[方丈]HR萬事屋,面試搵工,法例疑難,你問我答

1001 回覆
24 Like 4 Dislike
Contract 寫住Letter of Permanent Appointment,係咪姐係perm staff?
你好,方丈

本人下年升讀大學三年級,為文學院學生,想趁着暑假空檔擔任實習生,但不知何解,八次面試均以失敗告終,一些公司背景問題均正確回應,小組討論參與亦見積極。

但本人皮膚較差,暗瘡頻生,不知是否因此失去工作機會?或是我就讀不大出名大學令主管對己第一印象大打折扣? 或是自身原因?

請問人力資源經理在聘請實習生時主要看重甚麽特點以及面試時應如何表現才能提升獲聘機率?謝謝
方丈你好
2020文科fg想問要一年出兩個月trip嘅袐書 + Admin work 應該叫價幾多到? 唔該哂
又唔係, 你而家個offer 好差?
1. 叫你食飯唔係正常, 唔叫先係, 都唔熟 可能佢只係特別中意另一個

2. 唔like 都唔等於憎你, 憎你都唔一定會唱你, 冇咁大件事的, 唔洗太怕

3. 正常好多公司做ref check 都係HR 答
下星期一~
我改到星期日早上入既msg (冇自推過 or last msg in)
即係7 日AL
再傾即係冇答應, 最好R 到at least email 話有review to 14k
唔好寫current, 只寫expectation
因為個個都想入, 個個都爭, 同埋中資少左人想入
law of demand and supply 嘛
看你家底
你而家哩份咁好~? 加得唔少都唔走~?
係~~
梗係啦, 細公司, 如果唔係人工高/ 好好做既post, 係career initial stage, 梗係冇大公司咁好
1. 唔係答岩就得, 亦都講presentation skills / vibe/ potential 的

2. with mask 都見到你皮膚問題~? 唔會太影響的

3. 看反應, 醒唔醒目, 有冇做功課, 學歷同埋語文能力, 同埋會唔會有機return offer
7 d 姐, 笑下算
又唔係只係食飯問題,係佢係男supervisor,我對住男仔會怕羞啲,好難r熟,第二個intern係男仔,同佢熟啲,遲啲可能咩都唔比我做
方丈,想問下reference check如果問hr,會吾會叫佢問下我supervisor先再答我表現?
thanks 方丈,咁我應該太唔醒目了,唉

我暗瘡生在頭,所以with mask都會被interviewer看到,唉

請問如果沒有intern, 可否以相關part time搭救?謝謝
希望有回覆啦
15%我覺得好少
同老細傾都驚俾佢笑我柒
而家呢份穩定 唔會太忙 完全係comfort zone
新果間中資驚會伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞