[方丈]HR萬事屋,面試搵工,法例疑難,你問我答

1001 回覆
24 Like 4 Dislike
方丈
我想請教一下大公司個hiring process通常會幾耐
等到好大壓力
學生哥個陣做左3,4份Pt,全部得幾個月
離職原因寫咩好
why not? 可能做做下又係一條新路
點解唔想入agency?
應該咁講, 咁多account, ANF 人, non account 既edge 係咩~?
你叫價多少? 學歷多少?
但係都係好遲太遲報 因為本身唔唸住做
https://youtu.be/b27tIWbCHoQ

clerical 12-14
CS 13-15
recep 13-15

CS 同recep 看埋你語文能力
話明KEY 嘛, (以為自己真係)大撚哂
16k,2年工作經驗,八大soc sci
翻緊份HR既工,暫時冇野做。。manager都淨係叫我睇吓份payroll點做。。睇咗幾日啦好悶啊方丈遲早比人炒零售業寒冬,但又冇其他offer,唯有take住先點算好
not more than a mth usually
academic reason~
但其實係CV 唔洗寫reason of leaving
方丈點睇CRM(非IT)/loyalty/member呢行
起薪大概幾多?
如果degree同本身工作經驗唔太相關有冇咩course可以讀?
感覺上香港好似呢行好窄
冇乜資料搵到
照apply
better than sitting there, doing absolutely, nothing
2 年16 都算係正常, 你之前都係細公司?
哩個係個議價過程, 好似你去買野, 店主話俾唔起過主咁上下
你開15都高, 因為真係冇咩exp
開14 OR 15 (negotiable) 就得了, 你有權say no, always

如果你而家都係找clerical, 點解唔放之前個份?
所以inhouse 先多人爭
真心想做, agency 都要, 入左行先
有冇其他file 看住先, 同manager R 下野做
一定有backlog 的
好啦 麻煩哂 多口問多句 如果同職位 大間同細間既銀行對你地黎講分別會唔人好大
係呀,我覺得好大原因係同一個post大多candidates爭,成功率低咗好多。

每次見工我已經well prepared,亦覺得表現一次比一次好,但都冇offer,好灰心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞