就搵工走啦
1. 影響, 因為轉工唔易, 冇人聽過, 同埋正路HR ops 你都唔識

2. 可以, 但係人地會discount 你好多exp, 除非你諗住做in house training

人工wise 係可以的, 如果你真係好想好想做HR, 又冇其他, 就入左行先. 但如果你冇心sell 野 (yes after all consultant 都係sales) , 就去讀下啲HR course, 早啲轉返入HR ops
麻煩方丈
方丈 想問下面試時候 interviewer 話有allowance 但contract 見唔到,係唔係等無?
都係, FG其實學野最緊要
咁宜家因為我冇詳細offer係手 (佢口講唔知真唔真, 其他我冇問嘅又唔知會唔會有, 我提早問佢要詳細offer, 佢又直接答我星期一有contract)
如果我星期一翻到去翻工+簽約個陣 見到份約嘅offer真係唔掂嘅 我可以做啲咩?
我可唔可以唔簽住, 當面R?
1.可以, 只係個title 冇咁好聽
2. 係, 因為係打雜, 但都叫係HR function
3. 唔會太難, 但起點低啲, 我當你做一年, 你下次轉HRA 定HRO?
4. 但如果公司都夠大, 人工唔低就可以一戰
可以唔簽住, RR 先, 但最好係可以今個星期電話傾左先
唔好好似當面威脅咁
照apply~
都唔少
係哩到講/ IG / FB 啦~
多謝樓主,用心好文抵推thumbs up
係, 都close 左了
找下份啦~
多謝支持
一直以嚟都好想做依份 未做過唔心息 唉
btw感謝方丈
唔係, 應該係cap 黎, 你可以問問其他同事會點claim
7 日內final payment 要出

[url]https://youtu.be/24KCv5fYPxo[/url]

片答得detail d~
Hi 方丈你好
尋日去interview 成個過程都正常
個post係寫明請Full time嘅
最後佢話
你啲工作經驗都ok
但我哋想請個經驗豐富既人做Full time 不如你考慮下做pt啊
想問下究竟呢間公司係咪真係想請經驗豐富嘅人
定係想縮數 事實上係想請個平pt
我唔明點解我apply ft但佢比offer我叫我做pt
個招聘廣告好似呃人咁 係咪好多公司都會咁做?
Thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞