[方丈]HR萬事屋,面試搵工,法例疑難,你問我答

1001 回覆
24 Like 4 Dislike
有呀
人工再低啲都無所謂 只想揾份性質中意嘅工
郁大豺狼
老虎乸大戰大豺狼
估唔到我個情況會咁多人討論,多謝大家關注。

其實有巴打講得好啱,retitle唔係must,係商業世界反口或者氹住你先都係經常發生,呢個係雇主或者老細嘅選擇。但係作為雇員,我嘅選擇就係搵個另外一份工,而唔係諗住喺度長stay。可能有人覺得我而家個package好好,但係我覺得呢啲係相對嘅,我反而覺得自己deserve better。

我做依份工之前已經係local大公司入面做AM位
,轉呢份工嘅目的主要係因為而家呢間公司係MNC,business model同scale都好唔同,喺度做嘢對我將來嘅career path好有幫助,所以我先好似downgrade轉工,不過人工有~15%升幅。有啲人會覺得逆市唔好搞咁多嘢,安安穩穩咪算囉,但係我個人反而覺得如果逆市可以加到人工甚至做到promotion, 呢點係你cv入面,係一個好大嘅adventage。自己嘅Bennefit點都要自己爭取,我亦都唔係一個忍住咩都收收埋埋,然後暗地裏自己屌晒鬼既人。我爭取完,佢哋唔俾,thats fine,道不同不相為謀。但如果自己而家唔爭取,錯失機會,然後之後自己dup晒春咁,我反而會仲嬲自己。好多時做嘢最緊要過到自己個關。

Anyway,喺度勉勵一下做retail/brand/buying/sales既巴絲打,唔好頹廢,最緊要keep住自己嘅Passion。
你講到自己好有料 好值得升
其實個個都係咁講
我有個同事都日日係口邊
但你出去搵工搵唔到就會知道自己其實都唔係真係咁有料
市場會話比你聽 唔係你自己講

利申 過來人
同HR R, 同老細R, 話HR 當時commit 左
我都唔否認有門檻, 但係都定得reasonable, 同埋%-wise 真心靚仔
好少少, 但係taught master本身門檻低... 叫好少少少少only
咁你點解要讀? 興趣?
可能你放18 (negotiable) 會好啲

or 寫你basic salary 目標價
咁梗係有門檻架啦 我明架
跟我搵食個啲都有辛苦既時候
該摔既我都會摔的
不過一齊頂, 我下面啲人會gur d 咁解
做上面既, 有功就領, 有屎唔一齊食, 點服眾
好難啊
架空左, 但係郁走真心我都覺得做唔到
我會睇埋之後搵工 份人真係好唔stable
我個日本補貨trip, 美國short course, 德國瑞士vacation
心態好好, 你值得更好

唉, 我都有時收哩啲resignation , 我地自己HR team 係exit interview 知道哩啲false commitment 都會屌鬼, 因為其實咁易既野, 點解唔搵HR 幫手做, 點解唔align 好哂圥, 啲老細亂應承做乜9, 搞走啲好同事, 意義係邊, 仲要幫佢請過
佢會搵到先走, 咁就ok 啦
過到自己, 又安全, 成本唔高
入職個陣有冇傾過objective~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞