[方丈]HR萬事屋,面試搵工,法例疑難,你問我答

1001 回覆
24 Like 4 Dislike
邊間
岩岩有間公司打嚟俾offer我 我本身見工話immediate 但有啲事所以改星期四 咁佢電話到都話ok仲講晒人工福利 我都confirm咗會返 之後過左20分鐘我漏咗嘢問打返返去 佢話搵到其他人返 取消個offer
唔會有靚bonus , 同埋轉工唔易, 因為生意好難好呢
但真心中意想追夢另計

公司要補返差額
香港人加油, 順利
咩工黎, 爭幾日都唔等?!
方丈,我想了解一下個面試講話一個月通知我係咪真係要等一個月,我已經等左兩個星期好辛苦,好想做呢份工
唔該哂絲打
上市公司但得30幾個員工既com sec assistant
我本身問星期一覆得唔得 佢已經好串話唔得要即刻firm
我話咁我confirm要啦佢都話ok之後收線 點知轉個頭就搵其他人
正常啲公司唔會答?因為policy要求要保密?
你好
fg收到offer 做HR payroll associate
MNC outsource , 我想問轉返出去C&B難唔難? 定係會fix死左payroll, 如果係既話career path會唔會差?
唔好再等啦,搵第二份啦,呢份有自然會搵你。唔係佢唔拒絕你,你就唔搵第份㗎嘛
希望幫到你啦
咁無辦法啦,搵下份啦
係因為佢哋懶啊

HR要請人,要計糧,有新同事要返工,要搞training,係呢個時候有一間唔知乜嘢公司,為咗一個唔知幾耐之前喺度做過嘅員工,要哩個忙到出煙既查系統,睇HR唔識嘅呢位前同事既哩樣嗰樣,你如果系HR,你會唔會將呢一個查人哋嘅工作放喺你嘅to do list嘅頭啊?

答咗你好多次,唔使太擔心,你一個小小嘅實習生,根本冇人會放喺心上面

我都唔想好似咁惡咁,好似好唔客氣,但我發現我講得唔夠直白,你就依然會好擔心咁

你再問多我100次,我都係咁樣答你,件事發生係你身上面,當然你好緊張,但係其實就算係其他喺度做咗三四年嘅員工,HR都唔會勁仔細咁答ref check ,冇咁得閒呀

除非好憎嗰位同事,否則唱衰佢,於個HR有乜嘢着數啊?正常而唔係賤格到無倫嘅HR都唔會咁樣攪和人哋下份工
你有冇考慮吓讀一啲短嘅勞工法例課程或者其他HR課程
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞