[方丈]HR萬事屋,面試搵工,法例疑難,你問我答

1001 回覆
24 Like 4 Dislike
唔係香港做開/ 唔係大brand 會discount, 你叫19.5 有啲高

我估你叫19 會好啲, 但係而家你叫幾多, feedback 都會慢, 因為市唔好, 你可以照apply 先~
照好好prepare 去見啦~ 入左行先
Outstanding 我都會
但多數都會 12 - 13K 請咗先然後Probation加到上14-15

但前題係要個Candidate 正常
最近In 嗰啲人真係In 到自己都燥咗
方丈
想問下如果有間唔太鍾意嘅intern 但佢肯請我先
同時有另一間比較好嘅intern 嚟緊interview
咁我好唔好做住間冇咁好嘅先? 如果有好嗰間 作個理由quit
同埋學生interview使唔使打呔?
唔該嗮兩位嘅意見
考慮過後都覺得自己FG 冇經驗 各方面都普通 同埋都accept左, 的確冇咩bargaining power
而且e-commerce 同 digital marketing 都係自己心頭好, 所以如果做得開心嘅, 學到野嘅 人工低啲都可以接受
若然之後做得唔開心, 幾個月後再轉工, 拎住呢個經驗都比較有bargaining power嘅
除左jobsdb同linkedin 仲有邊度搵工ok?
方丈妳好 請問如果semester gpa高過cgpa既話 咁喺CV係咪寫semester gpa好d呀?唔該哂妳!
你估剩係見你一個咩
邊洗寫gpa架
fg都唔洗寫啦
弹你老闆啊
殘體狗
hi 方丈 想請教小小野
我做左HRA做左一年 都係讀hr major degree
近排想轉工 但send 親cv都無人約interview
想問下近排個market係咪真係靜得咁緊要
定係HRO根本唔會consider一年經驗既薯仔
所以咪話佢嗰個好衰,到返轉,係試用期話減,出手太低,真係蝦細路
1. https://youtu.be/oSNJzyg4PKU
反口參考呢度

2. 要啊,有就打
咁你定過去,人哋唔一定要即刻睇㗎嘛,可能有其他位,都趕住請,約得切先得㗎
唔會有咩問題,佢出Offer,你接之前,都仲有得改
我真係恭喜你呀,有請小鳳姐
之前見工無問過probation 會唔會加人工,第一日番工HR都無講,咁係咪就唔會加架喇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞